Overwinning voor transgender- en intersekse personen

06-03-2019 | Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer is voor een expliciet wettelijk verbod op discriminatie van intersekse- en transgender personen. Dat bleek op dinsdag 5 maart tijdens een debat in de Eerste Kamer over een wetsvoorstel van D66, PvdA en GroenLinks. COC, TNN en NNID pleiten al lang voor het wettelijke verbod en spreken van een 'prachtige overwinning'.

"Dit is een prachtige overwinning voor transgender- en intersekse personen," aldus TNN, NNID en COC. "Als de wet straks is aangenomen, weten zij eindelijk zeker dat de wet aan hun kant staat. Dat werkgevers, scholen en dienstverleners hen niet mogen discrimineren. En dat is hard nodig, want intersekse- en transgender personen krijgen vaak te maken met discriminatie," aldus de belangenorganisaties. D66, PvdA, GroenLinks, VVD, CDA, SP, ChristenUnie en PvdD lieten dinsdag blijken dat ze vóór het wetsvoorstel zijn. PVV en SGP lieten er geen misverstand over bestaan dat ze tégen zijn. De PVV noemde het voorgestelde discriminatieverbod zelfs 'betekenisloos' en 'een maskerade'. 50PLUS en OSF waren niet bij het debat aanwezig. De definitieve stemming over het wetsvoorstel vindt waarschijnlijk later deze maand plaats.

Er is in Nederland momenteel geen enkele wet die discriminatie van intersekse- en transgender personen expliciet verbiedt. De groep, die bestaat uit tussen de 130 duizend en 1 miljoen Nederlanders, krijgt veel te maken met discriminatie.

Intersekse personen ondervinden problemen bij participatie in opleiding, werk en vrije tijd. Volgens het COC ondervindt 40 procent van de transgender personen in Nederland discriminatie op het werk en kreeg 43 procent de afgelopen 12 maanden te maken met geweld. Mensen worden geweigerd voor een baan of zelfs ontslagen wegens hun identiteit. Hoewel het gaat om duizenden gevallen van discriminatie, doen jaarlijks slechts enkele tientallen transgender personen daarvan melding. Verduidelijken dat de wet ook intersekse- en transgender personen tegen discriminatie beschermt, is dus geen overbodige luxe, aldus het COC in een persbericht.

Het wetsvoorstel van Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütuk (GroenLinks) bepaalt dat discriminatie op grond van genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken verboden wordt. De wet beschermt dus bijvoorbeeld ook non-binaire, androgyne, agender, genderqueer, genderfluïde en polygender personen tegen discriminatie. Het verbod wordt opgenomen in de Algemene wet gelijke behandeling.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Vreer | 06-03-2019

Ik ben een vreer! En iedereen moet het accepteren anders is het discriminatie!


Gay King | 06-03-2019

Marokkaans koningshuis verbiedt onthullend artikel verdwijning Lalla Salma’
2 uur geleden in ENTERTAINMENT

Waar is de Marokkaanse prinses Lalla Salma? Deze vraag houdt de media de laatste tijd weer bezig, nadat ze schitterde van afwezigheid bij de officiële staatsbezoeken van de Spaanse koning Felipe en diens vrouw Letizia en van de Britse prins Harry met zijn vrouw Meghan. En nu het Marokkaanse koningshuis naar verluidt de publicatie van een artikel over de geaardheid van de koning heeft verboden, is dat extra voer voor de geruchtenmachine.


Vals | 06-03-2019

In het artikel is sprake van wellicht 1 miljoen transseksuelen en interseksuelen.
Dat is een leugen.
Ergens tussen de honderdduizend en tweehonderdduizend is de wetenschappelijke schatting.


Mark | 06-03-2019

Als er volgens D'66 & COC zoveel van deze mensen zijn, blijkbaar makkelijk te herkennen want zo worden zo ontzettend veel gediscrimineerd, hoe kan het dan dat ik er echt nog nooit een ben tegengekomen? Of wordt er, vanwege de verkiezingen weer flink overdreven... Het lijkt mij veel beter dat COC, D'66 en de rest van de politiek eens wakker gaan worden: toen ik vanmorgen die griezel van Denk zag bij WNL werd ik bang, heel bang .. voor discriminatie, vervolging en meer...


@Mark | 08-03-2019

Mannetjes van denk hebben grote bek want de peilingen. Ik ben er niet bang voor. Dat haar wat onder die kin hangt, daar zit ik normaal op. Als ik zit te denken.


Vraag | 08-03-2019

Wat is een vreer


Google | 08-03-2019

Ik weet het al


Overheid | 08-03-2019

Die plakt een pleister over een been in het gips. Dat maar niet genezen wil.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de verkiezingen voor het Europees parlement, vriendschap en FvD | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Eurovisie Songfestival. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Gay op TV

16:50 | Neighbours

18:15 | SpangaS

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven