update 2 | Brunei voert doodstraf voor homo's in

28-03-2019 | In het Aziatische oliestaatje Brunei treed vanaf volgende week een islamitische wet in werking. In deze nieuwe wet staat onder meer dat homoseksualiteit bestraft kan worden met de doodstraf door steniging. Tot op heden stond op homoseksualiteit een celstraf van maximaal tien jaar. In 2014 liet de sultan van Brunei weten dat de sharia in fases zou worden ingevoerd, waarna de afgelopen jaren de streng islamitische wetgeving van kracht werd. Op diverse plekken in de wereld hebben homo-organisaties fel gedemonstreerd tegen de invoering van de doodstraf tegen homoseksuelen. In de Verenigde Staten wordt al sinds 2014 actie gevoerd tegen Brunei. In mei van dat jaar werd opgeroepen tot een boycot van alle hotelketens die Sultan Hassanal Bolkiah bezit in de VS en Europa. Direct hierna lieten enkele invloedrijke organisaties en homoseksuelen, zoals Ellen DeGeneres en Stephen Fry, weten de hotelketen te boycotten. Enige tijd geleden werd bekend dat de hotels van de sultan grote verliezen leiden door de boycot. 

Sultan Hassanal Bolkiah staat bekend als één van de rijkste staatshoofden ter wereld. Hij regeert Brunei, dat tot 1984 een Britse kolonie was, al sinds 1967 met harde hand maar leidt zelf graag een losbandig leven. Hij zou de afgelopen jaren vele miljarden hebben gespendeerd aan paleizen, auto's, vliegtuigen en exorbitante feesten. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima bezochten Brunei in 2013 nog voor een officieel staatsbezoek en werden ontvangen door de sultan.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International reageert woedend op de recente ontwikkelingen in Brunei en kwalificeert de invoering van de doodstraf voor homoseksuelen als "wreed en onmenselijk". De organisatie roept de sultan dan ook op om het strafbaar stellen van homoseksualiteit onmiddellijk af te schaffen.

Update 29-03 | George Clooney heeft in de Amerikaanse media laten weten geen stap meer te zetten in de Dorchester-hotelketen van de sultan van Brunei. De acteur roept iedereen op het zelfde te doen: "Laat ik duidelijk zijn: elke keer als we in deze zaken overnachten, er een vergadering houden of eten, verdwijnt ons geld in de zakken van mannen die ervoor kiezen hun homoseksuele burgers te stenigen of zweepslagen te geven tot de dood erop volgt." De acteur denkt overigens niet dat een boycot op korte termijn iets aan de zaak verandert. "Brunei is een koninkrijk en dit zal maar weinig effect hebben in het veranderen van hun wetten. Maar willen we de moord van onschuldige burgers wel bekostigen?"

Update 31-03 | Onder de noemer 'Stop alle handelsbelangen met Brunei' zijn een aantal homo's een petitie gestart om de Tweede Kamer te bewegen alle handelsbelangen met Brunei te stoppen zolang het land de doodstraf voor homoseksuelen handhaaft. Klik hier en teken de petitie!

GaySite.nl berichtte ook:
06-05-2019 | Doodstraf homo's voorlopig opgeschort

Deel dit artikel:  

Reacties:

Lesbiejeanne | 28-03-2019

Wij doen nog steeds zaken met dat soort. Zo ook het Saoedische koningshuis. En onze eigenste eigen prins Jaime was ook ambassadeur in Vaticaanstad. En zo kan ik nog wel even doorgaan .Verdorvenheid troef. Maar ach morgen zijn we het weer vergeten en gaan we weer gewoon door met leven. Want we hebben het hier goed. We vergeten wat er aan voorafgaat om je tank weer vol te kunnen gieten. Zoiets als onderdrukking uitbuiting oorlog en de dood van vele vele mensen en kinderen. Wij zouden eens beter naar ons zelf moeten kijken wat we met elke volle tank benzine veroorzaken en ondersteunen.


Dwdd | 28-03-2019

Heel benieuwd wat het vaste team van dwdd hiervan vindt . Of zijn ze nu niet kritisch omdat het met islam te maken heeft . Marc Marie , Claudia de Breij ect ?


Huib | 28-03-2019

Er is hoop, fvd grootste partij. Stem bij de Europese verkiezingen fvd!


Mark | 28-03-2019

Hier wordt echt geen actie op ondernomen door NL. Wel een headline in het nieuws gisteren over Israel en dat treurige type dat HEMA wijn wil boycotten omdat die uit Israel komt. Vervolgens wordt er een naam van een clubje genoemd dat hier ook actief aan meedoet (ff de naam kwijt) en wat door GroenLinks wordt gesteund terwijl deze groep in de US al in 18 staten is verboden.. dus NL slaapt heerlijk door. ... Slavernij in Quatar? Waarom maak je je daar druk om? Gewoon WK voetbal laten spelen en het elftal doet gewoon mee: geld stinkt gelukkig niet.


Nico | 28-03-2019

G E L O O F = H A A T


Karel | 28-03-2019

En wij allemaal maar respect moeten hebben voor Moslims en hun zwaar achterlijke geloof/cultuur. Ik ben zo langzamerhand wel helemaal klaar met dat kut geloof. Hoeveel van de Moslims in Nederland vinden dit eigenlijk wel een prima idee? Ik ben bang dat dat er meer zijn dan groen links en andere wegkijkpartijen denken.


Oplossing | 28-03-2019

Het lijkt me een ideaal land voor hen die maar niet kunnen aarden in Nederland. Steenrijk en lekker ver weg van alle grote conflicten in de wereld. Ikmag dan toch wel aannemen dat de zieige mens daar net zo met open armen ontvangen wordt als bij ons? En dat de Halsema's daar nog veel begripvoller knuffelen? Want je blijft hier toch wel zien dat het ook maar wat gespeeld is.


Baliekluiver | 28-03-2019

Nou, daar kan onze "vrijgezelle" premier dus ook niet meer veilig op staatsbezoek.


Joop | 28-03-2019

Het gaat dus om de Dorchester hotelketen. Mocht je er eens komen, in Rusland stopte ik altijd standaard een briefje in de bijbel dat Putin een asshole is. Zoiets kun je ook bij deze hotelketen doen. Al betwijfel ik dat er bijbels liggen. Maar vast wat anders. Maar beter, kom er niet, geef er geen geld aan uit die hypocriet. Nu het koningshuis met hun democratische inslag eens vragen waarom ze met zulke mensen omgaan. Weetje: De sharia geldt niet voor deze man zelf. Logisch, anders was ie al lang gestenigd.


qw | 28-03-2019

Was het dat land dat er ooit in slaagde om een onterecht van homosexualiteit beschudigde eerste minister te elimineren? Volgens mij is dit een goedkope manier om politieke tegenstanders aan te pakken. De sultan is absoluut en aan zijn persoontje kan dus niet worden geraakt. Het is nu dus afwachten welke politicus, persoon uit het middenveld of andere zal worden beschuldigd van homosexualiteit.


Eis | 28-03-2019

Als ik van de week benzine ga tanken dan wil ik weten uit welk land die benzine komt. Zodat ik als consument betere keuzes kan maken. Ik vind dat ik recht heb om dat te weten.


Peter | 28-03-2019

En alweer de islam.
Achterlijk Achterlijk Achterlijk
Wanneer gaat Europa, Nederland, dit een keer snappen?????
Niet gedurend mijn leven vrees ik.


Sjors | 28-03-2019

Direct boycotten dit land. EU kom in actie. Willem en Maxima verbreek de vriendschap. Het zal wel weer niet. Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.


GroenLinks wat b | 29-03-2019

Altijd een grote mond over Isra√ęl, Amerika , christenen ect , en nu zijn ze opvallend stil dat is GroenLinks . Zodra het met moslims en hun zieke geloof te maken heeft hoor je ze niet .


Klaas | 29-03-2019

Dit zijn de hotels van de sultan:
The Dorchester, London, UK
The Beverly Hills Hotel, Beverly Hills, USA
Plaza Athénée, Paris, France
Le Meurice, Paris, France
Principe di Savoia, Milan, Italy
Hotel Bel-Air, Los Angeles, USA
Coworth Park, Ascot, UK
45 Park Lane, London, UK
Hotel Eden, Rome, Italy


Olé | 29-03-2019

Goede actie van George Clooney. De sul tan van brunei wil dus net als iran en saoedie-arabi√ę mensen ZOMAAR vermoorden. Zomaar want homoseksualiteit is geen goede reden. Maar moet je de islamitische sektes horen gillen als moslims niet eens zomaar maar uit zelfverdediging gedood worden. Of als ze naar heropvoedingskampen mogen in China. D√°n zeiken ze over gelijkwaardigheid en mensenrechten die ze anderen niet gunnen. Jammer dat brunei is toegetreden tot de groep onmenselijke landen.


Lesbiejeanne | 29-03-2019

WJ je hebt gelijk. Er is een hele waslijst die wilde ik niet eens meer noemen.


Valentijn | 31-03-2019

Binnenkort wordt sharia ook ingevoerd in Nederland. Stapje voor stapje. Eerst natuurlijk alleen in de wijken die de moslims reeds in bezit hebben.

DENK regelt het graag voor u. Ze liggen op koers en groeien snel. Ja, Sharia komt er wel!


Chiel | 17-04-2019

Hassanal Bolkiah ‚Äď die volgens zijn grondwet ‚Äěnoch in zijn persoonlijke noch in zijn offici√ęle capaciteit iets verkeerd kan doen‚ÄĚ. Hij wil nu ook niet van enige kritiek op zijn bloedige besluiten weten, asshole


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Dotan (zanger)

| Diplo (DJ)

| Julianne Hough (actrice)

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven