Verbod op Turkse Gay Pride opgeheven

19-04-2019 | Een rechter in Ankara heeft eerder deze week een verbod op alle lhbt-evenementen in de Turkse hoofdstad opgeheven. Dat meldt de Turkse homo-organisatie Kaos GL vandaag op haar website. Het algehele verbod werd in november 2017 ingesteld voor onbepaalde tijd, toen in het hele land nog de noodtoestand gold na de mislukte coup tegen president Erdogan. De gouverneur van Ankara verbood alle activiteiten van de lhbt-gemeenschap inclusief de jaarlijkse Gay Pride. De Turkse autoriteiten lieten ook afgelopen jaar weer weten dat er geen vergunning voor een Gay Pride zou worden afgegeven omdat een dergelijke parade gevoelig ligt en de openbare orde zou verstoren. Volgens Turkije brengen lhbt-evenementen de volksgezondheid in gevaar en passen deze niet binnen de cultuur en aard van het land.

Volgens de rechter mogen de autoriteiten dergelijke evenementen niet verbieden als de openbare orde en veiligheid in het geding is. "De Gay Pride moet door de overheid beveiligd worden zodat het evenement op een verantwoorde manier doorgang kan vinden, in plaats van de parade elk jaar weer te verbieden," aldus het oordeel van de rechter die sprak over een "inbreuk op burgerrechten". Het is onduidelijk of en wanneer er weer evenementen zoals voorstellingen, exposities, paneldiscussies en natuurlijk een Gay Pride georganiseerd mag worden. Een woordvoerder van Kaos GL laat in de Turkse media weten dat dit snel genoeg duidelijk wordt want de eerste vergunningaanvraag zal spoedig gedaan worden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft in een persbericht twee maanden geleden zijn ernstige zorgen al uitgesproken over de rechten van homoseksuelen in Turkije, en riep de overheid op snel een einde te maken aan de ban op alle lhbt-evenementen. Een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie liet in februari weten dat de autoriteiten in Ankara met het algehele verbod de rechten van lhbt's ernstig schaadt. "De overheid zou zich moeten inzetten om de rechten van lhbt's te beschermen in plaats van deze groep te stigmatiseren. Het is een schokkende poging om deze gemeenschap monddood te maken." Door de uitspraak van de rechter deze week lijkt aan het dringende verzoek van HRW gehoor te worden gegeven.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Hoera | 19-04-2019

.

(Wat kan je anders schrijven onder zoiets dan...)


Mark | 19-04-2019

Human Rights Watch moet toch eens de ogen openen: Turkije is een islamitisch land. Hoe de islam over homo's denkt, dat is toch bekend. Van die overheid kun je dus niet verwachten dat die gays gaat beschermen.... toch eerst een reality check doen...


@Mark | 20-04-2019

"DE" Islam bestaat niet. Hoe moslims wereldwijd met hun geloof en LHBTI+ omgaan is ook zeer verschillend. Het zou je nog verbazen hoeveel moslims heel tolerant zijn, en dan spreek ik als gay (die nogal eens in Egypte komt en ook in Marokko is geweest uit ervaring, buiten de toeristische paden trouwens!). Hoe autoriteiten er mee omgaan is weer een ander verhaal...


@@Mark | 20-04-2019

Je maakt een denkfout. Dat doen ze als mens.


Peter @@ Mark | 20-04-2019

Het zou mij inderdaad verbazen dat moslims tolerant zijn. Ik ben er hier in Nederland nog nooit 1 tegengekomen. Wel een moslim die me uit het niets in de metro een klap in mijn gezicht gaf. Uitspreken tegen homogeweld zal je hier in het land ook nooit horen van moslims en hun organisaties.


Joop | 20-04-2019

Ik heb nog geen protesten gezien of gehoord uit de moslimhoek tegen de shariainvoering in Brunei. Stiekem vinden velen het toch gewoon oke? Ach en Nederland vindt het ook wel best toch? Die sukkel heeft zelfs de allerhoogste onderscheiding gekregen persoonlijk van Beatrix. Hoeft ie niets voor te doen, gewoon, omdat het kan. Terwijl er in Nederland genoeg mensen zich kapot werken voor mensenrechten maar nooit een onderscheiding zullen krijgen. Wat een ziek land!


@Peter | 20-04-2019

Ik denk, en dat is geen verwijt, dat je geen persoonlijke contacten met moslims hebt... (Je zegt dat je nog nooit 1 tolerante moslim tegengekomen bent). Echt shit wat je overkomen is, maar pas op met generaliseren...


@@@Mark | 20-04-2019

Denkfout? Bij autoriteiten denk ik vooral aan het uitoefenen van macht of mogelijk misbruiken van macht van groepen mensen... Menselijke maat is naar mijn idee dan nogal eens ver te zoeken.


@ Peter | 20-04-2019

Ik ken verschillende moslims, qua tolerantie een mixed bag. 1 noem ik zonder blikken of blozen een echte vriendin, maar bij anderen blijf ik altijd op mijn hoede en ik weet dat die echt niet tolerant is. En van die versie zijn er steeds meer te vinden in NL. En NL.. die vindt het wel goed, onder aanvoering van GL en PvdA


Peter @ @Peter | 20-04-2019

Ik heb wel degelijk contacten gehad met moslims. Nu niet meer, want ik moet ze niet, ik wens me niet aan hen aan te passen. En nog nooit 1 meegemaakt die positief staat t.o.v. homo's. Dat ging van "volgens mijn geloof", tot een klap op mijn kop. Ik generaliseer niet, het zijn de feiten. Ook een waarschuwing naar jouw kant, je kop in het zand steken is op gegeven moment ook verstikkend.


Peter | 20-04-2019

En voor de goede orde: ik ben geen xenofoob, geen rascist. Maar ik ben een Nederlander die vindt dat mensen die in dit land willen wonen de oorspronkelijke bewoners niet hun geloof op kunnen dringen.
Dan zeg ik inderdaad, rot op.
De vrijheden die wij in dit land hebben zijn kostbaar, artikel 1 van de Grondwet zegt alles daarover.
Een ieder die daar aan gaat tornen onder het mom van het is mijn cultuur of geloof: opzouten en oprotten.
Zo zit ik er in.


Dag Peter | 20-04-2019

Er is werkelijk niemand in dit land die mij wat voor geloof dan ook kan opdringen...


CHP | 20-04-2019

Sinds 31 maart 2019 neemt CHP, een centrumlinkse partij controle in Ankara en Istanbul. Hopelijk gaat het veel veranderen zoals homoevenementen mogen deelnemen , etc. Ik duim het! Vooruitstrevend!


qw | 20-04-2019

De mannenliefde past heel goed, jazelfs prima, binnen de cultuur en aard van Turkije. Je hoeft alleen maar naar de werkelijkheid te kijken. Wellicht is mannenliefde zelfs wat het land het best past. Misschien gewoon een andere naam eraan geven en het zit Turkije gegoten.


@qw | 20-04-2019

De Turkse hamam heeft zelfs de geschoren ballen uitgevonden. En al heel lang geleden ook.


@qw+@@qw | 21-04-2019

Hèhè, er zijn toch nog mensen hier die de realiteit onder ogen zien! Turkije is juist een land van de mannenliefde en dat geldt voor aantal andere moslimlanden ook!


Karel | 22-04-2019

Zolang die (streng)gelovigen aan de macht zijn, zullen hun fascistische idee√ęn worden uitgevoerd.


Nico | 22-04-2019

We hebben in Sri Lanka maar weer eens gezien waartoe mensen, die heilig in een sprookjesboek geloven, in staat zijn. Helaas. Geloof is liefde? Laat me niet lachen.


JAN2 | 22-04-2019

Nu eisen, ja jullie lezen het goed, eisen moslims een Halalstrand in Den Haag cq Scheveningen.


Halal | 22-04-2019

Zichtbare uitingen van homoseksualiteit zijn op het Sharia-strand streng verboden.

Straks ook in Scheveningen en Zandvoort.


@Nico | 22-04-2019

Ik vermoed dat deze daders de Koran niet kennen, want dan zouden ze dit nooit gedaan hebben!
Heilige boeken zijn sprookjesboeken voor athe√Įsten en extremisten...


Tel Maar Af | 23-04-2019

De dagen.

En dan mag je enkel nog moslim zijn als je een vergunning hebt. Die je krijgt als je een eed aflegt dat je een vreedzaam moslim bent. Met je hand niet op een bijbel of een koran, maar op de grondwet, aan alle vrijheden waar je verder van mag profiteren. En al het vreedzaam verdragen wat daat bij van je verwacht mag worden. Van blonde vrouwen op straat die graag in een korte rok rondlopen, tot frikandellen speciaal tot innig knuffelende homo's en potten en alles wat daar tussen zit, en midden op straat. Kun je daar niet mee om, geen vergunning. Nog geen zegeltje op je jas dat je goedgekeurd bent om in onze wereld rond te mogen lopen.


Nico @Nico | 23-04-2019

De Koran niet kennen? Ga dat walgelijke boek een keer lezen sufferd. Daar staan de meest gruwelijke teksten in en ook dat ongelovigen gedood moeten worden. Zet die roze bril een keer af man.


Dag Nico | 24-04-2019

Klopt dat in de Koran en ook de Bijbel gruwelijke dingen staan... Maar niet alleen maar gruwelijkheden trouwens! Geschreven in een compleet andere tijd en wereld. Wanneer je alle teksten letterlijk gaat nemen dan geloof je dus in sprookjes! Opmerkelijk dat met name athe√Įsten de bijbel en de koran letterlijk lezen. Ga eens een gesprek aan met vrijzinnig gelovigen....je zult je nog verbazen hoe kritisch deze mensen zijn!


Nico @ Dag Nico | 24-04-2019

Het ging over het boek en dat er gezegd werd dat de daders de Koran niet kenden anders zouden ze dit nooit gedaan hebben. Nou wel dus want dat staat namelijk in dat sprookjesboek heel duidelijk opgeschreven. Dat die domme gelovigen er allerlei eigen en totaal verschillende interpretaties op na houden is aan hun zelf. Feit blijft dat die boeken dit soort gruwelijkheden bevatten. Dat kun je niet ff wegpoetsen met "ja maar we doen het niet echt". Want dat doen streng geradicaliseerde gekkies dus wel echt ! Uit naam van dat boek (bijbel ook overigens) waar het duidelijk opgeschreven staat.


Dag Nico | 24-04-2019

Juist! "Geradicaliseerde gekkies" zoals jij dat noemt die nemen de heilige boeken voor letterlijk! En inderdaad ook een groep radicaal christenen! Ook zij hebben in de geschiedenis heel wat moord en verderf laten zien! Maar....de massa doet dit dus niet! Ik heb, noem het maar, nogal eens een soort van Godsbesef en ik geloof niet in sprookjes! (Een leven na dit leven, wat dan nogal eens de hemel wordt genoemd, kan ik niets mee bijv.) Bij De Remonstranten mag ik geloven wat ik wel of niet wil. Ik kan daar dus ook zeggen dat ik bepaalde geloofszaken bullshit vind. Voor mij is de bijbel vooral symboliek en niet letterlijk te nemen! Jezus, aantal verhalen en bijbelteksten, maar ook Nelson Mandela, moeder Theresa, Adelheid Roosen, een paar Islamitische vrienden, de buurman en misschien ook jij, enz. kunnen mij inspireren in mijn leven! En daar is niets zweverigs aan...


harrie | 24-04-2019

Niet gelovigen zouden ook een soort bijbel moeten krijgen,maar dan wel met de realiteit en geen fantasie.We zijn met zovele maar zo slecht georganiseerd.We zijn echt geen haar slechter dan gelovigen ons laten denken.


@harrie | 25-04-2019

Gelovigen laten ongelovigen denken slechter te zijn!? Wie heeft je dat aangeleerd! En trouwens, wat houdt gelovig in? Dat is voor ieder mens weer volstrekt uniek. In die andere bijbel waar jij het over hebt zou maar één zin hoeven te staan: RESPECT VOOR JEZELF EN ALLES WAT LEEFT.


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

23:30 | How To Get Away With Murder

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

De Europese Verkiezingen staan voor de deur. Op welke partij ga jij stemmen?

SP

D66

Christen Unie

50+

CDA

Ik ga niet stemmen

SGP

Denk

GroenLinks

VVD

PVV

Forum voor Democratie

Partij voor de Dieren

PvdA

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven