Verbod op discriminatie trans- en intersekse personen

13-03-2019 | De Eerste Kamer stemde op dinsdag 12 maart in grote meerderheid voor een expliciet wettelijk verbod op discriminatie van intersekse- en transgender personen. Het wetsvoorstel expliciteert dat onder discriminatie van geslacht ook vallen: discriminatie op grond van geslachtskenmerken (vrouwelijke en/of manlijke lichaamskenmerken), genderidentiteit (of je je vrouw of man voelt) en genderexpressie (of je je masculien of feminien gedraagt). Daarmee worden transgender personen en intersekse personen expliciet beschermd tegen discriminatie.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp, één van de initiatiefnemers van de wet: "Het is stuitend dat transgender personen en intersekse personen zo vaak te maken hebben met discriminatie. Transgender personen worden zelfs achtergesteld op de arbeidsmarkt, hun werkloosheidspercentage ligt 20 procent hoger dan gemiddeld. Deze wetswijziging versterkt hun rechtspositie en maakt voor iedereen duidelijk dat discriminatie van transgender personen en intersekse personen onacceptabel is." Ook de belangenorganisaties TNN, NNID en COC laten in een gezamenlijke persverklaring weten blij te zijn met de wet.

Intersekse personen ondervinden problemen bij participatie in opleiding, werk en vrije tijd. Van de transgender personen in Nederland ondervindt 40 procent discriminatie op het werk en kreeg 43 procent de afgelopen 12 maanden te maken met geweld. Mensen worden geweigerd voor een baan of zelfs ontslagen wegens hun identiteit. Hoewel het gaat om duizenden gevallen van discriminatie, doen jaarlijks slechts tientallen transgender personen daarvan melding. Verduidelijken dat de wet ook intersekse en transgender personen tegen discriminatie beschermt, is dus geen overbodige luxe.

(bron foto: COC, TNN, NNID): Vertegenwoordigers van COC, TNN en NNID in de Eerste Kamers met de initiatiefnemers van het verbod op transgender- en intersekse discriminatie, D66, PvdA en GroenLinks.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 13-03-2019

Eigenlijk idioot dat er naast artikel 1 van de Grondwet "iedereen wordt gelijk behandeld" niet volstaat.
Dat er een aparte wet moet komen in plaats van de Grondwet gewoon te handhaven.
Maar goed, de wet is er, nu alleen nog hopen dat het ook uitmaakt.


@Peter | 13-03-2019

Wat de grondwet betreft ben ik het volledig met je eens. Dat artikel 1 is al een lappendeken. Terwijl gelijk behandelen toch gewoon gelijk behandelen is. Normaal gesproken. Ik ben niet meer dan jij, en jij bent niet meer dan ik.

Artikel 1 is een rommeltje omdat sommigen met dat principe geen genoegen wensen te nemen. Terwijl daarnaast bijvoorbeeld de rechten van het kind niet eens genoemd worden. Het geklungel begint dus al vanaf artikel 1.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven