Vijf jaar cel voor discriminatie van lhbt's

24-05-2019 | Het Hooggerechtshof in Brazilië heeft deze week in meerderheid ingestemd met het strafbaar stellen van discriminatie van lhbt's. De maximumstraf op het discrimineren van lhbt's wordt vijf jaar en is vanaf 5 juni gelijk gesteld aan elke andere vorm van racisme. Volgens de rechters is het de hoogste tijd dat lhbt-discriminatie strafbaar wordt. Het Braziliaanse parlement praat al vele jaren over een nieuwe wet die lhbt's moet beschermen maar zo'n wet stuit op felle weerstand bij de katholieke en evangelische kerken in Brazilië. En sinds de extreemrechtse president Jair Bolsonaro aan de macht is leek de kans alleen maar kleiner op een wet die de Braziliaanse lhbt-gemeenschap beschermt. Bolsonaro is sinds enkele maanden president en liet eerder al merken geen geheim te maken van zijn homofobe denkbeelden. Homoactivisten in Brazilië meldden onlangs dat het geweld tegen de lhbt-gemeenschap toeneemt. Uit cijfers van Braziliaanse homo-organisaties blijkt dat geweld tegen homoseksuelen nog altijd aan de orde van de dag is en sinds Bolsonaro is verkozen flink is toegenomen.

In 2013 werden minimaal 312 lhbt's om het leven gebracht vanwege hun geaardheid. Vorig jaar lag dat aantal al op 420. Homo-organisatie Gay Groups of Bahia (GGB) zegt te vrezen dat het aantal homomoorden in werkelijkheid nog veel hoger ligt omdat alleen de officieel geregistreerde incidenten meetellen. Nu de nieuwe antidiscriminatierichtlijnen door het Hooggerechtshof van Brazilië zijn aangenomen is de hoop dat de komende jaren het aantal homofobe incidenten zullen afnemen. "Wij hopen dat het strafbaar stellen van discriminatie van lhbt's zorgt voor meer veiligheid en zien de uitspraak van het Hof dan ook als een eerste stap naar de volledige acceptatie van lhbt's in de Braziliaanse maatschappij," aldus een woordvoerder van GGB in de Braziliaanse media.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 24-05-2019

En hier in Nederland zegt een rechter dat iemand uitschelden voor homo en er vervolgens op los mept niet strafbaar is. Althans niet strafbaar qua homo-gerelateerd geweld.
Als een wet zoals in Brazilie hier ook zou gelden, dan zouden we gevangenissen te kort komen voor een zekere groep uit onze samenleving.
Toch?


Cees | 24-05-2019

Eens Peter, mede met dank aan onze geweldige minister van Justitie en 'veiligheid'.
Niettemin is dit natuurlijk een top-uitspraak voor de LHBT-gemeenschap in Brazilie.
Die kan Bolsonaro in zijn zak steken!


Pride@Peter | 24-05-2019

Het is aan de rechters om dat te beslissen. Zolang we hier advocaten hebben als Roethof die gewoon ongegeneerd roepen dat de homo’s zijn begonnen (voordat ze met een betonschaar door een grote groep randgroepjongeren werden bewerkt) denk ik dat we elkaar nog steeds hard nodig hebben en moeten bijstaan in de strijd tegen discriminatie.


Leuk Maar Raar | 24-05-2019

In de vrije wereld kunnen hooggrechtshoven helemaal niet beslissen wat strafbaar wordt gesteld en wat niet. De Hoge Raad in Den Haag kan piepen wat ze wil, maar wat strafbaar is, dat bepaalt de Tweede en Eerste Kamer. De eerste doet wetsvoorstellen, de tweede controleert of het wel kan, en de regering heeft het maar uit te voeren. Waarbij dan ook nog, als er door dat hele systeem toch nog echt uit de bocht gevlogen wordt, de Raad Van State ook nog eens de vlaskam erdoorheen kan gooien.

De rechterlijke macht staat daarnaast. Rutte is dus niet hoger dan de Hoge Raad en andersom ook niet. De Rechter is immers onafhankelijk. Maar moet zich wel aan de wetten houden.

Rechterlijke machten die zelf even leuk gaan zitten bepalen wat strafbaar is en wat niet zijn op zijn zachtst gezegd bedenkelijk. Hoe leuk dit nieuws ook lijkt voor Braziliaanse homo's. Het zijn rechters, en dan nog hoge ook, die beter zouden moeten weten, die eigen rechtertje en wetschrijvertje spelen. Dat is niet hun plek.

Parlementen maken wetten. Regeringen voeren die uit. Plietsies controleren die. En rechters oordelen op basis van wetten. Als die laatsten hun eigen potje gaan koken, dan zit er wat flink scheef daar.


Cees | 25-05-2019

@leukmaarraar: ik heb geen idee wie er achter deze reactie zit, maar ik zou oprecht willen zeggen: wees jij maar blij dat je hier woont en niet in Brazilie. Dan zou je namelijk heel blij en opgelucht zijn met deze uitspraak. Zo raar is die namelijk helemaal niet!


Joop | 25-05-2019

Het is natuurlijk erg fijn voor de LGBTI in Brazilie. Maar dat is wel erg ver weg. Wat ik zorgwekkender vind, een beetje dichter bij, is dat onze eigen mensen, de nederlandse en nu ook de duitse overheid, zaken verzwijgen die er juist toe doen in het verschil van normen en waarden en de plek op de zere wond leggen waar de intolerantie nu vandaan komt. In Nederland verzweeg men gruwelijkheden van asielzoekers. Verkrachting, moord en doodslag stond onder het kopje overig. Iets wat normaal niet noemenswaardig is en in de bak "we weten ook niet waar we het onder moeten plaatsen'. Respect voor Harbers dat ie er mee op hield. Als je zulke debiele mensen onder je aan het werk hebt dan zou ik ook vertrekken. Ondertussen raadt men de joden in Duitsland aan maar geen keppeltje meer te dragen. Is te gevaarlijk. Daar waar de joden keer op keer noemen dat ze juist door moslims worden aangevallen, zet de duitse politie het doodleuk weg onder rechts extremisme, vooral als er geen dader opgepakt is moet men het toch ergens onder kwijt nietwaar. Het lijkt er op dat we een stel slappelingen aan het roer hebben staan in deze landen, die heel hard geroepen hebben "wir schaffen das", maar nu zwijgen tot in het graf. Misschien gaat het nog eens zo goed in Brazilie dat we me zijn allen een grote volksverhuizing moeten plegen richting dat land omdat we door onze eigen mensen zijn verneukt en verraden.


@WillemJ | 26-05-2019

Jemig, wat een hoop onzin plaats jij hierboven! Ben ik links? Neen!


@@16.42 | 26-05-2019

Ik hoef niet te raden wat de ultieme oplossing is om het wat gevonden wordt (over)volle Nederland minder vol te laten worden. Vast heel goed over nagedacht, en ook alle consequenties overziend...


Pride | 27-05-2019

Het is de rare paradox dat links opkomt voor groepen die zelf conservatief en religieus zijn. Kijk op (groen-)linkse partijcongressen of meet-ups en het is één grote club witte yuppen-elite, waar groenlinks op papier zegt tegen te strijden. Is het gebrek aan eigen waarde, masochisme, ... ? Allemaal bloeden voor de CO2 reductie en de grenzen wagenwijd open en het leger afschaffen? Opportunisme? Futurisme, utopisme, wat hebben wij daar nu eigelijk aan.


No Religie | 27-05-2019

Er is een verschil met de Nederlandse emigranten,ze waren in hun immigratie landen erg gewild,ze pasten zich aan in hun nieuwe land, helaas is dat hier niet zo, vele zijn hier ongenode immigranten die in hun eigen cultuur en gewoonten blijven leven,vaak de vrijheid van religie misbruiken, om hen die anders zijn te grazen nemen en te discrimineren.


Peter @ No Relig | 28-05-2019

100% Eens


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven