Weer geen verbod op 'homogenezing'

17-05-2019 | Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij geen acute noodzaak ziet om de zogenoemde 'genezingstherapieën' in Nederland te verbieden. Hij zei woensdag in het Kamerdebat tevens dat hij vooralsnog niet van plan is opdracht te geven voor een "diepgaand en onafhankelijk onderzoek" naar de mate waarin jongeren in Nederland worden blootgesteld aan homogenezingsbehandelingen. PvdA en D66 hadden om een dergelijk onderzoek gevraagd omdat de afgelopen maanden is gebleken dat in ons land nog altijd door een aantal partijen genezingstherapieën worden aangeboden die homoseksuelen zouden genezen van hun geaardheid. PvdA en D66 hebben inmiddels laten weten binnenkort wederom het kabinet te vragen om actie te ondernemen tegen deze conversietherapieën. COC Nederland pleit al sinds 2013 voor een verbod op homo- en transgender genezingstherapieën.

PvdA en D66 vroegen De Jonge om actie te ondernemen omdat onlangs uit een aantal televisieprogramma's bleek dat deze therapieën nog altijd worden aangeboden. Uit onder meer het televisieprogramma Ewout & homogenezing, dat dinsdag 23 april op RTL 5 werd uitgezonden, blijkt hoe diverse behandelaars in Nederland therapieën aanbieden om lhbti's te 'genezen' van hun seksuele- of genderidentiteit.  

Nederlandse artsen maken zich grote zorgen over de genezingstherapieën. "Deze behandelingen suggereren dat iemand ziek is," liet Jeanne-Marie Hament van vereniging van AJN Jeugdartsen Nederland enige tijd geleden al weten. "Dat is niet alleen discriminerend, maar kan ook leiden tot extreme eenzaamheid en verdriet bij jongeren die worstelen met hun geaardheid. Dit is een vorm van kwakzalverij die wettelijk verboden zou moeten worden." Minister Hugo de Jonge liet de Kamer deze week weten dat hij het zinvoller vindt om eerst bij het COC en bij meer aan kerkelijke genootschappen gelieerde lhbt-organisaties te peilen welke signalen zij hebben over genezingspraktijken. Als bij deze instanties meldingen bekend zijn is de minister bereid zijn besluit van deze week te heroverwegen.

In Spanje, Zwitserland en Malta bestaat er sinds enkele jaren al wetgeving die het verbiedt om therapieën aan te bieden om homoseksualiteit te genezen. Malta was in 2016 het eerste Europese land dat een totaalverbod uitvaardigde.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Willem | 17-05-2019

Zou er overal goede voorlichting zijn over sexuele- en genderidentiteit dan is er nauwelijks een markt voor wat genoemd wordt genezingstherapie√ęn.


Karel | 17-05-2019

Had niet anders verwacht van het CDA. Vooruitschuiven is in Den Haag een nationale sport geworden! Van de Christen Democraten moet je het maar hebben...


Joop | 17-05-2019

Walgelijk dat Hugo op persoonlijke titel maar even besluit dat dit geen acute noodzaak is. Had natuurlijk niet anders verwacht van een zich christen noemend mens. Die hebben het niet zo op homo's, en hopen dat homo's zich gaan genezen. De strijd gaat voort Hugo!


Cees | 17-05-2019

Tja jongens, wen er maar aan dat we voor de komende tig jaar op flinke achterstand staan. Gisteren in het Kamerdebat over LHBTI-veiligheid bleek ook maar weer eens dat echt doorpakken er voor dit kabinet niet in zit. Het is moeilijk, ingewikkeld enzovoorts. We vinden homo-emancipatie echt heel belangrijk hoor, maar spijkers met koppen slaan is net iets te veel gevraagd. Tja ...


Tja | 17-05-2019

Was te verwachten en hadden we kunnen weten De rechtse Rutten kliek is afhankelijk van christelijke partijen dus nogal naief om te denken dat men zoiets stomzinnigs verbied. Denk 10 X na op wat je gaat stemmen.


emilius | 18-05-2019

zijn er ook genezings therapie√ęn tegen heteroseksueel zijn. jammer dat er veel hetero`s zijn die ziek in hun kop zijn. om te denken dat homoseksualiteit kan genezen worden. ben erg blij dat ik homo bent. en daar is helemaal niks mis mee.


oje | 18-05-2019

Hugo is dom, hij snapt helemaal niks hoe een homotherapie gevaarlijk is: https://www.gaysite.nl/actueel/2019/01/bekende-homogenezer-toch-zelf-homo

het is zonde om geld uitgeven om niks voor niks.


Karel | 18-05-2019

De hele huidige centrumrechtse regering heeft een gigantische plaat voor z'n kop! Nivelleren, doorschuiven en uitstellen is het devies. De weigerambtenaar bestaat immers ook nog steeds. En homo is allang geen scheldwoord meer, want als die inelkaar geslagen wordt, heeft die hetzelf uitgelokt, toch? Ondertussen wordt het leven van de gewone burger flink duurder maken middels belasting- en btw verhogingen! De staatskas moet toch gespekt worden! Een belastingmeevaller van twaalf miljard dat op de plank blijft liggen. Terwijl onderwijs, defensie, politie, infrastructuur en zorg schreeuwen om meer geld en handen!!!! Maar de lonen stijgen vooral niet mee, stel je voor. Maar er gaan nog wel ettelijke miljarden naar ontwikkelingssamenwerking en handelsbetrekkingen met dubieuze oliestaatjes waar ons populaire koningspaar graag op peperduur bezoek gaat met van onze centen betaalde staatsbanketten!

On topic: onze huidige MP, trekpop Rutte, interesseert zich totaal niet voor ons, die is er alleen om Brussel te paaien, aandeelhouders tevreden houden en multinationals binnen te halen die hier vanalles opkopen. Meer zit er niet in. Zie hier NL in de uitverkoop!

>>>Denk goed na als je a.s. Donderdag gaat stemmen!!!!!


qw | 18-05-2019

Genezingstherapie is gelijk aan 50% meer zelfmoorden bij de jeugd. De nazi-homoshoa moet ten allen prijze worden voortgezet. En heel even terloops. De kunde om lief te hebben is een van de hoogste menselijke kwaliteiten. Mensen van een kwaliteit "genezen", lijkt mij op zijn minst een dubieuze bezigheid en allerminst een bezigheid die in het kader van een religie van liefde enige verantwoording kan vinden.


@qw | 18-05-2019

Jij doet nogal een uitspraken in je eerste 2 zinnen... Zin 1: Waar baseer je de cijfers op? Zin 2: Walgelijke uitspraak...


luitenant | 18-05-2019

goed gezegd @karel de hele wereld verrechtst. de VVD en de klote rutte maken hier alles schofterig duur. de BTW van boodschappen heeft die al flink verhoogd. de boodschappen zijn straks haast niet meer te betalen. alles word schofterig duur . kijk maar naar de ziekenfonds verzekering daar word je helemaal mee uitgebuit. de salarissen zijn schandalig laag.wat rutte is goed bevriend met brussel. en die geven niet om het gewone volk.

dus denk goed naar waar je donderdag op gaat stemmen.


Nico | 18-05-2019

Dat krijg je met die discriminerende christenen in de regering !


Roy020 | 21-05-2019

Ben zelf gay, maar denk wel dat het aangeleerd gedrag is.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven