Poppers minder gevaarlijk dan gedacht

23-06-2019 | Het gebruik van poppers blijkt veel minder gevaarlijk dat tot nu toe werd aangenomen. Dat is de conclusie uit een recent onderzoek onder 800 homoseksuele en biseksuele mannen in Australië. Studies uit het verleden waarschuwden dat de vloeistof, die wordt gebruikt als partydrug en als lustverhogend middel, de gezondheid ernstige schade kan toebrengen. Uit het onderzoek van de University of Technology in Sydney blijkt nu dat bij beperkt gebruik van poppers er nauwelijks risico's zijn voor de gezondheid. Ook zou de vermeende verslavende werking van het middel in dit onderzoek niet zijn aangetoond.

Bij geen van de personen die onderdeel waren van het onderzoek is volgens de studie aangetoond dat poppers bij langdurig gebruik afhankelijkheid wordt ontwikkeld. Ook blijkt het middel bij normaal gebruik niet of nauwelijks schadelijk voor de lichamelijke- en geestelijke gezondheid. Het onderzoek is uitgevoerd omdat Australië op punt staat het middel te verbieden. In Nederland zijn poppers sinds 1 september 2003 verboden als drug, maar nog steeds 'onder de toonbank' verkrijgbaar. Inmiddels wordt het middel min of meer gedoogd, in tegenstelling tot een aantal andere Europese landen waaronder Denemarken. Daar geldt een expliciet verbod op poppers.

Poppers is de populaire benaming voor een aantal vloeibare, vluchtige en kort werkzame drugs. Het middel heeft een sterk vaatverwijdende werking wat ontspannend kan werken bij onder meer anaal verkeer. De naam 'poppers'  is overigens afgeleid van het Engels werkwoord 'to pop' (knallen) en verwijst naar het geluid dat bij het openbreken van een ampul, waarin poppers vroeger verpakt werden, te horen is.

Ondanks de onderzoeksresultaten in Australië is het toch raadzaam het middel niet of zeer spaarzaam te gebruiken. Volgens het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid is regelmatig gebruik van poppers ongewenst omdat het hartkloppingen, bloedarmoede, huiduitslag, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken tot gevolg kan hebben. Het doorslikken of in de neus inbrengen van de vloeistof kan tot ernstige irritatie en vergiftiging leiden. Daarnaast bestaat bij veelvuldig gebruik het risico op hersenbeschadiging. Vanwege de irriterende werking kunnen poppers de slijmvliezen ernstig aantasten.

Uit onderzoek van GaySite.nl in 2016 bleek dat poppers verreweg het meest populaire 'stimulerende middel' tijdens de seks is. Van de ondervraagde homoseksuelen gaf drie jaar geleden maar liefst 23 procent aan poppers als favoriet lustverhogend middel te zien.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Bagger | 23-06-2019

Poppers is net als een orgasme. Voor je het weet is het effect weer weg.


Tja | 23-06-2019

Waarmee de zinloosheid van de vele vele onderzoeken weer eens is aangetoond.


mal | 23-06-2019

@tja, leg uit. Integer onderzoek wijst uit of iets gevaarlijk is of niet. Dat is alleen maar goed. Dat veel onderzoeken niet integer zijn, of in elk geval verkeerd ge√Įnterpreteerd worden is aan heel ander probleem. Dat dit onderzoek een 'positief' resultaat levert, maakt het nog niet integer.

Evengoed denk ik ook dat matig gebruik van poppers niet zoveel kwaad kan hoor... Maar dat het onderzocht wordt vind ik niet verkeerd. Het probleem zit em vaak veel meer in de intentie van de berichtgeving.


Tja | 23-06-2019

Valt niks uit te leggen. Als je het artikel 2 maal leest rol je van verbazing al uit je stoel.
Zogenaamde onderzoeks resultaten worden alleen gebruikt om overheids bemoeizucht goed te praten. Als men zich dan al zorgen maakt over de gezondheid van mensen die poppers gebruiken waarom dan niet alcohol verbieden, krijg je ook koppijn van en nog veel erger..vraag maar aan al die alcohol-verslaafden.


KuraiAnck | 24-06-2019

@Tja: ik heb het artikel tweemaal gelezen en ik zit nog steeds in mijn stoel. Ook zie ik niet waar je naar refereert om te concluderen dat dit een onderzoek van niets is.


@ Tja | 24-06-2019

Wat is verbazingwekkend en waar zit de overheidsbemoeienis? Waarschuwen is alleen maar verstandig. Misschien moet eens worden gekeken naar andere middeltjes als GHB, Tina enz. dat is pas echt verslavend en wordt redelijk veelvuldig gebruikt in de gayscene.


Tja | 24-06-2019

De overheidsbemoeienis zit in het feit dat poppers verboden zijn in Nederland en dat blijkbaar gebaseerd op een fout onderzoek volgens dit onderzoek. En laten we eens beginnen met verbieden van alcohol doet veel meer kwaad dan GHB en Tina bij elkaar.. maar ja dat kost veel (belasting inkomsten) dus verbieden we maar wat makkelijkers (dat ook niet te handhaven is ).


@ Tja. | 24-06-2019

Het is logisch dat alcohol meer kwaad doet omdat de groep die GHB, Tina, poppers gebruikt, velen malen kleiner is. Dus statistisch klopt dat. Maar poppers enz is en blijft troep. Het onderzoek in het artikel is recenter dan de onderzoeken die aan het verbod ten grondslag hebben gelegen. Appels met peren vergelijken is wat jij doet.


Tja | 24-06-2019

Dan is en blijft het dom een verbod uit te vaardigen op de resultaten van 1 onderzoek. En als het zo logisch is waarom is dat verbod er dan niet... jij vergelijkt rotte appels met rotte peren dat is wat jij doet. Verder lees ik dit niet meer dus bespaar je de moeite.


Nah | 24-06-2019

Kan de overheid dan niet het zelfde met poppers doen als met sigaretten: verplicht hele vieze gore foto's op die flesjes zetten? Bijvoorbeeld van iemand met een onnatuurlijk grote stijve?


mal | 25-06-2019

Beste Tja, de discussie gaat alleen maar over het verkeerde gebruik dat van onderzoekenresultaten gemaakt kan worden. Ook mijn gevoel zegt me dat de overheid maar al te vaak op verkeerde gronden de verkeerde beslissing neemt, maar ik heb nog geen komma gezien die dan maar pleit voor het niet doen van onderzoek. i rest my case

Nah: de overheid kan inderdaad hetzelfde doen als met cigaretten: de boel monitoren (aka onderzoeken), goed voorlichten over de echte gevolgen en heel veel belasting heffen.


Amyl | 25-06-2019

Poppers is al meer dan 15 jaar niets meer aan sinds het geen amylnitrate meer behoudt.


Peter | 25-06-2019

Ik vinnut gewoon lekkur


ploppers | 25-06-2019

Poppers is nooit een thema geweest. Tot de eerste gevallen van aids kwamen en "wetenschappers" en "onderzoekers" meenden te vermoeden dat er een verband bestond tussen het virus en het gebruik van poppers.

Grofweg 40 jaar later zitten we nog gelul te lezen van "onderzoekers" wat weer leidt tot moeilijk moeilijk moeilijk politieke beslissingen van mag het nou wel. Of mag het nou niet. Of moet je eerst een recept. Of langs de "ggd". Om door een "deskundige" doorgezaagd en "begeleid" te worden.

Moeilijke moeilijk vragen allemaal joh!

Gewoon vrijgeven die zooi. Er is nooit wat aan de hand geweest. Je wordt niet getikt van poppers, je gaat er niet van lopen pikken of raar van uit je nek lullen voor de rest van je leven.

Ik snap niet dat we daar na 40 jaar nog steeds nieuwe "deskundigen" en "onderzoeken" bij nodig hebben. Al zeker niet in een land waar ze de werking van 112 niet eens kunnen garanderen!!!!!!!!!!


mal | 26-06-2019

@ploppers: statistisch was er ook een verband: dezelfde demografie. Onderzoek heeft uiteindelijk geleerd dat er geen oorzakelijk verband was.

Natuurlijk wist *jij* dat al die tijd al, en daarom ben je nu ook een anonieme plopper die onzinpreekjes zit te tikken op een dertien-in-een-dozijn homosite.

Zoals een andere reageerder al aangaf, vroeger was poppers amylnitriet. tegenwoording vrijwel altijd een variant daarvan (butyl-, isopropyl- en nog tig andere nitrieten) en - omdat het verboden en niet gereguleerd is - nog talloze andere wonderlijke stoffen. Blijven onderzoeken is dus een goede zaak.

Je aanbeveling het vrij te geven is overigens juist. Al was het maar om de gewetenloze handelaren die jou om het even wat laten snuiven, terwijl jij druk gelooft dat het allemaal geen kwaad kan, een beetje de wind uit de zeilen te nemen.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: LA

15:40 | Will & Grace

19:00 | Anger Management

20:10 | Thuis

20:30 | Louisa & Rowan

20:30 | Eastenders

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven