Eén boot minder tijdens Canal Parade

19-04-2019 | Na 21 jaar deelname aan de Canal Parade heeft Upstream Amsterdam besloten niet mee te varen tijdens de komende editie van Pride Amsterdam. De onlangs gehouden Ledenvergadering besloot deelname aan het evenement te staken onder meer omdat het voor de Gay Sport Vereniging vrijwel onmogelijk is geworden om tegen een redelijk bedrag een mooie boot mee te laten varen. "Maar ook het gedrag van bezoekers aan de kant die er in toenemende mate lol in hebben onze trava's en deelnemers nat te spuiten alsook de continue keiharde muziek vanaf de kant die onze act overstemt, maakt meevaren steeds minder aantrekkelijk voor Upstream," aldus de organisatie in een persbericht. 

Upstream Amsterdam heeft vanaf het eerste jaar met de Canal Parade meegevaren en slechts één keer verstek laten vergaan; dat was tijdens de Gay Games in Montreal in 2006. "Het is ieder jaar als zwemvereniging een enorme uitdaging een grote boot met een wervelende act neer te zetten die het publiek aan de kant weet op te zwepen. En ieder jaar lukte het weer een prominente boot neer te zetten; in 2001 won Upstream de prijs voor de beste grote boot en veel andere Upstream boten haalden de voorpagina's en uitzendingen van nationale en internationale pers en werden veelvuldig gebruikt in promotiefilmpjes van AT5 voor de Amsterdam Pride." Het persbericht besluit te melden dat de beslissing, dit jaar niet mee te varen "met grote spijt" door de leden is genomen maar dat door de vercommercialisering van het evenement deelname vrijwel onmogelijk is geworden.

Deel dit artikel:  

Reacties:

botenparade | 19-04-2019

het nieuwtje is er eigenlijk wel vanaf.........met die gaypride botenparade.
echte tolerantie, namelijk acceptatie krijg je er niet door.
laten we er maar mee stoppen. het is echt alleen een amsterdam grachtengordel feestje letterlijk en figuurlijk samen met hilversumse...media.

Hooguit wat hetero's aan de kant die aapjes kijken.......en een paar gays, ltbgi+ die hopen een warm bad te komen.......een paar gezien dan heb je het ook wel weer gezien.

In barcelona was ik er ook..........het is helemaal niet zo populair al die parades in europa. Ik merk dat zelfs in GAYSTAD barcelona het aantal mensen redelijk beperkt was......

stop er maar mee.......


acceptatie | 19-04-2019

echte tolerantie ( wat een rot woord eigenlijk !) krijg je er niet door.
Echte tolerantie.........tolerantie.........het is echt een rotwoord. WE TOLEREN je...
bah...ik hoef die tolerantie niet.........

acceptatie.....klaar.


Zeikwijven | 19-04-2019

Meevaren is inmiddels goedkoper dan parkeren.


@ botenparade en | 19-04-2019

Zeker in Amsterdam haal je "tolereren" in grote delen van de stad niet, laat staan acceptatie. En zolang GroenLinks als führende partij wil onderzoeken of er wel draagvlak is voor pride, gaat die tolerantie niet verbeteren. Stoppen is - zeker in deze tijd - geen goede zaak, maar de gay-community moet wakker worden, voor het te laat is.


IsAlTeLaat | 19-04-2019

Ik hoef geen tolerantie. Ik hoef geen acceptatie.
Ik stuur geeneens meer kerstkaarten.
Ik ben al jaren weg. Ik weet niet eens meer welk jaar ik met mijn eigen boot mee was op de pride. Zo ver weg al. Het enige wat ik me nog herinner is dat het toen heel leuk was. Maar niet om op mijn knietjes tolerantie of acceptatie af te smeken. Het was gewoon feest en leuk. Daarna ben ik lekker achter het feest aan gevaren.

Wat rest zijn leuke herinneringen aan hoe het was. En meewarige blikken voor hoe het nu is. Wat een koelerezooi. Het lijkt de jaren 50 wel. Waarin voorzichtig naar acceptatie werd gezocht. Sodeflikker op zeg. Dus zelf maar opgesodeflikkerd want wat kun je daar nog in jezusnaam voor positiefs aan bijdragen met te blijven? Dat je nog ergens gebakjes mag komen vreten op een verjaardag, braaf knikt dat je het veilig doet, niks met kinderen doet, een vaste relatie hebt en ook verantwoording aflegt over wie mannetje en vrouwtje is, allemachtighalleluja. En dat er dan nog een paar genodigden zijn die daarna bereid zijn om je te accepteren. En dat dan ook nog even heel duidelijk komen melden waarop ik wel beleefd genoeg moet zijn om mijn dankbaarheid daarvoor te tonen. Dat ik ook mag bestaan.

Haha.

Op dat moment was ik al lang pleitheinen. En van de belasting had toen ook nog mooi de snelweg Appelscha-Almere aangelegd kunnen worden. Maar het werd Benidorm-Torremolinos. Met lampen!

Acceptatie en tolerantie geen thema meer. Ga es lekker weg is een hele gezonde gedachte. Vooral om het op jezelf toe te passen.

Acceptatie en tolerantie is mooi. Maar zet maar in de gang. Want zelfs in mijn reet heb ik geen plek meer.


Poppi | 20-04-2019

Dit was natuurlijk te verwachten. Je moet ziende blind zijn als je niet snapt dat dit soort gedrag van bezoekers de boten waar het eigenlijk om gaat naar de haaien helpt.
En natuurlijk komt de gemeente met allerlei nieuwe regels, maar als ze niet gehandhaafd worden, zoals het drankverbod op de wallen en scooters weren van het fietspad, dan zal ook dit weer een loze en vage belofte blijken. Goed dat deze zwemmers dit ons laten weten!


Michiel | 20-04-2019

Zelf sta ik al jaren niet meer op een boot, het was altijd genieten van de aandacht en de lieve mensen, maar de laatste jaren staat iedereen strak van de drank en de drugs de deelnemers aan te gapen, zonder zelf ook maar enige blijk van waardering, laat staat respect te geven. Deze jongetjes en meisjes waren altijd de parel van de gay pride, en we zullen ze missen, maar snappen doe ik het wel.


Tja | 20-04-2019

Men begrijpt nog steeds niet dat het NOOIT een gay-pride is geweest en ook nooit als zodanig is opgezet. Amsterdam had en heeft nooit een Gay Pride zoals in andere grote steden gehad. Deze canal pride is ooit opgezet om Amsterdam te promoten door een ter ziele gegaan gay busenis iets met de jaarlijkse voorstelling van ene Siep de Haan.


Sjors | 20-04-2019

Hoi. Nooit mee stoppen. Het moet een signaal blijven van tolerantie.


Ilias | 20-04-2019

Nogmaals, we willen geen tolerantie, maar volledige acceptatie door de helaas nog steeds hetero-meerderheid, maar zolang we niet onze roze handen in eigen boezem steken, is er nog een lange weg te gaan, en worden we alleen getolereerd en blijft het dweilen met de kraan wagenwijd open. Tofik Dibi had het in zijn documentaire onlangs gelijk!


Willem | 20-04-2019

@Ilias: Een kanttekening wat betreft docu, te zien op docu op YouTube, van Tofik Dibi... Voorkeuren hebben is okay maar ga inderdaad geen mensen buitensluiten of treiteren die er niet uitzien of zich gedragen als het perfecte gespierde mannelijke fotomodel... Nogal wat gays moeten eerst eens naar zichzelf kijken wat tolerantie en acceptatie betreft voordat ze wijzen naar hetero's!


Joop | 20-04-2019

Een prima signaal van Upstream. Dat het te duur is, wel, deze gaypride is ooit opgezet als commercieel feestje waar homo's op bootjes mogen varen door de grachten. Maar commercie kent ook een keerzijde, namelijk vele hetero's die dit feestje zien om hun bedrijfjes te promoten. En alle bezoekers die weer eens een dagje Amsterdam doen om homo's te bekijken. Nee, met acceptatie heeft het niks te maken. Ook niet om aandacht te vragen voor de benarde positie van homo's in zowel binnen als buitenland. Prima hoor om zon feestje te organiseren, maar het nieuwe is er nu wel een beetje af, en begint het wel wat sleur te worden. Zoals Tja zegt, vergelijk deze canalpride niet met andere prides, die wel ontstaan zijn na Stonewall om aandacht te vragen voor de positie van LGBTI. En ze zijn zeer verschillend. Ooit eens in Parijs geweest, dat was de meest saaie pride die ik ooit heb meegemaakt. Duitsland organiseert het dan wat beter en kan gezellig zijn afhankelijke welke stad. Nederland kun je eigenljik wel weg strepen. Inhoudloos.


retour | 20-04-2019

barcelona waren een paar vrachtwagens.......en een paar duizend mensen........het is helemaal niet zo populair die prides......ik vind het allemaal tegenvallen....
ik denk dat het allemaal op retour is..


@ retour | 20-04-2019

In Oslo pride gezien, niet zo'n roze koninginnedagsfeer als in amsterdam, maar daar veel meer een "celebration", megagrote vlaggen op overheidsgebouwen en niet zoals in Amsterdam een lullig vlaggetje. een parade waarin "trotse oma's enz" meelopen en gewoon themas. Ook midden in Oslo een plein met allerlei info-standjes.. Gewoon zoals het moet zijn: voor iedereen toegankelijk en geen toppersevent waarbij iedereen gilt hoe tolerant met is.. Acceptatie is voor heel veel een brug of wat te ver. Tofik liet zien dat het onderling ook niet al te best gesteld is met acceptatie: ben je niet gespierd, jammer.. sta je aan de kant.


Dit wil links | 20-04-2019

Precies zoals het linkse bestuur het wil , een feestje voor iedereen , en vooral de moslims moeten het leuk vinden


Spanje | 20-04-2019

Vanmorgen even naar mijn ouwe barrio gereden. Om een paar sloffen sigaretten te halen. (3,50 per pakje, uit Gibraltar gevallen.)

Er komen verkiezingen aan. Dus overal posters van de politieke partijen. Eentje viel me extra op. Die was met twee innig knuffelzoenende dames erop. En die hing daar heel netjes. Geen spuug erop. Geen kruisen erover. Niemand had er de Guardia Civil voor gebeld. Er stonden ook geen Spaanse hoogleraren bij om er handtekeningen tegen op te halen. Of woedende opas en omas dat de kinderen op straat dat kunnen zien. Er wonen ook best veel moslims in die barrio. Maar niet eentje gezien met een stenigingsteen zelfs. Niks van dat. Er is hier nog respect. Ook voor waar jezelf misschien niet van zou houden.

De poster was ook van een van de grotere partijen hier. Eigenlijk niet eens zo belangrijk welke dan.

Het enige waar ik me voor schaam is als die mensen uit het dorpje nog denken dat Nederland veel moderner is en nog vrijer. Ik hou niet van liegen. Maar ze blijven moeite hebben met te beseffen hoeveel straatlengtes ze zelf inmiddels voor liggen. Of Nederland juist achter.

Dat dat ook bestaat, twee vrouwen die gek zijn op elkaar, of twee mannen, dat is hier de normaalste zaak van de wereld. Tot in de kleinste dorpjes.

Het is jammer dat die poster enkel voor de verkiezingen is. Anders was die ook rustig nog 10 jaar blijven hangen. Niks aan de hand.


Ilias | 21-04-2019

Het probleem met de situatie in NL is, dat men denkt dat de emancipatie en acceptatie hier wel voltooid is, en men lekker achterover kan leunen. We waren immers toch het eerste land ter wereld dat het huwelijk openstelde? Dat onze hoofdstad 'gaycapital of the world' was en is? Dat je met je vriendje rustig overal hand in hand kunt lopen, en zelfs in het openbaar elkaar kunt zoenen?
Ach, dat was de bekende roze bril, helaas is de praktijk een stuk weerbarstiger. NL is ingeslapen, of helemaal stoned van de softdrugs. Onze gemeenschap moet af van dat macho-ideaalbeeld van de perfecte, gespierde (want blanke?) man. We discrimineren onszelf. Als we onszelf willen accepteren in een pluriforme maatschappij, doen we er goed aan om onszelf in al zijn of haar diversiteit te leren aanvaarden, vooral juist ook als we niet aan dat ideaalbeeld voldoen. En elkaars tekortkomingen accepteren, maar niet veroordelen.

Ieder mens is uniek. Waarom zou bijv. een man zijn vrouwelijke kant niet mogen laten zien? Dat is toch absurd en wordt je door de maatschappij waarin we leven opgedrongen? Maakt dat je minder man? En als je lelijk bent dan? Word je dan ook niet geaccepteerd en als tweederangs burger beschouwd? Vrees het laatste. Ook al kan je nog zo'n lief innerlijk hebben. Mensen hebben teveel de neiging om voor zichzelf een perfecte façade voor de buitenwereld op te zetten: kijk mij eens succesvol in het leven staan, mij ontbreekt werkelijk niets. Maar achter diezelfde façade gaat een wervelwind van onzekerheid schuil om maar aan dat perfecte plaatje te blijven doen. Er is nog een lange weg te gaan....


@ Ilias | 21-04-2019

Mooi verwoord. Het 2e deel van je reactie is wat ik ook bij niet - gays zie: het Facebook syndroom: voor de wereld is alles "superperfect" maar als je verder kunt (en durft te) kijken is het een grote bak narigheid en eenzaamheid. Triest, heel triest.
Het 1e deel is wat deels door de gaycommunity zelf wordt gedaan: elke vorm van bijv. discriminatie of mishandeling (zoals in Arnhem), wordt al snel afgedaan als "incident" of genegeerd. Een beetje ongenoegen posten hier is wat er gebeurt en verder niet. Niet eens een stuk in de krant, niet de straat op of gewoon bij Canalpride protesteren zodat je aandacht krijgt. Er moeten politici zijn die in de kast bivakkeren, moeten die niet eens gewoon "geout" worden. Dingen niet meer
laten welgevallen en vooral de brave salon-gays spijkerhard negeren...


Willem | 21-04-2019

@Ilias Wat een topreactie!!


Pride | 23-04-2019

Niet te vroeg treuren. Dit jaar zijn de feestjes aan de kant door Halsema verboden. Dat betekent hopelijk minder gedrogeerde vervelende types die de kant blokkeren en het uitzicht en geluid voor de omstanders.
Waar GL van de pride af wil (want geen achterban) en demonstratief niet op de politieke boot tussen de “gay-minded” partijen wil staan maar alleen op de vluchtelingen-boot (want wel achterban), staat Halsema gelukkig boven haar partij. In feite redt zij GL van het plakkaat “discriminerend”.
Rare wereld is het toch, links wordt rechts en andersom. Waar blijft het nuchtere midden...


Pride@Ilias | 23-04-2019

Mooi gezegd. Ook goed dat er hier positief op jouw woorden wordt gereageerd. Vreemd dat men hier vooraf zo negatief was over de korte documentaire van Tofik. Men zou die alsnog moeten bekijken want daarin wordt hetzelfde gezegd.
Als men alleen maar achter de gesloten deuren van Paradiso onzichtbaar elkaars sprotschoollijf blijft aanbidden dan staat de emancipatie stil of gaat zelfs achteruit.


No Religie | 23-04-2019

Hoe lang hebben we die botenparade al en wat heeft het eigenlijk opgeleverd,apart van kassa voor de Amsterdamse binnenstad,het is hun grootste evenement.Laat religies maar eens meevaren als bewijs van acceptatie.Helaas zal dat er niet van komen.


Ilias | 24-04-2019

Inderdaad zouden religies eigenlijk ook mee moeten varen. Toch denk ik dat dit dat dit niet zo gauw zal gebeuren. Al helemaal niet op zo'n uitbundig minderhedenfeest! Toch vreemd als je je bedenkt dat bijv. Het carnaval in het zuiden ooit door katholieken is bedacht. Daar zijn mensen ook vaak schaars gekleed. En wordt er flink gezopen. Dus het kan wel degelijk samen. Maar als er homoseksualiteit om de hoek komt kijken, is de religieuze wereld ineens aardsconservatief en uiterst devoot en afwijzend. Want dan is het hel en verdoemenis, en worden de tien geboden weer eens van stal gehaald! Hypocriet.

Religies zijn het grote probleem in de wereld. Altijd gezeik en oorlog. En maar liefde en mededogen blijven preken in eigen parochie. Hypocriet. Dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen, nu en in de toekomst niet. Daarom is het uiterst belangrijk dat wij met z'n allen opkomen voor onze idealen en vooral zichtbaar en strijdbaar blijven om niet onder de voeten te worden gelopen door de meerderheid! Juist nu.


Pride@Ilias | 24-04-2019

Mooi verwoord. Van alle teksten die we vinden uit de oudheid is het meeste totale onzin! Zoals dat de aarde plat is etc. Men wist toen gewoon niet beter. Het kwade van religie is dat men de oude geschriften heilig heeft verklaard. Daar staat dezelfde onzin in! Religies die het niet in de tijd kunnen plaatsen zijn achterlijk. Laten we deze fundamentalistische stromingen gewoon gevaarlijke sektes noemen en desnoods verbieden als criminele organisaties. Degenen die homo’s onthoofden zijn ook degenen die aanslagen plegen.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

22:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven