Russen iets minder homofoob

29-05-2019 | Volgens recent onderzoek onder de Russische bevolking blijkt dat steeds meer Russen vinden dat homoseksuelen en lesbiennes dezelfde rechten moeten krijgen als heteroseksuelen. Uit het representatieve onderzoek blijkt dat 47 procent van de ondervraagden van mening is dat homo's, lesbiennes en hetero's gelijk behandeld dienen te worden. Dit percentage was in 2013 nog slechts 39 procent. De onderzoekers melden dat in dat jaar de zogenoemde 'antihomowet', die het promoten van de homoseksuele levensstijl verbiedt, in werking trad. Deze wet verbiedt het om in het bijzijn van minderjarige kinderen openlijk homoseksualiteit te tonen of om er over te spreken. Hier valt ook bijvoorbeeld het tonen van een regenboogvlag of het houden van een Gay Pride onder. Omdat in 2013 de wet van kracht werd en er veel aandacht voor was in de Russische media is volgens de onderzoekers homoseksualiteit vaak negatief belicht.

Inmiddels komt homoseksualiteit veel minder vaak in het nieuws waardoor de Russische bevolking iets positiever staat tegenover homoseksuelen. Maar dit betekent niet dat Rusland gerekend kan worden tot de homovriendelijke landen van Europa. Nog altijd scoort Rusland slecht als het gaat om de acceptatie van lhbt's. Uit de peiling bleek deze week weliswaar dat Russen iets positiever denken over homoseksualiteit maar de rest van de resultaten zijn nog altijd zeer verontrustend. Zo zegt 43 procent dat homoseksuelen ondergeschikt zijn aan het heteroseksuele deel van de bevolking en 56 procent laat weten zeer negatief te denken over homo's. Een schamele 3 procent zegt positief te denken over homo's en lesbiennes en hen volledig te accepteren. Volgens de onderzoekers zijn de negatieve cijfers mede het gevolg van het feit dat slechts weinig Russen in contact komen met openlijk homoseksuele personen. Het onderzoek toont dat slechts 8 procent van de ondervraagden, iemand persoonlijk kent met een andere seksuele geaardheid.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 29-05-2019

Geloof is liefde ! Echt waar hoor........


@ Nico | 29-05-2019

Als je niets nuttigs kunt melden, houdt dan lekker je mond. Deze - alom bekende - reactie van je, heeft niets te maken met dit artikel.


Joop | 29-05-2019

In Rusland heeft het niet zoveel met geloof te maken. Wel met de gedachte dat de maatschappij moet bestaan uit man en vrouw en kinderen. Tel daar nog eens de armoede en dictatuur bij op en je hebt een prachtig broeinest van homofobie.


Joop | 30-05-2019

De antihomowetten zijn in Rusland al ingevoerd onder Peter de Grote. En waarom? Omdat Peter de Grote toenadering zocht tot het christelijke westerse europa, waar homoseksualiteit als zonde gezien werd. Dus voerde de Grote antihomowetten in. Tot die tijd was homoseksualiteit toegestaan en vooral in het russische leger vrij normaal en acceptabel.
Onder het communisme, totaal anti religie, werden onder Stalin homo's uitgeroeid. Maar ook Chroesjtsjov was fel antihomo. En inderdaad, ook de orthodoxen zijn anti homo. Maar dat is praktisch elk geloof.
De combi KGB achtergrond van Putin en lid van geworden van de orthodoxe kerk zorgt niet voor verbetering van de positie van homo's.
Maar vraag je zelf eens af beste reaguurder, toch raar nietwaar dat er juist in de periode dat 100.000-den geestelijken vermoord zijn door het communisme, de beweging die dus helemaal niks met religie hadden, er toch zoveel antihomobewegingen waren en ook homo's verkracht en vermoord werden? Het zit dus in de cultuur ingebakken, ongeacht of er nu religieuze invloed is of het communisme hoogtij vierde. En de bron? Christelijk Europa, waar het allemaal mee begon.
Tip: ken je geschiedenis, dan hoef je niet oneliners te posten. Meeblaten met de rest is nogal dom.


@@Joop | 30-05-2019

Misschien moet je even iets beter lezen voordat je gaat brullen.


Willem | 30-05-2019

@Joop. Jij zegt dat praktisch elk geloof anti-homo is. Dat is absoluut niet waar. Overigens, d√© gelovige bestaat niet en is een volstrekt uniek individu en bepaald dus zelf hoe hij/zij dealt met het geloof. Vele christenen, moslims enz. zijn zeer ruimdenkend als het om homoseksualiteit gaat. En ja, ik spreek uit persoonlijke ervaring... √Čn, ik sluit mijn ogen niet en weet dat ook vele gelovigen w√©l negatief zijn over gay-zijn, maar roep hier op om niet alle gelovigen op √©√©n hoop te gooien!


@Joop | 30-05-2019

Je hebt een heel goed punt! Anti-homozijn is heel vaak iets wat in een cultuur is ingebakken en niet vanwege een bepaalde religie.
Alle haat en zelfs geweld tegen homo's komt van praktiserende christenen of moslims!? Ik geloof daar helemaal niets van!!


Joop | 31-05-2019

Willem | gisteren | 13:14
Noem mij maar geloofsstromingen die zoals jij zegt zeer ruimdenkend zijn over homoseksualiteit. Die zijn er praktisch niet, hoewel ik wel een kerk ken waar ook homo's welkom zijn, belijdenis mogen doen etc... Echter deze zijn zo klein. Het gros van de religies zijn voor inperking van homorechten. Je zegt dat vele christenen en moslims ruimdenkend zijn als individu. Ik denk dat het er niet veel zijn. Maar op het moment dat rechten worden ingeperkt vinden ze dat ook wel ok. Ik ken een christelijk persoon die zich heel ruimdenkend opstelt, alles moet kunnen. Totdat er op een verjaardag iemand een grap maakte over haar zoon die de buurman zou zoenen. De reactie was: Gatver! Daar moet je toch niet aan denken! Ze schrok van haar reactie en keek me aan. Dan weet ik wel genoeg hoe men er werkelijk over denkt.


Willem | 31-05-2019

@Joop
Ik blijf me er over verbazen dat algemeen aangenomen wordt dat praktiserende moslims en christenen niet ruimdenkend en onverdraagzaam zijn en dat niet-gelovigen dat wel zouden zijn... Het is een merkwaardige veronderstelling dat er meestal zeer grote verschillen zijn tussen gelovigen en niet-gelovigen wat verdraagzaamheid en tolerantie betreft op velerlei gebieden.
Die christen die jij noemt op een verjaardag: Komt die reactie "gatver" vanuit religieuze overwegingen of is het een cultuur-dingetje !??


@Joop | 31-05-2019

Tegenover elke anekdote die jij opvoert als bewijs, kan ik een anekdote geven die het tegendeel laat zien. Het punt van Willem is slim en genuanceerd. Wees zo moedig je positie te heroverwegen, zou ik zeggen.
En jammer dat 'slim' en 'genuanceerd' niet worden gewaardeerd op deze site.


qw | 02-06-2019

Ooit zei 'n Rus me dat 90% van wie in Rusland wat creatief is, ook homo is. Zijns inziens wordt homosexualiteit alleen bestreden om de Russische maatschappij zo goed mogelijk te bevriezen en machtsverschuivingen tegen te gaan. Inmiddels is alle creatie uit Rusland naar het buitenland weggevloeid en is de Russische geest op sterven na dood. Hij vroeg zich ook af wat in Rusland de uitslag van een anti-homohuwelijkreferendum als in Roemeni√ę zou zijn. Volgens hem zou dat nog glansrijker dan in Roemeni√ę mislukken.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

18:35 | Grey's Anatomy

19:00 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven