Gastcolumn | Veilig daten met Grindr in binnen- en buitenland

26-06-2019 | Homoseksualiteit is zelfs in 2019 nog wettelijk verboden in bijna 70 landen. Gelukkig zijn er ook genoeg veilige plekken voor mensen uit de LHBTI-community. Online zijn er veel websites en apps te vinden die de community helpen. Grindr is er hier één van. Echter, de bekende datingapp voor homo- en biseksuele mannen wordt helaas ook voor minder nobele doeleinden gebruikt. In Iran en Egypte gebruikt de overheid bijvoorbeeld beveiligingslekken in de Grindr-app om homoseksuele mannen op te sporen en te arresteren. Ook in Nederland krijgen homoseksuele mannen en vrouwen nog te vaak te maken met stigmatisering, discriminatie, onheuse bejegening of zelfs geweld op grond van hun seksualiteit.

VPNGids.nl, een platform gericht op online privacy, cybersecurity en vrij internet, deed onderzoek naar de veiligheid van de Grindr-app. Zij brachten in kaart hoe Grindr-gebruikers hun privacy op de juiste manier kunnen waarborgen.

Heb je een Grindr-profiel? Dan zijn er verschillende maatregelen die je kunt treffen om in het binnen- én buitenland veilig en ontspannen andere mannen te ontmoeten. Hier zijn 3 tips voor jou:

1. Deel niet te veel persoonlijke informatie op je profiel
Alle informatie die jij op je Grindr-profiel zet, is voor iedereen zichtbaar. De vraag is of je dit ook echt wilt. Slechts een kleine hoeveelheid persoonlijke informatie, zoals je voornaam in combinatie met je woonplaats, kan voor iemand genoeg info zijn om al je social media profielen te achterhalen, je connecties in te zien en te weten te komen waar je werkt.

2. Verberg je locatie door de afstandsfunctie uit te zetten
Je kunt je werkelijke locatie op verschillende manieren verbergen op Grindr. De meest gemakkelijke manier is om de afstandsfunctie uit te zetten. Zo zijn je precieze locatie en afstand tot anderen niet meer zichtbaar in de app. Wél worden matches op deze manier nog steeds voorgesteld op basis van de mannen die bij jou in de buurt zijn.

3. Gebruik een 'fake location'-app
Een nog veiligere maatregel is het gebruik van een zogeheten ‘fake location’-app (ook wel GPS Spoofing genoemd). Hoe dat werkt, legt David Janssen van VPNGids uit: “Met GPS Spoofing kan de gebruiker zijn online locatie aanpassen. Woont iemand bijvoorbeeld in een rustige buitenwijk van Rotterdam, dan kan hij zijn locatie aanpassen naar het stadscentrum. De locatie blijft daardoor dicht bij ‘de waarheid’, maar geeft een veiliger gevoel. Je bent in ieder geval niet meer tot op de meter nauwkeurig te traceren.” Natuurlijk kun je je locatie ook aanpassen naar iets heel anders – om de week vóór je vakantie naar Barcelona al wat Spanjaarden te ontmoeten, bijvoorbeeld.

Naast deze maatregelen is het ook belangrijk om te weten waar je de Grindr-app gebruikt. Ga je binnenkort op vakantie? Check dan eerst even welke landen wetten tegen homoseksualiteit hebben. VPNGids.nl heeft een handig wereldkaartje gemaakt om je hier een indruk van te geven. Controleer vóór je op vakantie gaat dus goed of je op je bestemming veilig over straat kunt. Bedenk ook of het mogelijk verstandig is gebruik te maken van GPS Spoofing of andere veiligheidsmaatregelen. Soms is het zelfs geen slecht idee om de Grindr-app tijdelijk van je telefoon te verwijderen (er zijn genoeg landen waar de autoriteiten je bij aankomst op de luchthaven reeds kunnen dwingen je telefoon te ontgrendelen, waarna deze onderworpen wordt aan een grondige inspectie).

Wil je meer informatie over de (privacy)gevaren van Grindr, oplossingen en concrete stappenplannen voor het verbergen of wijzigen van je locatie? Bekijk dan het volledige 'Veilig op Grindr' artikel bij VPNgids.

Deze gastcolumn is geschreven door Priscilla Kint & David Janssen, beide werkzaam bij VPNgids.nl.

 

Deel dit artikel:  

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

19:00 | Anger Management

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven