"Voetballer blijf in de kast!"

17-05-2019 | Volgens KNVB-voorzitter Michael van Praag raden betaald voetbalclubs spelers af om uit de kast te komen. "We hebben 34 betaaldvoetbalclubs, maar wat zeggen die? Als we een homoseksuele voetballer in het eerste elftal zouden hebben en hij uit de kast zou komen, wordt hij meteen door het publiek uitgescholden. Dat is slecht voor zijn carrière en dan is het hele stadion tegen hem. Want een stadionpubliek is soms wreed. Zeer wreed. Dus wij -zeggen sommige clubs dan- raden hem af uit de kast te komen." Van Praag geeft in zijn interview met Stichting Gaykrant geen specifieke voorbeelden van clubs of spelers maar volgens Van Praag zouden ook zaakwaarnemers homoseksuele voetballers afraden uit de kast te komen, vooral uit angst voor hun marktwaarde.

De doelstelling is om homofobie over tien jaar uit het voetbal te hebben, zegt Van Praag. Volgens hem is homoseksualiteit in de voetbalwereld wel beter bespreekbaar geworden, maar is er nog een lange weg te gaan. Zelf zegt de KNVB-voorzitter dat hij wel voor zijn geaardheid zou zijn uitgekomen als hij homo was. "Ik zou wel als homoseksuele voetballer in die wereld kunnen rondlopen, maar dat is misschien ook mijn karakter." Hij heeft begrip voor spelers die zwijgen. "Dan loop je de kans enorm uitgescholden te worden. Wil je dat? Of zeg je van: ik dien eerst mijn carrière wel uit en dan zie ik wel."

Minister Van Engelshoven van Emancipatie laat op de site van de NOS weten dat niet de voetballers maar de supporters hun mond moeten houden. Als homoseksuele voetballers het advies krijgen om te zwijgen over hun geaardheid, omdat ze anders spreekkoren tegen zich krijgen, moeten die spreekkoren en die supporters worden aangepakt, aldus Van Engelshoven. Desnoods moeten supporters die dit soort dingen roepen, uit stadions worden geweerd, vindt ze. Minister Bruno Bruins (Sport) zegt dat iedereen zich vrij moet voelen om zich uit te spreken over zijn seksuele voorkeur. Hij zal de kwestie aan orde stellen in overleg met de KNVB, zei hij vrijdag. Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation, laat in een reactie weten dat er ook in Nederland professionele voetballers actief zijn die niet uit de kast durven te komen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 17-05-2019

Ja, ik heb ook wel begrip voor voetballers die niet uit de kast durven te komen. Eigenlijk is begrip niet eens het goede woord, maar is angst het juiste woord. Iemand die nu eenmaal kan voetballen maar zichzelf niet mag zijn, omdat er over het algemeen een stel debielen op het voetbal afkomen met het iq van een doperwt die blijkbaar zoveel te zeggen hebben dat men angst voor ze heeft. Zo heb ik echter ook begrip voor die mannen die al jaren getrouwd zijn met een vrouw, kinderen hebben, maar door uit de kast te komen hun hele leven en dat van anderen op de kop zetten. Ik snap het dus wel, af en toe toch stiekem genieten met een man, maar in het dagelijks leven doorgaan als hetero. En die zijn er o zo ontzettend veel! Wat ben ik dan blij dat ik wel gewoon kan zijn wie ik ben, en wie mij daarom niet accepteert, op het werk of waar dan ook, kan van mij dood vallen.


Mark | 17-05-2019

Ik snap geen bal van Van Praag, over 10 jaar moet homofobie uit het voetbal zijn maar je hoeft niet uit de kast te komen en daarmee houd je het volgens mij in stand... De reactie van Van Engelshoven getuigt niet van realiteitszin maar goed, D'66 is daar heel goed in. Er moet gewoon eens een voetballer, of een paar tegelijk, uit de kast komen, ballen tonen! Gaat het publiek tekeer: wedstrijd stil leggen.


Sjors | 18-05-2019

Dit kan de KNMV / van Praag echt niet maken. Ook voetballers moeten uit de kast kunnen komen. De KNMV moet zorgen dat de eventuele schreeuwers hun bek houden. Wedstrijd meteen stilleggen.


Peter | 18-05-2019

Ja hoor, homoseksuele voetballers zouden ballen moeten tonen. Kunnen ze doen, maar dan waarschijnlijk ook een internationale carriere in de prullenbak gooien. En daarnaast wekelijkse spreekkoren aan moeten horen. Het seks filmpje ooit gezien van de keeper uit Den Haag die zich door zijn vriendin met een voorbinddildo liet neuken? De eerstvolgende wedstrijd vlogen de dildo's hem om de oren. Leuk heh die "humor". Wij aan de zijlijn (pun intended) hebben makkelijk praten.


@Peter | 18-05-2019

Nogal wat homo's zouden ballen moeten tonen, niet alleen de voetballers... Nogal wat homo's gedragen zich als mietjes. Ben het overigens eens met je reactie.


@Sjors@Mark | 18-05-2019

Let op: Wat zegt van Praag precies!? Jullie interpretatie klopt niet...


qw | 19-05-2019

"...maar is er nog een lange weg te gaan". Dat zeggen ze binnen 20, 40, 60, 80, 100,... jaar nog. Dat komt doordat we gevangen zitten in een pervers systeem, waarin je geacht wordt je te outen (doen str8s dat?/ Is outing geen parels voor de zwijnen?) in de stijl van "biecht je zonden op en misschien, heel misschien zullen we je vergeven". Puur religisme rechtstreeks geinspireerd door Amerikaans protestantisme. Alles is erop gericht om daar bovendien een wansmakelijk geurtje aan te geven. Homosexualiteit = zonde. Biecht het op = misschien, heel misschien zullen we je vergeven. Als penitentie verdonderen we je naar de hel van de minderheidssexualiteit homosexualiteit. Dat is geinspireerd op Amerikaanse religistische mores: een soort mengeling van religie en de zwarte Amerikaanse beweging. Bovendien is het gericht op bevriezing van de situatie. Homoseksualiteit wordt ten eeuwigen dag verdoemd tot minderheidssexualiteit. Is het wel een minderheidssexualiteit? De boodschap is: heterocentrisme moet blijven heersen. Er mag geen toegeving worden gedaan. Alles moet heterocentistisch worden verklaard. Wie homosexualiteit bij dieren vaststelt, verklaart dat meteen heterocentistiish. Zie je twee wijfjes vrijen, dan zeg je meteen dat het is om de mannetjes aan te trekken. Wie twee mannetjes ziet vrijen, zegt dat er gebrek aan wijfjes was. Totale onzin. Idiote begrippen als noodhomosexualiteit worden ontwikkeld. Noodheterosexualiteit is veel reëeller: homo's die thans nog altijd jarenlang zijn getrouwd met een vrouw. De bontste verklaring is die van de mannetjes die met elkaar vechten om het wijfje. Een betere verklaring ware dat mannetjes zo weinig prikkeling van het wijfje ondervinden dat ze het eerst met elkaar moeten doen om de prikkel te ontvangen, zonder welke ze niet met het wijfje zouden kunnen copuleren, waarbij het niet met het wijfje copulerende mannetje een prikkel krijgt omdat hij het copulerende mannetje kan laten voorgaan of de verdere klus kan laten doen. Dergelijk genot bestaat in een welbegrepen sexualiteitsleer en is volstrekt legitiem, anders dan religisten verkeerdelijk denken, aannemen, ja zelfs onderwijzen.

Een ander model buiten allle religisme om moet worden gevonden.


@@Sjors@Mark | 19-05-2019

Als onze intepretatie niet klopt, wat moet het dan wel zijn? Van Praag is volgens mij nogal tegenstrijdig in zijn opmerking. Homofobie kan alleen verdwijnen als je als homo je niet laat leiden door angst. Of je laat zien dat je enorm kunt voetballen en je gay bent, je leven kunt leiden zoals jij dat wilt, of je blijft lekker in de kast en maakt jezelf en anderen lekker ongelukkig... want om de schijn op te houden trouw je enz....


@qw | 20-05-2019

Tjee man, heb jij counselling nodig? Even statistisch: hetero komt veel en veel vaker voor dat homo en is dus de "norm". Jij maakt in je betoog homo tot minderwaardig, terwijl er gewoon minder van zijn. Als mannetjes vechten om een vrouwtje, dan wint de sterkere zodat er gezonde(re) dieren worden geboren om de soort in stand te houden, zo simpel is het. Survival of the fittest, vast wel eens gehoord. Blijkbaar heb jij nog zoveel onverwerkte emoties dat je zulke domme betogen neerzet. Feit blijft dat Van Praag een tegenstrijdige boodschap afgeeft. Stel, ff voor de lol.. Ronaldo blijkt een relatie te hebben met ene Badr ... en komt daarmee uit de kast, geen stadion dat hem uitfluit, integendeel denk ik. Waarom, omdat hij een supervoetballer is. Trouwens, in andere sporten zie ik ook niet zoveel gays bezig maar gewoon sporters. Tenslotte gaat het daar toch om?


qw | 20-05-2019

"Survival of the fittest" is darwineske prietpraat. Alleen toeval telt. "Gezonde(re) dieren"!?!?!?!? Niemand weet gezondheid te definiëren. Beweren dat de gezondste "wint", is volkswerlakkerij en laat alle toevalligheden zonder meer buiten beschouwing of dacht je dat er in de natuur ooit zo iets als mathematische voorbestemdheid was? Het zou overigens heel verbazend zijn dat de "gezondste" altijd "wint". Wie zegt overigens dat het er hier om gaat te "winnen"? Dat is gewoonweg waanzin. Je redenering klopt gewoon niet. Niet all adaptatie in de natuur kan overigens als de gezondste in termen van overleving worden beschouwd. Dan had al wat op de planeet leeft of heeft geleefd er moeten aan denken dat het kan vergaan door een gewone meteorietinslag en zich daaraan moeten aanpassen. Het is even waarschijnlijk dat mannetjes vechten om de nodige prikkel te ontvangen om het wijfje te kunnen neuken als de Darwineske prietraat die alleen maar in een heterocentrische maatschappij goed in de markt ligt, waar heterosexuele verblinding en het "de beste wint"-idee (prostestantisme) schering en inslag zijn.


Peter | 21-05-2019

Het is hier onderhand een alu-hoedjes festival


Cees | 26-05-2019

Nee, Survival of the fittest wil zeggen; hij die zich het best weet aan te passen aan de omstandigheden heeft de grootste kans om te overleven. Niet de sterkste.


Spanje! | 29-05-2019

Ok. De scheldwoorden voor homo's stonden er niet bij. Maar in Spanje speelde een heel team team gewoon met het verder in de voetbal gebruikelijke rijtje scheldwoorden, op de achterkant van hun shirtje gedrukt. DĂ t is respect afdwingen! Zo kan het dus ook!

Bron: https://www.theolivepress.es/spain-news/2019/05/29/andalucian-football-players-wear-shirts-printed-with-racist-insults-for-protest-in-final-game-of-season/


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Empire

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven