Transgenders vaker gediscrimineerd

19-04-2019 | Het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender personen steeg vorig jaar met ruim een kwart, terwijl het aantal meldingen op veel andere gronden juist af lijkt te nemen. Dat meldt Transgender Netwerk Nederland (TNN) op haar website. Geen vast contract krijgen omdat bij je baas bekend is dat je een medische operatie wilt ondergaan. Uitgescholden worden door je huurbaas of je buren. Niet mee mogen doen aan een cursus omdat je geen vrouwelijke geslachtsdelen hebt, hoewel je voor de wet wél vrouw bent. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de meldingen die er in 2018 zijn binnengekomen bij antidiscriminatiebureaus. "De grotere zichtbaarheid van transgender personen doet misschien geloven dat de emancipatie vooruit gaat, maar trans personen krijgen nog dagelijks te maken met uitsluiting," aldus Brand Berghouwer, voorzitter TNN.

Uit de deze week verschenen 'Discriminatiecijfers in 2018' van politie en antidiscriminatievoorzieningen blijkt dat het aantal meldingen van discriminatie over het algemeen afneemt. Maar als je naar het aantal discriminatiemeldingen van transgender personen kijkt, is dat juist gegroeid. In het rapport van TNN 'Meldingen transgender discriminatie 2018' zijn alle cijfers van de politie, de antidiscriminatiebureaus en overige meldpunten gebundeld. Dit is het tweede jaar op een rij dat het aantal meldingen stijgt. In 2017 steeg het aantal meldingen bij antidiscriminatiebureaus zelfs met 44 procent. De meeste meldingen van discriminatie gaan over omstreden behandeling en vijandige bejegening op het terrein van de arbeidsmarkt, collectieve voorzieningen en commerciële dienstverlening. Uit onderzoek van TNN naar de veiligheid van transgender personen blijkt dat transgender personen in Nederland veel te maken krijgen met geweld. Ze voelen zich twee keer zo vaak onveilig als gemiddeld, worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd, en zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten.

Zelf discriminatie meegemaakt of ontevreden met afhandeling van de melding en/of aangifte? Meld het hier bij TNN.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Schande | 19-04-2019

Mensen die transgenders discrimineren mogen ze van mij van hun fiets af trappen, met een betonschaar alle tanden uit de bek slaan, met een baksteen op hun kop slaan als ze de metro uitkomen en dan ook nog hun iphone jatten, uitschelden voor iets wat met k**ker begint. En zorgen dat ze zich niet meer veilig voelen als ze over straat lopen.

Het kan. De politie neemt de aangifte toch niet op. De rechter zegt dat het normaal is. En de minister ook.

We mogen deze prachtkans dus niet laten liggen.


Pride@Schande | 19-04-2019

Dat lijkt me geen goed idee. Laatst zijn nog twee jonge homo’s met een betonschaar letterlijk tandenloos gemaakt in Arnhem en de groep verdachten deed er in de rechtzaal met hun advocaat nog een schep bovenop door de schaamteloos de schuld om te draaien. Daar sta je dan, als minderheid. In de regel worden wij dus zo bewerkt en dan wordt je nog eens de schuld in de schoenen gelegd als je geen top-advocaat kunt betalen.


Schande@Pride | 19-04-2019

Ja muts. Dat bedoelde ik dus. Je denkt toch zeker niet dat ik die rechter al ben vergeten die oordeelde dat dat geen anti-homogeweld was allemaal? Of al die polities en OM-gehandicapten die die zaak al zo goed mogelijk voorgekauwd voor de rechter brachten? Of die grapperwaus die namens de regering ook al geen halve kudt wil doen om ervoor te zorgen dat we allemaal gewoon weer veilig over straat kunnen? Of uit de metro kunnen stappen met een iphone? Of zo een COC dan die onder subsidiedruk ook enkel nog de neus laat bloeden als het licht uit is? Of voetbalinternationals (gelukkig eindelijk zelf goed van de trap gepleurd, zodat ik niet meer hoef te duwen) die op TV ongestraft transgenders belachelijk maken? Of kamerleden, fractievoorzitters en hoogleraren die ongestraft handtekeningen kunnen ophalen dat we allemaal ziek maar te genezen zijn?

Die mogen allemaal van hun fiets getrapt. Of de verkeerde deur kiezen als ze gaan pissen en hele zware hersenschuddingen vallen. (Wat dat laatste beteft met die Derksen, God bestaat, en ik ben dol op Zijn Gevoel Voor Humor. Ga nog es pissen Johan!).


JAN2 | 21-04-2019

Inderdaad @ Schande...….Pride heeft er niets van begrepen.


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

Gay op TV

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

22:00 | Years and Years

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

De Europese Verkiezingen staan voor de deur. Op welke partij ga jij stemmen?

Christen Unie

PvdA

D66

Forum voor Democratie

SGP

Denk

VVD

PVV

SP

CDA

GroenLinks

50+

Ik ga niet stemmen

Partij voor de Dieren

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven