Grindr wint opmerkelijke rechtszaak

05-04-2019 | Grindr heeft een zeer opmerkelijke rechtszaak in de Verenigde Staten gewonnen. De uitspraak heeft volgens kenners grote invloed op de aansprakelijkheid van Grindr én andere websites en apps die zich richten op dating. In de Amerikaanse media wordt zelfs gesproken over een 'juridische precedent'. De uitspraak werd gedaan door het Hooggerechtshof in een hoger beroepszaak van de 34-jarige Matthew Herrick uit New York. Volgens de rechter is Grindr niet aansprakelijk voor de overlast die nepprofielen op het platform kunnen veroorzaken.

Begin 2017 meldden zich in een paar maanden tijd zo'n 1100 onbekende mannen bij het appartement en op de werkplek van Herrick. Alle mannen verwachtten een spannende seksuele date omdat ze via Grindr naar Herrick waren gelokt. Na onderzoek bleek dat alle mannen waren aangesproken door nepaccounts die als wraakactie werden aangemaakt door de ex-vriend van Herrick. Op de nepaccounts nodigde 'Herrick' mannen uit om snel naar hem toe te komen voor seks. In sommige gevallen hebben die mannen via Grindr te horen gekregen dat ze zich niet moeten laten afschepen als Herrick aanvankelijk weerstand lijkt te bieden, omdat het "deel uitmaakt van een vooraf afgesproken rollenspel of verkrachtingsfantasie".

Omdat Grindr de stroom mannen niet wilde stoppen door de nepaccounts te verwijderen en de ex-vriend te blokkeren is Herrick een rechtszaak gestart tegen de datingapp. Volgens de aanklacht zijn er meer dan honderd aangiftes van de valse profielen gedaan, maar kreeg Herrick alleen maar standaardantwoorden van Grindr terug en werd er niets ondernomen. Om aan de onduidelijkheid van aansprakelijkheid van Grindr een einde te maken startte Herrick dus een rechtszaak.

De rechter oordeelde dat nepprofielen op het internet zeer vervelend en zelfs gevaarlijk kunnen zijn maar dat de wet datingapps als Grindr niet verplichten actie te ondernemen. In de gebruikersvoorwaarden staat immers dat het niet is toegestaan een nepprofiel aan te maken. Dit is voor de rechter voldoende om de aansprakelijkheid niet bij het bedrijf maar bij de maker van het nepprofiel te leggen. Door deze uitspraak kunnen datingapps niet vervolgd worden voor nalatigheid, ook al kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. In de VS maar ook in ons land zijn er gevallen bekend waarbij nepprofielen aan de basis stonden van ernstige geweldsdelicten.

Herrick laat weten zeer teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Hij kon zich naar eigen zeggen niet wapenen tegen dit soort overlast en vindt dat Grindr ernstig in gebreke is gebleven. Een woordvoerder van Grindr zegt in de Amerikaanse media dat het bedrijf er alles aan doet een veilige omgeving te creëren en keurt elke vorm van misbruik af.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 06-04-2019

Grindr, oh die sneue app in chinese handen.... tja daar kan je niks van verwachten.


Jan2 | 06-04-2019

Die ex was dus eigenlijk een echte bitch.


qw | 06-04-2019

De uitspraak heeft dus vastgesteld dat grindr nep is en holt grindr dus uit tot op het bot. grindr moet zichzelf dus opdoeken. Daar komt de uitspraak in feite op neer.


Ervaring | 06-04-2019

Grindr kon en kan daar wel degelijk veel meer aan doen. En dat zeg ik echt uit ervaring van eigen dating apps en sites. Ik lees zulke berichten over Grindr echt altijd met kromme tenen omdat ik weet wat je wèl kunt als je aan die kant achter de knoppen zit. Dat een (Amerikaanse alweer...) rechter dat niet kan afdwingen is een andere zaak.

Grindr geeft geen fuck om gebruikers. Dat moge duidelijk zijn. En dat ze niet te beroerd of ziek zijn om het tegendeel te liegen is nog bedenkelijker.

De Chinees hier om de hoek is veel eerlijker, klantvriendelijker en lekkerder ook.


Nogal wiedes | 07-04-2019

Snap niet dat er nog mensen zijn die een account en profiel willen aanmaken bij zo een slechte dating app. De appmakers zelf zien alleen Chinese yens in de ogen; de gebruikers krijgen de schuld als het misgaat. Verantwoordelijkheid nemen is voor dergelijke bedrijven bijna een vies woord. Dergelijke slechtwerkende apps zouden onmiddellijk van de markt gehaald moeten worden! Ga gewoon eens mensen in het echt ontmoeten in plaats via een mogelijk nepprofiel online! Terug de kroeg in, op straat, park, bos of strand, op station, of anders. Er gaat toch niets boven het echte leven, buiten, niet van achter een schermpie met vierkante ogen!!!


Revenge | 07-04-2019

Geweldig dat er nog normale mensen zijn die fatsoenlijk ouderwets wraak kunnen nemen op hun ex, zonder dat ze ergens in de openlijkheid zeuren en janken bij Oprah. Niet zeiken, wraak nemen. Werkt ook no in deze gestoorde tijden waar elk katakterloos mens op social media wilt janken en zeiken en geen stap kan zetten zonder bevestiging van, of feedback van, vreemden te willen ontvangen.


AIDS | 08-04-2019

Mijn intuitie: Toen AIDS nog een ramp was waren er vele slachtoffers die hun wonden likten. En ook veel buddies en steun, van alle kanten. Maar er waren ook enkelingen die flipten en doorslagen. Ook sexueel. Soms in extreme SM, soms in andere extremen.

Als ik drie seconden ruik aan Grindr dan proef ik dat laatste. Het lijkt eerder homo's te haten dan lief te hebben. Het hele concept straalt dat uit.


Zelfs... | 08-04-2019

Zelfs het logo straalt dat uit. Dat masker.


Roy020 | 10-04-2019

Ik heb geen enkel app of profiel meer, nergens. Heerlijk rustig. En ik heb er geen verzetje minder om.


grindr sexualise | 12-04-2019

Grindr, en internet in het algemeen maakt van de mens een product, en dat is ernstig. ik kan nergens meer een normale date vinden, gewoon monogaam, zonder sex de eerste keer, gewoon gézellig, zonder dat gelijk de broek uit moet, elkaar eerst verkennen op fatsoenlijke wijze. Voor homo's zo als ik, is er niets te vinden. het is seks of niets, de meeste nichten leven alsof sex een levensinvulling en behoefte is. heel trieste mensen zijn dat. eigenlijk zouden ze opgenomen moeten worden in een kliniek om ze tegen zichzelf te beschermen en hun seksverslaving. www.ggznederland.nl heeft hier speciale therapie voor trouwens .


Pride | 12-04-2019

Het is de gebruikers van Grindr een rotzorg dat dit Chinese bedrijf met gegevens aan de haal gaat en alleen aan geld denkt, zolang hun profieltje het maar blijft doen.
Gay Power? Hahaha


USA | 12-04-2019

In de Amerieka hadden ze vroeger als een grinder in de keuken. Toppunt van luxe. In het putje van de afwasbak een elektriese mootjeshakker. Zodat je de grote stukken troep bij de afwas niet ervoor of erna met je blote handen in de vuilnisbak moest doen. Je duwde alles gewoon door het elektriese hakputje in de afvoerpijp. Een garbage disposal heette dat.

Iemand die een app maakt voor homo's en er zo een naam aan geeft moet toen al vol van zelfhaat gezeten hebben. Het kan niet anders dan van een fysiek en daarna ook mentaal zieke geest gekomen zijn.

To grind = fijnmalen. Zoek maar op.

Het is net zoiets als dat deze site niet gaysite.nl had geheten maar hakallehomosmaaraanmootjes.nl


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

20:30 | Chateau Meiland

20:35 | Het Uur Van De Wolf | Erwin Olaf

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven