Kamer wil verbod op 'homogenezing'

28-05-2019 | Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er een straf moet komen te staan op het 'proberen te veranderen, te onderdrukken of uit te wissen' van iemands homo- of biseksuele gerichtheid of genderidentiteit. De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag daarover een motie van VVD, D66, PvdA en GroenLinks aangenomen. CDA, PVV, ChristenUnie, SGP en Forum stemden tegen. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet nu aan de slag met een wetsvoorstel waarin therapieën of handelingen waarmee gepoogd wordt homo's van hun geaardheid te genezen strafbaar worden gesteld.

Vorige week gaf een Kamermeerderheid al opdracht tot een onderzoek naar de omvang van 'homogenezingstherapieën' in Nederland. Het kabinet voelde hier niet veel voor, omdat er geen aanwijzingen zouden zijn dat zulke therapieën in Nederland worden gegeven. Maar veel fracties verwezen onder meer naar het televisieprogramma Ewout & homogenezing, dat dinsdag 23 april op RTL 5 werd uitgezonden. In deze reportage blijkt hoe diverse behandelaars, onder meer binnen de Nederlandse pinkster- en baptistengroepen, therapieën aanbieden om lhbti's te 'genezen' van hun seksuele- of genderidentiteit.

Het kabinet moet dus nu met een wetsvoorstel komen dat homogenezingsbehandelingen en conversietherapieën in Nederland verbiedt. De motie die vandaag werd aangenomen voorziet niet in een tijdpad. De indieners hebben zich dan ook niet uitgesproken over een datum waarop zij willen dat het wetsvoorstel naar de Kamer komt.

Deel dit artikel:  

Reacties:

1014 | 28-05-2019

is dit nu zo probleem in nederland?
En zijn mensen niet vrij om een therapie te volgen of niet........
Het gaat toch om wilsbekwame mensen in deze?
Bij volwassenen?

ik vind een beetje eng.
mensen vrij om te doen wat ze willlen.


Religieuze groep | 28-05-2019

Religieuze groepen maken LGBT leven kapot. LGBT hebben geen keus gemaakt, gewoon accepteren.


Hakim | 28-05-2019

Er zijn heel erg veel kinderen die moeite hebben met hun geaardheid en in de moskee te horen krijgen dat ze zijn bezeten van een duivel, een 'Djin'. Het uitdrijven van die homoduivel is een traumatiserende en schadelijke 'therapie'.

Ook in de christelijke kerken wordt genezing aangeraden aan kinderen: conversietherapie. De PKN en de Bisschoppen hebben het nog steeds niet geschrapt uit hun repertoire.

Eerder gold de Vrijheid van Godsdienst als excuus om hiermee door te gaan.

Dat kan nu niet meer.

En die oerdomme PVV en FvD hebben gestemd dat ze het wel best vonden, die homogenezing.


Afvragen | 29-05-2019

Waarom hebben massa homo’s op FvD en PVV gestemd? Die partijen zijn niet erg homovriendelijk?


Kees | 29-05-2019

Even goed lezen mensen! De volgende partijen stemden tegen:
CDA, CU, SGP + PVV en FVD.
Weten jullie allemaal even genoeg denk ik. (hoop ik!)


Cees | 29-05-2019

Nee hoor, Kees. Sommige mensen denken nog steeds dat populistische partijen alle problemen gaat oplossen en stemmen gewoon met een bord voor hun kop.
Evengoed mooi dat deze motie is aangenomen in de Kamer. Nu maar hopen dat er ook actie op wordt ondernomen, maar onze minister van V&J kennende zal dat nog heel wat voeten in de aarde hebben. Die heeft heel andere prioriteiten dan het beschermen van LHBTI, zoveel is nu wel duidelijk.


1014 | 29-05-2019

ik ben tegen een verbod bij meerderjarige mensen.

Als het wilsbekwame mensen zijn dan mensen vrij om een therapie te volgen of niet.
De staat heeft zich hier niet mee te bemoeien.

volgende stap SM kelders verbieden?
Mensen zijn VRIJ.


1014 | 29-05-2019

@afvragen
weet je waarom. Omdat vele homo's zich niet voor het politiek correcte karretje laat spannen.


1014 | 29-05-2019

straks volwassen sm porno verboden? want het kan schadelijk zijn.....
sodemieter op met je bemoeienis.
vrij land betekent ook dit soort vrijheden toestaan.


Peter | 29-05-2019

Uiteraard is Nederland een vrij land (zegt men). Maar het verbod is volgens mij met name bedoeld om jongeren die onder druk van hun sociale en religieuze omgeving dit soort therapieen ondergaan te beschermen.
Als een volwassene er vrijwillig voor kiest iets met zijn of haar geaardheid te doen, kan altijd de keuze naar een psychoterapeut gezocht worden. Die vervolgens naar ik hoop die volwassene bijpraat dat geaardheid niet te wijzigen is.
Mensen zijn inderdaad vrij, maar niet in alle gevallen, zo lees ik de wens om een verbod.


No Religie | 29-05-2019

Misschien toch eens kijken naar die vrijheid van religie, die soms wel erg ver gaan met het be√Įnvloeden van mensen die niet zo zijn als zij.Trouwens hoe staat met de vrijheid van ongeloof en niet religieus zijn?


Gefopt | 29-05-2019

Zonder expliciet verbod op 'homogenezing' is er juridisch niks te doen tegen de verwoestende praktijk van geestelijken om kwetsbare jongeren schadelijke conversietherapie te geven of bij adolescenten de boosaardige homogeest ('djin') uit te drijven in de moskee.

Forum voor Democratie heeft in Amsterdam een heel mooie Regenboogparagraaf opgesteld.
Helaas heeft Forum voor Democratie buiten Amsterdam het helemaal niet goed voor met homo's en schrukenm ze liever aan tegen conservatieve SGP-ers.


C | 29-05-2019

Precies, de wet op de Godsdienstvrijheid zorgt er door jurisprudentie voor dat homo-uitdrijving en conversietherapie allemaal maar mag blijven gebeuren.

Zo ontzettend dom van FvD om daar in mee te gaan.


Mark | 29-05-2019

Als ik het artikel lees, vallen mij 2 dingen op:
er wordt verwezen naar een (goed) programma, waarin oa de Pinkstergemeente en babtistengroepen deze therapie gebruiken. Het komt net zo hard in moskeeen voor, maar dit wordt niet genoemd. Tikkie selectief? Pinkstergemeente en baptisten zijn een hele kleine groep, islam in verhouding niet.
GL, PvdA stemmen voor de motie en juist die 2 doen, zeker in Amsterdam bijzonder weinig voor de gay community. GL wil Pride het liefst afschaffen en toch wordt er op die enge club gestemd.. Afgezien hiervan, wat is er op tegen als binnen een gemeenschap wordt gevraagd of je het allemaal zeker weet, daar is mi niets op tegen. Onder dwang op andere ideeen brengen, gaat wel veel te ver. Maar of dit strafbaar moet zijn, valt het niet gewoon onder mishandeling?


Joop | 29-05-2019

Als ik tussen de regels door lees in jouw reactie Mark dan lees ik dat je het eigenlijk wel goed vindt. Selectief ja, want zij gebruiken die therapie toch? Niet meteen met het vingertje naar moslims wijzen, we weten wel dat moslims niks met homo's voor hebben, net zoals baptisten en de pinkstergemeente. GL en PVDA maken zich niet druk om homoseksualiteit, de FVD en PVV wel. Die willen het liefst dat we weer een sterretje dragen, aan de voorkant weliswaar. Dat ze de pride willen veranderen doet daar niks aan af. Dat komt van het eindeloze gezeik van de import amsterdammers die bezit hebben genomen van de grachtenpanden en nu menen dat Amsterdam en de grachten van hun is. Welvermogende mensen, advocaatjes in de arm. Menig bestuur zit daar niet op te wachten. Zwak? Ja. Anti homo? nee.


@1014 | 30-05-2019

Wat is er mis met 'politiek correct'? Dat is toch gewoon een andere term voor beleefd, fatsoenlijk, wellevend? Door politiek correct te zijn laat je zien dat je volwassen genoeg bent ook het perspectief van iemand anders te willen begrijpen. Ook als je het er niet mee eens bent. Lijkt me een prima eigenschap.


Arnold | 30-05-2019

de FvD is tegen LGHBT is helemaal niet homovriendelijk. vreemd dat er zoveel homo`s op zo een gestoorde homofobe partij stemmen. als FvD aan de macht komt. gaat het weer zwaar achteruit met de homo acceptatie. een van de sprekers van de FvD heeft gezegd dat het hem worst zou wezen wat er met de LGHBT gebeurt. zo homo vriendelijk zijn ze.


Peter | 30-05-2019

Mijn reactie is weer verwijderd. Prima, wat je wilt.
Deze site is dus niet meer serieus te nemen,
Bye


@Joop | 31-05-2019

Je opmerking: "Die willen het liefst dat we weer een sterretje dragen" gaat behoorlijk ver vind je zelf ook niet? Heb je daar werkelijk over nagedacht voordat je dit plaatste...?


Albert | 01-06-2019

Wie zit er steeds met zijn dikke vingers de helft van de berichten van onwetende bezoekers te deleten? Maak je eens bekend.


@Albert | 01-06-2019

De Chinezen van de Huawei. Ik weet het zeker. Want het stond op facebook.


@ Mensen... | 01-06-2019

De kerk, welke kerk dan ook, meent te weten dat als ik binnen kom, de kerk groter is dan ik. Het is juist daarom dat de tweede messias voorlopig nog even thuis blijft. Het vorig bezoek aan de tempel was duidelijk genoeg. (Of kun je niet lezen?)


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: NY

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

18:35 | Grey's Anatomy

19:00 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

21:00 | Eastenders

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven