Inseminatie voor lesbiennes weer vergoed

13-03-2019 | Kunstmatige inseminatie met een donor wordt dit jaar nog voor alle vrouwen vergoed. Ook voor alleenstaande of lesbische vrouwen. Dat is minister Bruins overeengekomen met de zorgverzekeraars. Voor 2019 komt er een spoedoplossing. Voor de toekomst komt de minister met een structureel voorstel om de behandelingen te vergoeden. Minister Bruno Bruins schreef twee weken geleden dat de behandelingen niet meer vergoed worden waarna onder meer door het COC actie werd gevoerd.

In de afgelopen jaren werden KID-behandelingen voor vrouwenstellen en singles steeds vergoed uit de basisverzekering, maar minister Bruins wilde dat voortaan alleen nog toestaan als er sprake is van een 'medische indicatie'. Sociale redenen waar lesbische vrouwen tot op heden een beroep op konden doen zoals het 'ontbreken van een mannelijke partner' is volgens de minister geen medische indicatie. De minister volgde daarmee het oordeel van het Zorginstituut Nederland maar komt daar dus nu op terug.

"Gelijke behandeling staat voor D66 voorop, daarom zijn we opgelucht," aldus D66-Kamerlid Vera Bergkamp. "Veel mensen met een kinderwens wachten maanden op een behandeling, zo'n beslissing gaat niet over één nacht ijs. Zij werden plotseling getroffen door de nieuwe situatie. Het kon daarom niet anders dan dat Bruins heeft geluisterd naar hun zorgen. De kosten voor kunstmatige inseminatie moet voor iedereen vergoed worden."

Deel dit artikel:  

Reacties:

Mooi zo | 13-03-2019

Ministers zijn namelijk ook niet medisch noodzakelijk maar worden ook vergoed.

Ik wens alle dames de leukste kinderen van de hele wereld. En de minister dat er veel leuke belastingbetalertjes bij komen. Om alle vergoedingen in de toekomst te kunnen ophoesten.


Mark | 14-03-2019

"Gelijke behandeling staat voor D66 voorop, daarom zijn we opgelucht," aldus D66-Kamerlid Vera Bergkamp. Dus... wij mannen kunnen de kosten van adoptie ook geheel vergoed krijgen via de zorgverzekering, immers gelijke behandeling. Mannen- en vrouwenstellen kunnen niet op een normale (natuurlijke) manier een kind krijgen... Alsof er niets belangrijkers te doen valt in dit land... adopteer gewoon een kind dat hier in een weeshuis zit.


Bjorn | 17-03-2019

Belachelijke verspilling van gemeenschapsgeld. Kinderloosheid en zwangerschap zijn géén ziektes. Daarom geboorte bevorderende maatregelen en ook de pil uit het basispakket. Wie 20 euro aan drank kan uitgeven om een meid in bed te krijgen, kan ook voor 2 euro een condoom aanschaffen. Geldt overigens voor homo's en voor hetero's.


@Bjorn | 18-03-2019

Dom, kortzichtig of ongecultiveerd zijn is ook geen ziekte. Dus ik begrijp je punt. Maar het ermee eens zijn, dan moet je een medisch noodzakelijk appelboortje in mijn kop steken van zoveel mogelijk kanten. En dat kan je dan dus op die fiets doorfietsend, ook nog door de zorgverzekering laten vergoeden. Ik zie geen andere weg om van al die afwijkingen anders verlost te worden.


@Bjorn | 19-03-2019

Ik ben het helemaal met Bjorn eens: aan de ene kant kankeren we de hele dag over de hoge zorgkosten maar aan de andere kant willen we besnijdenissen en andersoortige onzin vergoed krijgen.
En die gek die reageert met zijn appelboortje moet zelf eens een goede psychiater opzoeken.


Medisch? | 19-03-2019

Dan kun je ook beweren dat homo's die zich niet richten op, en beperken tot, normale sexuele reproductie activiteiten nodig genezen moeten worden. Op kosten van de zorgverzekering.

Hoe getikt zou dat niet zijn dan?


Kinderrecht | 19-03-2019

Een kinderwens ,maar is dat ook de wens van het kind?Wil een kind wel twee moeders of vaders?Heeft dat kind later het recht om in beroep te gaan tegen zijn geboorte?


Moederrecht | 19-03-2019

Dus als je alles onder de klep hebt om een kind te baren, en alles tussen de oortjes om dat goed op de wereld te zetten, dan moet je je maar eens goed laten nemen? Want anders meen je het niet?


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Bones

20:25 | De Luizenmoeder

21:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Ja

Wat is dat?

Nee

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven