Stemt Spanje tegen homorechten?

26-04-2019 | Komende zondag zijn er in Spanje verkiezingen en volgens de meest recente peilingen gaat de extreemrechtse partij Vox uit het niets ruim twaalf procent van de stemmen halen. Als deze voorspelling juist is betekent dat slecht nieuws voor de Spaanse lhbt-gemeenschap. In het verkiezingsprogramma van Vox staat onder meer te lezen dat ze tegen het houden van een Gay Pride is. De partij ziet er ook niets in om de rechten van de lhbt-gemeenschap te verbeteren en heeft in het recente verleden zelfs laten weten de lhbt-rechten te willen inperken. Zo is de partij geen voorstander van het homohuwelijk. Voorman van Vox, Santiago Abascal, liet enige tijd geleden weten dat hij het huwelijk ziet als een exclusieve verbintenis tussen man en vrouw. "Het homohuwelijk moet snel worden afgeschaft zodat het traditionele huwelijk en het Spaanse gezin wordt hersteld. Stellen van hetzelfde geslacht kunnen een partnerschap aan gaan maar dit mag wettelijk niet gelijk zijn aan het huwelijk," aldus Abascal. Spanje was dertien jaar geleden het derde land ter wereld, na Nederland en België, dat het huwelijk open stelde voor paren van hetzelfde geslacht. Enkele homofobe leden van Vox hebben onlangs zelfs laten weten dat het 'genezen' van homoseksuelen weer gepromoot moet worden binnen de lhbt-gemeenschap. "Als mijn zoon homo was, zou ik proberen hem te helpen. Er zijn immers voldoende goede therapieën om hem te behandelen," aldus Vox-voorman Fernando Paz.

Dat Vox het goed zou doen tijdens de komende landelijke verkiezingen werd al duidelijk in december 2018. Toen haalde Vox bij de regionale verkiezingen in Andalusië een eerste succes door twaalf zetels in de wacht te slepen. De partij liet meteen zien graag te willen meeregeren door een coalitie te steunen van de centrumrechtse Partido Popular en Ciudadanos. De socialistische PSOE, de partij van interim-premier Pedro Sánchez, ligt volgens de peilingen op koers om zondag de meeste stemmen te behalen: zo'n 30 procent. Sánchez hoopt dan samen met de links-populistische partij Podemos een coalitie te kunnen vormen. Maar een rechtse meerderheid in het Spaanse parlement is volgens de huidige peilingen ook mogelijk: een combinatie van Partido Popular, Ciudadanos en Vox.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 26-04-2019

Zo zie je maar hoe kwetsbaar verworven mensenrechten kunnen zijn. De fascisten die op vele punten dezelfde denkbeelden hebben als de gelovigen onder ons.


Sjors | 27-04-2019

Niet te hopen dat de klok wordt teruggedraaid. Eigenlijk belachelijk dat wij homo's constant moeten knokken voor onze rechten.


Rolf | 27-04-2019

Het zal wel loslopen, in Spanje.
De Spaanse Gay Capitals, als Barcelona, Sitges, Madrid en Grant Canaria, zijn grote en sterke scenes.

De zorgen voor Nederland zijn groter: wij accepteren het dat islamitisch en Caribisch straattuig de homoseksuele bewoners van de grote steden terug de kast in douwt.


Reactie op WJ@Tj | 27-04-2019

De islam is veel gevaarlijker dan rechts , de moslims worden massaal het vrije westen binnen gelaten door links tuig


Hans | 27-04-2019

De Spaanse economie is voor een behoorlijk deel afhankelijk van gay toeristen.
Het komt vast wel goed met Spanje.


@Nico | 27-04-2019

Je bent aan het generaliseren Nico...(de 1e reactie). DE gelovige bestaat niet... Ieder mens is uniek en iedere gelovige gelooft op zijn haar eigen manier, zelfs binnen welke kerkelijke/gelovige gemeenschap dan ook... En... als gay ben ook ik uniek en wens niet in bepaalde hokjes geplaatst te worden... En... ook gays kunnen gelovig zijn, en ja op hun eigen unieke wijze!!


qw | 27-04-2019

Het probleem is dat links de kraan wijd openzet voor de invoering van allerlei homofoob tuig en vele malen erger is dan rechts. Bovendien hanteert links overal systematisch verkeerde uitgangspunten. Alle linkse uitgangspunten gaan uit van totaal te vermijden religisme.

Milieu: De mens waande zich ooit door god geschapen (onvoorstebare hoogvaardigheid); nu na de dood van god waant de mens zich in staat het klimaat te kunnen beinvloeden (een nog onvoorstelbaardere hoogvaardigheid) en wordt die bewering door links wetenschappelijk onderbouwd verklaard (!?!?!?!?!?). Bovendien neigt alles wat groen is, naar links terwijl milieubescherming aanvankelijk in de jaren 1930 een rechtse inspiratie had, wat eigenlijk begrijpbaar is, daar milieubescherming als zodanig wijst op conservatisme. Mileubescherming heeft geen bestaansreden in de linkse sfeer en nog minder zoals de linkse onderbouwing ervan vandaag wordt geformuleerd.

Gelijkheid: hier viert religisme hoogtij. Links waant zich een door god himself aangestelde verlichte despoot die de waarheid bezit. Hun evangelisch discours tegen Trump bijvoorbeeld wijst op de ergste linkse religistische ontsporing ooit. Links zegt: iedereen is gelijk, maar ik ben gelijker. De geschiedenis gaat een bepaalde richting uit, aldus links, terwijl de geschiedenis GEEN enkele richting uitgaat. In het kader van die waan dat de geschiedenis een richting uitgaat, ziet links juiste en onjuiste denkbeelden en mijn denkbeelden zijn de heiligste. zegt links.. Links heeft me er alleen van overtuigd dat Trump gelijk heeft. Het is onvoorstelbaar evangelisch wat links verkondigt of denkt het dat we nog in religistische tijden leven? Wie uitgaat van gelijkheid, ontwikkelt geen dergelijk discours tegen rechts zoals links thans doet. Rechts doet dat alvast niet en gaat uit van het juiste denkbeeld dat da geschiedenis totaal richtingloos is. Links is allesbehalve verlicht want links brengt heel wat landen op de economische afgrond.

enz, enz, enz…………..


@qw | 27-04-2019

Linkse politiek, rechtse politiek. Links is goed en rechts is slecht. Rechts is goed en links is slecht. Allemaal illusies... is het echt zo zwart/wit?


@Rolf | 27-04-2019

Het gaat juist niet om de gayscenes in Spanje maar om de man of vrouw die waar dan ook in Spanje woont.


@ nico | 27-04-2019

behalve je eeuwige opmerking over geloof en haat, waarom is deze partij fascistisch?


Joop | 28-04-2019

Het is toch algemeen bekend dat rechts een broertje dood heeft aan homo's? Maar zo lang er onder de homo's zoals ook op dit forum een trouwe aanhang is van alles wat rechts is zal het nooit wat worden met homorechten.


@Joop | 28-04-2019

Links / rechts... Die hokjes bestaan toch (allang) niet meer? Geld regeert...


Peter | 28-04-2019

Inderdaad, Nico en Joop vallen soms in herhaling. Doe ik waarschijnlijk ook. Maar hetgeen ze zeggen heeft wel degelijk een grond. Reacties als dat ze generaliseren, eeuwige opmerkingen over geloof. Ik kan er niet veel mee. Ik vind wel dat diegenen die daar elke keer mee komen hun kop in het zand steken voor inderdaad homohaat vanuit diverse geloven, en inderdaad de weinige steun voor homo's uit de (ultra)-rechtse hoek.
Dat eeuwige downplayen door sommigen van de problemen zorgt ervoor dat er een onveilige sfeer ontstaat dat het allemaal wel meevalt. Nou, dat doet het niet.
In plaats van elkaar hier af te vallen zou er meer solidariteit moeten zijn.


@ Peter | 28-04-2019

Nico valt niet soms, maar veel in herhaling. Geloof is geen haat, geloof wordt misbruikt door haatzaaiers. Ik zal de situatie niet downplayen maar probeer er een beetje nuance in aan te brengen. Reden is het generaliseren en daarmee de waarheid uit het oog verliezen een beetje tegen te gaan. Als gay word ik zo ontzettend moe van die lieden die het "gay" zijn als een soort geloofsovertuiging neerzetten en net als links én een deel van rechts geen enkele tegenspraak dulden. Groenlinks is geen geloof, maar geloof mij: bij die partij zit ook de nodige intolerantie al zullen zij het nooit toegeven.


Hansje | 28-04-2019

Het is algemeen bekend dat de emancipatie van homo's is begonnen met steun van liberale politieke partijen.
Socialisten hadden vanouds een broertje dood aan homo's.
Pas veel later zagen linkse politici een doelgroep in gays. Dat was toen links een hekel begon te krijgen aan de gewone arbeiders en overstapten naar identity politics.
Liberale politici hebben altijd de emancipatie van homo's gesteund.
En wie is de meest liberale politicus van dit moment? Inderdaad: Thierry Baudet.


Cees | 29-04-2019

En hoe staat Thierry Baudet (FvD) dan tegenover homo's, Hansje?


Hansje | 29-04-2019

Thierry Baudet, als de 'nieuwe Pim', houdt heel veel van homomensen


Pride@Hansje | 29-04-2019

Wat beter bekend mag worden is dat de homo’s in de jaren 60 en 70 zelf voor hun eigen rechten hebben moeten vechten.
De hippies waren bezig met het opkomen voor andere groepen. De homo’s werden niet door hun geholpen. De Stonewall rellen kwamen vanuit een homokroeg, gericht tegen de politie. De demonstraties daarna werden door homo’s zelf georganiseerd en geen hippie of punker voelde er iets voor, tenzij ze zelf homo waren.
Nu worden we politiek uit elkaar gespeeld. In Rotterdam hebben ze zelfs ruzie tijdens de pridewalk.
Nu moeten alle politieke partijen op één boot en dat is een goed begin! Jammer dat GL daar niet op wil maar ook OK dat GL kleur bekend en we kunnen zien dat het ze minder om de homorechten gaat maar meer om de reclame.


No Religie | 29-04-2019

Je ziet al die milieu protesten,terwijl de homo,s het meeste doen voor het klimaat,door geen kinderen te produceren,want het grote probleem van deze wereld is overbevolking,zo de natuur regelt het door meer homo,s te laten geboren,maar ja dat doet natuurlijk wel schade aan de religies die op den duur minder leden krijgen,ook een goed ding,want die dragen niets,bij alleen ellende,zoals die religieuze moordpartijen die dagelijks voorkomen..


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

18:35 | Grey's Anatomy

19:00 | Anger Management

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Are You The One

20:30 | Ranking The Stars

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven