Tofik Dibi onderzoekt Acting Straight

07-03-2019 | In navolging op de 2Doc: Man Made waarin Sunny Berman de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid in kaart brengt, onderzoeken het voormalige GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en Willem Timmers mannelijkheid in de gayscene. In de korte documentaire Acting Straight nemen de twee hun eigen ervaringen onder de loep en gaan in gesprek met andere homo's over hun positie in de gayscene. Waar de één bewust afstand neemt van de strenge verwachtingen, lijkt de ander er juist aan onderdoor te gaan. Acting Straight legt een ongemakkelijke waarheid bloot. Pride mag dan hun lijfspreuk zijn, maar de angst om niet mannelijk genoeg te zijn heeft veel homo's in zijn greep.

Tofik Dibi en Willem Timmers (foto) ervaren een wereld met verstikkende ideeën over wie de ultieme homo is: mannelijk, gespierd en allesbehalve vrouwelijk. Wat voor invloed heeft dit op hen en andere homo's die niet voldoen aan dit ideaalbeeld? De documentaire Acting Straight is te zien op maandag 8 april om 23.35 uur op NPO 2.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Jort | 07-03-2019

Wat een onzin.
Er is niks mis met leuke androgyne nichtjes.
En die zijn nog altijd het allerpopulairst.
Het mannelijke type spieren & kale kop is veel minder populair.


Youp | 07-03-2019

Laat die matokkaan lekker onderzoek doen naar homoseksualiteit in Marokko! Oh heeft- bij Marokkanen is homoseksualiteit verboden, haram


Fijn | 07-03-2019

Zo een NPO cursus onopvallend blijven voor gays.


Onbereikbaar | 07-03-2019

Het COC zit in Burkani Faso. Om daar te realiseren wat hier niet meer kan. Met een collumn waar je niks onder mag schrijven.


@Jort | 07-03-2019

Nu begrijp ik het dat mensen verbaasd zijn wanneer ik zeg gay te zijn. Ik ben geen van beide types die je noemt...


@@Jort | 07-03-2019

Bijbels. Ze willen je geld. Ze willen je zaad. Het liefst alletwee.

Ik ben blij dat ik op mezelf woon.


Pers | 07-03-2019

Laten deze twee een onderzoek gaan instellen naar hun koning waar groot stuk van in vele kranten stond over zijn verborgen geaardheid, zoals zoveel Marokkanen die het hebben uitgevonden. Tobi is een griezel.


Gay King | gisteren | 16:36

Marokkaans koningshuis verbiedt onthullend artikel verdwijning Lalla Salma’
2 uur geleden in ENTERTAINMENT

Waar is de Marokkaanse prinses Lalla Salma? Deze vraag houdt de media de laatste tijd weer bezig, nadat ze schitterde van afwezigheid bij de officiële staatsbezoeken van de Spaanse koning Felipe en diens vrouw Letizia en van de Britse prins Harry met zijn vrouw Meghan. En nu het Marokkaanse koningshuis naar verluidt de publicatie van een artikel over de geaardheid van de koning heeft verboden, is dat extra voer voor de geruchtenmachine.


Mark | 07-03-2019

Onderzoekt hij zichzelf? Jarenlang de schijn ophouden terwijl heeeel NL al wist hoe hij in elkaar stak. Toen hij geld nodig had, schreef Tofik een boek en kwam hij uit de boekenkast... Acting straight, voldoen aan allerlei zog. stereotype beelden. Doe lekker jezelf, dingen waar jij blij van wordt en leef je leven niet zoals je dat op FB post.


@Pers | 07-03-2019

Heeft er al iemand gekeken in het consulaat van de Saudi's? Die hebben een heel heel groot huis in Casablanca, ik ben er eens langs gereden. Misschien zitten daar nog ergens spetters tegen de muur.


Peter | 07-03-2019

Het merendeel van bovenstaande reacties zijn niet relevant, onbegrijpelijk en waanzinnig en al helemaal niets met het onderwerp te maken.


Bah Tobi | 07-03-2019

Vreselijk volk , te walgelijk voor woorden, wilde nooit de kast uitkomen, en toe hij er uit kwam had beter retour kunnen gaan.
Is alleen ooit de politiek ingegaan omdat hij een baan wilde hebben, welke goed betaalde maar politiek zelf deed hem niets.


Jan2 | 08-03-2019

Peter moet leren lezen want de reacties hebben wel degelijk met het onderwerp te maken. De hypocriet Dibi namelijk. Het asotje van een aso partij. Hij gaat zichzelf onderzoeken. En dat andere figuur op de bank kijkt alsof hij wil zeggen, hoe ben ik hier ingetrapt.


Joop | 08-03-2019

Onderzoek in de gayscene....ik krijg dan altijd het beeld van overvolle naar zweetruikende mannen die er ordinair bij lopen en onder invloed zijn. U weet wel, bv. de IT feestjes destijds in Amsterdam. Niet mijn wereld.
Ik ga wel even kijken om te zien wie men onderzoekt en waar, maar de mannelijkheid en de angst om dat niet te zijn is in mijn omgeving totaal niet aan de orde, en ik ken toch wel een aantal homomannen. Die wonen trouwens meestal samen, werken, zijn geen 20 meer, bevinden zich niet in het disco en kroegleven in de nacht, gaan met de caravan op vakantie... Ach, die doelgroep zal niet interessant zijn voor dit onderzoek, te saai... wedden?


Martijn@Jort | 08-03-2019

Helemaal eens met jou. De jongens die helemaal zichzelf durven te zijn, zowel qua uiterlijk als innerlijk, wars van mogelijke kritiek van de buitenwereld, zijn vaak juist de leukste! Vier de diversiteit onder ons, respecteer de verschillen. Maar laat iedereen in zijn/haar waarde!

Om topic: volgens mij probeert die Tofu Fifi weer een beetje in de schijnwerpers te komen, anders wordt die compleet vergeten na zijn politieke debacle. Publieksgeil ventje. Zou inderdaad beter zijn als hij zijn eigen land eens flink onder de roze loep neemt. Maar daar is die misschien te schijterig voor. Blijft toch een beetje haram in de moskee.
Wat het onderwerp van de uitzending betreft: wie of wat bepaald dat jij niet genoeg mannelijk bent?! Dat bepaal je toch allereerst zelf?? Je bent tenslotte baas van je eigen lichaam! En niet de media, je conservatieve oma of zelfs de maatschappij in het algemeen! Is het interessant om te weten wie de ultieme homo is? Willen we dat? Is er ook een ultieme hetero? Trump misschien? Of lachebekje met zijn 'doe ff normaal man!' Doe zelf ff normaal man! Gek!
Het ideaalbeeld van de hedendaagse homoman is ongeveer hetzelfde als het hetero-ideaalbeeld van de graatmagere vrouwelijke mannequin in ultra-strakke lycra pakjes of helemaal verpakt in kleding gemaakt van bananenschillen. Geef mijn portie Tofik Dibi maar aan Burkina Fucking Faso.


IKE aan Joop | 08-03-2019

bestaat die groep dan?


IKE | 08-03-2019

Aan Tofic?

Ik denk dat het helemaal niet waar is dat de zwaar gespierde sportschool types nu echt zo populair zijn....
Zeker voor tops die bottoms zoeken is dat niet zo.......

Overigens denk ik wel dat het wel meevalt met sportschool gespierde mannelijk syndroom.
Waar haalt men dat vandaan??? Ik hoor dit voor het eerst. Of is dit het ideaal bij leatherclubs?


qw | 08-03-2019

Ik dacht dat str8-acting 'n overblijfsel uit de prehistorie was. 'n Vrij goeie Amerikaanse site was eraan gewijd, maar dat is verleden tijd. Ik vind str8-acting ten zeerste OK, zolang je je zelf maar toelaat om af en toe volledig uit je mannenrol te vallen. Dat moet vast worden aangemoedigd in mannen, maar alle mannen die ik ken, hebben er geen enkel bezwaar tegen nu en dan volledig uit hun mannenrol te vallen. Prima.

Het omgekeerde is veel moeilijker. Gays die van nature uit zo overmannelijk zijn dat ze slechts heel moeilijk verwijfd kunnen doen zodat ze door henzelf en door hun omgeving maar heel moeizaam als homo kunnen worden aanvaard. Wie van nature een minder mannelijk imago heeft, kan zich makkeljker outen. Dat is niet het geval met overmannelijke gays.


qw | 08-03-2019

Daarnet 'n puur voorbeeld van str8-acting gezien: Poetin's verklaring over vrouwen naar aanleiding van vrouwendag. Je reinste str8-acting.


@qw | 08-03-2019

Ga je ook naar bed met je boeken?


Barrie Stevens | 09-03-2019

Wat een verwijfde reacties hier allemaal. Fooral doorgaan.


Links | 09-03-2019

Tofik moet lekker gay-programma’s gaan maken in zijn geliefde Marokko . Volgens hem worden de gays in Nederland op straat hoofdzakelijk aangevallen door Nederlanders


Tofik , GroenLin | 09-03-2019

Op naar de nul kijkers


JAN2 | 09-03-2019

GroenLink(s), op naar de 0 zetels.


JAN2 | 10-03-2019

Hij kan beter naar Marokko gaan want zijn koning schijnt ook homo te zijn, dan heeft hij daar in ieder geval een sugar daddy.


@JAN2 | 10-03-2019

Ik mijn oude bosatlas stonden nog de economische stromen. Ook van Marokko. Overgemaakt geld van verhuisde familie was een grote stroom. Op zich niks mis mee. Met je eigen geld mag je doen wat je wil. Al zeker als je daar hard voor gewerkt hebt.

Maar het was wel een hoofdstroom. Ik zal de koning van Marokko dus eens goed beledigen. Niet om kwaaad te spreken, maar om tot denken te zetten. Jouw kapsones komt uit mijn belastingheffingen. Of sociale premies. Zo is het gewoon. Ik zeg het niet zodat je je minder moet voelen. Maar als het naar meer neigt, dan maak je je eigen volk uit voor geldhoeren.

Het zelfde geldt voor Saudi's, Dubais en de rest. We hebben slavernij afgeschaft, en kolonialisme. Eerlijk betaald. Zodat jullie er zelf wat goeds mee konden doen.

Maar je moet ook geen twee keer komen halen. Want dat.... maakt van alle moslims hoeren. En daarvoor wonen er te veel lieve mensen in jullie eigen land die met al dat laten van koloniaal overheersden na 100 jaar nog geen eerlijke kans krijgen. Dàt is jullie probleem. Onderling. Daar kun je bij ons nog wel eens drie diepvrieskippen komen laten ontploffen. Maar dat gaat natuurlijk niet werken. Zes ook niet.

Het is die slachtoffer-hoererij. Het komt vanuit jullie dat ik met die van jullie toch maar voorzichtig blijf. Zoiets werkt niet. Heeft nooit gewerkt.


@Tofik | 12-03-2019

Ik hoef niet mannelijk te zijn noch vrouwelijk. Noch macho, noch ligteef, noch behaard, noch onthaard. Niet slanker te worden nog dikker. Geen baard te dragen, maar met is ook goed. Ik zal je wat sterkers vertellen, Tofik, als mijn lul morgen tussen mijn fietsketting blijft steken dan blijft mijn vriend nog steeds bij me. Dat zal dan zijn keuze zijn, maar ik weet het al vrij redelijk heel erg zeker. Zelfs als ik daarna van achter dichtgenaaid moet omdat het zadel ook onherstelbare schade heeft aangericht.

Ga thuis eens TV-programma's maken. Je beledigt mijn liefde. Die gaat helemaal niet over wat jij denkt. Je moet geen vrede zoeken waar die vrede de grootste vijand is. Van bange normen en waarden.

Verder heel stoer, dat programma, en ik hoop dat je er goed voor betaald hebt gekregen.


Bert | 13-03-2019

Ik heb enorm homo. gekregen van een djinn.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven