"Schrap geslachtsregistratie van identiteitskaart"

02-04-2019 | Schrap geslachtsregistratie van de identiteitskaart. Met die oproep reageren NNID en COC op een brief over geslachtsregistratie die het kabinet op maandag 1 april aan de Tweede Kamer stuurde. In de brief beschrijft het kabinet welke stappen men wil zetten om onnodige geslachtsregistratie de komende jaren te beperken. NNID en COC vinden die stappen over het algemeen positief maar missen concrete maatregelen die direct tot resultaat leiden. "Door geslachtsregistratie te schrappen van de identiteitskaart bied je een directe, concrete oplossing aan mensen die nu dag in dag uit door het leven moeten met documenten die niet goed weergeven wie ze zijn," aldus NNID en COC.

De huidige EU regels over identiteitskaarten bieden de mogelijkheid om geslachtsregistratie achterwege te laten. De Nederlandse regering pleit in EU-verband voor behoud van die mogelijkheid, maar registreert zelf nog wel het geslacht op identiteitskaarten. In landen als Italië en Duitsland hoeft het geslacht niet vermeld te worden op identiteitskaarten.

NNID en COC willen dat mensen de geslachtsregistratie ook op eenvoudige wijze uit hun paspoort kunnen laten verwijderen en willen dat de regering verplichte geslachtsregistratie uiteindelijk geheel afschaft. Volgens de belangenorganisaties is dat onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ (non-binaire personen) en voor iedereen die vindt dat de overheid niet aangaat ‘wat er in je ondergoed zit’. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

NNID en COC vinden het positief dat het kabinet kennis en bewustwording over onnodige geslachtsregistratie wil bevorderen. Zo schrijft het kabinet aan de Kamer dat er een handreiking over (achterwege laten van) geslachtsregistratie voor bedrijven komt en is VNO-NCW met dit onderwerp aan de slag. Ook vinden de belangenorganisaties het positief dat het kabinet in kaart laat brengen hoe geslachtsregistratie in wet- en regelgeving beperkt kan worden. Na de zomer bericht het kabinet over de voortgang.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Mark | 02-04-2019

Ik ben trots op het feit dat ik een vent ben, mag dat nog wel van het COC?


Nah | 03-04-2019

Ik vind het huidig paspoort veel te gemakzuchtig gemaakt. Want ik ben best trots op mijn lul, maar dan moet hij wel schaal 1:1 in mijn paspoort staan. Waar dat huidige boekje echt veeeeeel te klein voor is. Maar als ik dan toch naar Brunei reis of zo, en mijn geslacht moet in mijn paspoort staan om daar binnen te komen, dan wil ik ook wel dat mijn geslacht er fatsoenlijk in staat. Dat maakt het ook gemakkelijker om te controleren aan de grens. Want dan kan de douane gelijk zien dat die facepik klopt maar dat die eikels absoluut niet overeenkomen. Wat dan weer een enorme meerwaarde heeft voor de veiligheid. Dus ook weer in mijn belang.

Zoals het nu in mijn paspoort staat is zo arremoedig. Dan staat er M. Dus heeft lul. Met al die verschillende modellen die er zijn, ik vind het huidig paspoort echt een belediging voor mijn lul. Al zeker als je weet wat die lul allemaal al niet heeft meegemaakt in al die jaren.

Het huidig paspoort is vernederend voor alle lullen. En alle kutten trouwens ook. Als je een kopie van mijn pas in een bushokje plakt in Staphorst, dan snappen zelfs kleine kinderen daar niet wat daar staat. Of andere primitieve volkeren.

Ik zeg: Mijn lul in mijn pas of op mijn ID kaart? Zet die er dan eens fatsoenlijk in en weergegeven naar de stand der techniek van nu. Het zou namelijk ook helpen dat ik die dan niet zomaar meer aan iedereen toon of er maar kopietjes van laat maken. Met alle gevolgen van dien.


qw | 03-04-2019

Helemaal eens met Nah.

Gezichtsherkenning moet worden verboden. In uitzonderlijke noodgevallen kan het eventueel worden vervangen door lulherkenning. 'n Lul is overigens met grotere zekerheid te herkennen dan 'n gezicht. Bovendien weet je meteen, zolang je 'n broek draagt, welke eikels je willen controleren. Er is immers geen goede reden dat iemand je controleert en je niet weet wie.


@qw | 03-04-2019

Het risico blijft dan wel dat je dan ooit op je lul gepakt kan worden. En de mindere journalistiek dat in alle kranten zet. Inbreker verraden door eigen lul.


@qw | 03-04-2019

"Gifmengster gepakt na kutidentificatie"


Mark | 04-04-2019

Laten de laatste 4 reacties zien dat het COC weer eens nutteloos bezig is...


delamordant | 05-04-2019

Eigenlijk vind ik niet dat ik een mens ben; ik voel me meer een neptuniaan. Om te vermijden dat 'mensen' die zich eerder neptuniaan voelen moeten leven met het feit dat hun documenten niet goed weergeven wie ze zijn moet er dringend een einde gemaakt worden aan het uitreiken van identiteitskaarten.


@delamordant | 09-04-2019

Wat is je punt, nephomo?


delamordant | 10-04-2019

Mijn punt is dat dit ridicule toestanden zijn. Iedereen kan zichzelf zien als eender wat, daarom is hij/zij/whatever dat nog niet. Het biologisch geslacht is één van de middelen aan de hand waarvan identificatie mogelijk is. Daarenboven wil ik geen vrouwen in mannentoiletten zien rondhangen (en omgekeerd willen vrouwen waarschijnlijk nog minder dat er mannen in vrouwentoiletten rondhangen) . Ook is er het feitelijk gegeven dat trainers vaak in de kleedkamers van hun sporters passeren - van gelijk geslacht. Weerom is daar het biologisch geslacht van belang. Als dit op de identiteitskaart staat vermeld hoeft men niet telkens zijn broek te laten zakken,etc. etc. Het is dus niet zomaar dat dit geslacht erop vermeld staat.


@delamorant | 10-04-2019

Mijn broek zakt al af als je drie letters hebt getikt. Etc. Etc.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven