"Homoseksualiteit is geen ziekte, sorry"

23-06-2019 | Een aantal weken nadat de New Yorkse politie haar excuses heeft aangeboden voor het leed dat de NYPD de New Yorkse homogemeenschap 50 jaar geleden aan heeft gedaan ten tijde van de Stonewall rellen, is het nu de beurt aan de APsaA, de American Psychoanalytic Association (de Amerikaanse Vereniging van Psychoanalytici - red.). De APsaA heeft afgelopen week excuses gemaakt en gezegd spijt te hebben voor het feit dat zij jarenlang homoseksualiteit als een ziekte hebben bestempeld, waarmee zij hebben bijgedragen aan de discriminatie van alle lhbt'ers in de VS.

Homoseksualiteit werd in 1952 op de lijst van mentale ziekten geplaatst door de APsaA. Homoseksualiteit werd door psychiaters reeds in 1973 niet langer als psychiatrische stoornis gezien, maar de APsaA hield vast aan haar standpunt tot 1991. Nadat het in dat jaar een antidiscriminatie-rechtszaak verloor, moest de vereniging ook homoseksuelen tot de opleiding voor psychoanalytici toestaan. Dr. Lee Jaffe, president van de APsaA, eerder deze week: "Wij hadden veel eerder onze excuses moeten aanbieden en onze bijdrage moeten erkennen in het traumatiseren en discrimineren van de homogemeenschap. 'Het spijt ons'".

Voor zover bekend is het voor het eerst dat een Amerikaanse medische organisatie zich verontschuldigd voor hun benadering van homoseksualiteit in het verleden.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Mooi | 23-06-2019

Nu moeten we gelijk doorpakken met te verlangen dat eindelijk eens wordt toegegeven hoe tegennatuurlijk de keuze voor heterosexualiteit is! Het is smerig en leidt ook nog tot voortplanting van het meest zondige wezen: de mens. Zodat er nooit een einde kan komen aan de erfzonde.

Verketteren en verbieden. Al die hetero's. Castreren en opsluiten.


Mike | 23-06-2019

@mooi. haha wel
grappig. maar deze houding maakt uiteindelijk ook jouw niet gelukkig….maar begrijp het zeker.


Tja | 23-06-2019

Ach en toen twitterde trump dat alle homo's ziek zijn en 90% van de amerikanen gelooft hem. Want...president en erg rijk dan heb je daar dus altijd gelijk.


Youp | 23-06-2019

Dat heeft Trump nooit getwitterd.
Ophitserij tegen de VS - sad


Tja | 23-06-2019

ach Youp komt op voor Trumpmuts.
heeftie wel getwittert hoor.


Moi | 24-06-2019

@Tja: je liegt. Trump is een verschrikking, maar op 31 mei jl. twitterde hij 'As we celebrate LGBT Pride Month and recognize the outstanding contributions LGBT people have made to our great Nation, let us also stand in solidarity with the many LGBT people who live in dozens of countries worldwide that punish, imprison, or even execute individuals.'
Nogmaals Trump is een verschrikking, dat weten we ook wel zonder domme leugens. Tja laat zien dat hij/zij een Russische Trol is.


mal | 25-06-2019

Ik snap trouwens het plaatje niet bij de kop, gooit gaysite nu niet twee issues op een hoop?


Not born this wa | 25-06-2019

Mijn homosexualiteit is wel een keus En geen ziekte.


BertJan | 25-06-2019

Zeg het tegen mijn 13 (DERTIEN) vrienden die toen zelfmoord gepleegd hebben in die tijd, omdat je dat "als fatsoenlijk mens" kreeg aangepraat als enigste eervolle oplossing "om je familie al die schande te besparen".


qw | 28-06-2019

De politie werkte met decoys (veelal jonge politie-agentjes ofwel betrapte homo's die op pad werden gestuurd en zelf een aantal homo's voor de politie moesten betrappen en aangeven om zelf vrijuit te gaan). Zie o.m. "Detroit Cops End Gay Entrapment Program". Eigenlijk zouden alle Amerikaanse politiekorpsen excuses moeten aanbieden. Als ik het goed heb, zijn uitlokking en dus decoys niet toegestaan op het Europese continent. Dat neemt niet weg dat politiecontroles ook hier tot zelfmooden hebben geleid, onder meer van 'n ongen die ik kende van het middelbaar en die in de nacht na 'n politiecontrole, aldus zijn zus, darrom zefmoord pleegde uit vrees dat zijn ouders op de hoogte weredn gebracht.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven