Turkije verbiedt weer alle Gay Prides

19-06-2019 | Turkije heeft andermaal alle homo-evenementen én Gay Prides die gepland stonden voor de komende weken verboden. Het is voor het vijfde jaar op rij dat er geen homo-evenementen mogen plaatsvinden. De Gay Pride in Istanbul, die gepland stond voor zondag 30 juni, is hiermee van de baan maar ook de meer dan zeventig andere evenementen die vanaf maandag aanstaande op de agenda stonden gaan niet door.

Niet alleen de Prideweek in Istanbul gaat niet door, ook zijn de geplande lhbt-activiteiten in enkele andere Turkse steden, waaronder die in Izmir en Antalya, verboden. Volgens Turkse media lieten enkele burgemeesters de mogelijkheid open voor een afgeslankte vorm van de Pride-viering maar de verantwoordelijke gouverneurs, die door president Erdogan benoemd zijn, hebben alle lhbt-evenementen voor dit jaar verboden. Officieel uit veiligheidsoverwegingen.

De jaarlijkse Gay Pride in Istanbul werd in het voorbije decennium steeds populairder. Het evenement bestaat al sinds 2003 en trok op zijn hoogtepunt bijna 100.000 deelnemers. De afgelopen vijf jaar werd de Pride om onduidelijke reden verboden maar lhbt's blijven elk jaar weer een vergunning aanvragen omdat ze vinden dat ze het recht hebben om vreedzaam aandacht te vragen voor de rechten van lhbt's. De Turkse homo-organisatie Kaos GL was enige tij geleden hoopvol omdat een rechter in Ankara het algehele verbod op alle lhbt-evenementen vernietigde. Het algehele verbod werd in november 2017 ingesteld voor onbepaalde tijd, toen in het hele land nog de noodtoestand gold na de mislukte coup tegen president Erdogan. Maar nu blijkt dat de Turkse machthebber zich niets van deze uitspraak aantrekt.

Volgens Amnesty International wordt de lhbt-gemeenschap in Turkije ernstig bedreigd en onderdrukt en is de positie van lhbt's sinds de couppoging in 2016 ernstig verslechterd. Homoseksualiteit is in Turkije, in tegenstelling tot in veel andere moslimlanden, niet verboden. Toch worden homoseksuelen steeds vaker gediscrimineerd en is homofobie nog altijd wijdverspreid. Dat nu weer de Gay Pride is verboden wil niet zeggen dat er geen protestbijeenkomsten zullen worden georganiseerd. Naar verwachting zullen net als voorgaande jaren in diverse steden lhbt-activisten op 30 juni de straat op gaan om aandacht te vragen voor de rechten van seksuele minderheden in Turkije.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Cees | 20-06-2019

Heerlijk land is het toch. Dat ze maar NOOIT tot de Europese Unie mogen toetreden.


Omvolken | 20-06-2019

Graag Turkije bij de Europese Unie
Tachtig miljoen Turken kunnen dan in Europa hun homohaat verspreiden.


Volkskrant Bron | 20-06-2019

In de Georgische hoofdstad Tblisi moet zaterdag de eerste Pride-optocht uit de geschiedenis van het land plaatsvinden. De lokale organisatie van het homo-evenement wordt zwaar bedreigd, maar niet beveiligd. Hans Verhoeven (54), ambassadeur van Pride Amsterdam en fervent actievoerder, is in de stad en vertelt wat hem en zijn vrienden te wachten staat.
Pepijn de Lange20 juni 2019, 16:43


Nico | 20-06-2019

G E L O O F = H A A T


harrie | 21-06-2019

Een grote groep van de Turkse bevolking in Europa loopt al met een Europees paspoort,de infiltratie is al lang aan de gang.Vrijheid van religie of geen religie is hun onbekend en dat willen ze zo houden,ook politiek is er weinig vrijheid in dat land.Totaal ongeschikt voor de EU,trouwens het grootste deel ligt in Azië.


Zucht | 22-06-2019

Hopelijk leeft Erdogan morgen niet meer, dan wordt het meermalen om slachtoffers zoals LGBT’ers geredt oa anti-discriminatie in het wetboek invoeren. Met erdogan wil hi sharia invoeren ????


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

20:10 | Thuis

20:30 | Louisa & Rowan

20:30 | Eastenders

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven