'Genderneutraal' wint Junior Inktspotprijs 2018

09-02-2019 | Tekenaar Djanko heeft de Junior Inktspotprijs (Jip) gewonnen met zijn tekening 'Genderneutraal'. De Junior Inktspotprijs, het kleine broertje van de Inktspotprijs, wordt gekozen door middelbare scholieren en uitgereikt aan de cartoonist met de beste politieke tekening van het afgelopen politieke jaar. Tekenaar Djanko was 'flabbergasted': "Goh, onverwacht maar een mooie eer. Toen ik de prent aan mijn buurvrouw liet zien, moest zij direct lachen dus toen dacht ik al dat hij wel grappig moest zijn." Het is niet eerste keer dat Djanko in de prijzen valt. Hij ging er eerder ook al met de Junior Inktspotprijs 2005 vandoor.

Uit de beoordelingsformulieren van de leerlingen blijkt dat de winnende spotprent het onderwerp genderneutraliteit op een ludieke manier aankaart en je toch aan het denken zet. "Je moet kunnen zijn wie je zelf wil zijn", "het onderwerp is erg komisch afgebeeld, ik begreep hem direct" en "de tekening geeft op een grappige manier weer dat er geen gender bestaat" is een greep uit de enthousiaste reacties.

De Junior Inktspotprijs is in het leven geroepen om leerlingen op een speelse en mediawijze manier kennis te laten maken met maatschappelijke of politieke vraagstukken.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Elon Musk | 10-02-2019

Het gender neutrale toilet van de toekomst. Bij de dames, eerst je muts in de automaat steken anders gaat de deur niet open. En bij de mannen, bluflullen gaan maat hiernaast pissen. Waarop de automatische vrouwen wc dan weer zegt, jammer, dat is niet muts genoeg wat je nu in de automaat steekt.

We moeten terug naar het bos. Daar kun je tegen een boom of achter een bosje. Er hangen tenminste geen bordjes. En er is geen wachtrij.


Sandra | 10-02-2019

Ik heb niks tegen gender neutrale toiletten. Zolang ik met 'hoge nood' NIETmoet wachten, omdat een damestoilet genderneutraal werd, vind ik het prima.
Elon, eet je paddo's de volgende keer op.


@ Sandra | 10-02-2019

Ik heb alles tegen genderneutrale toiletten: als ik gewoon ff naar de WC wil moet ik niet in de rij gaan staan omdat er allerlei vrouwen totaal niet opschieten. Zolangzamerhand slaat NL aan alle kanten door en niet zo'n heel klein beetje ook. Stop een met al dat politiek correcte gedoe en maak je eens druk over wat echt belangrijk is.


Peter | 10-02-2019

Ik snap dat politiek correcte geneuzel allemaal niet zo.
In openbare ruimtes gewoon toiletten die voor een ieder toegankelijk zijn.
Hooguit wat hychienische regeltjes over bril omhoog, omlaag of overdwars en probleem opgelost.
Laten we een keer normaal doen met zijn allen en iedereen in zijn waarde laten, dan hoeven al die hokjes niet zo.


Ach | 10-02-2019

Als de heren bezet is dan pis ik op de dames. Er zit een slot op alletwee de deuren. Was de rest van de wereld daar van vindt, zal me aan mijn zeikstraal roesten. Want er staan geen boetes op. En als ik zie dat iemand nodig moet, maar ik nog niet zo, dan laat ik iemand voor. Met name vrouwen vinden dat nog steeds raar als ze van het ene been op het andere staan te hinkelen en de damesdeur is al een kwartier bezet. En ik zeg, deze hier van de heren is vrij, ik ga wel voor de deur staan. Er zijn er nog veel die die beleefdheid niet snappen. Na al die emancipatiejaren.

Van mij mogen al die bordjes van die deuren. Dan valt het ook niet meer zo op dat de dames altijd een grotere puinhoop is dan de heren. Dat zou maar vooroordelen kweken. Want dat heren graag de bril omhoog want dames zitten ook graag droog gaat volkomen voorbij aan het feit dat heren ook wel eens willen of moeten zitten. Hoe debiel is dat niet bedacht dan.

Al die bordjes van die deuren. Ouwe onzin. En netjes achterlaten. Ook al die tissues op de grond even in het bakje of doorspoelen. Waar al die lipgloss nog aan plakt. Want ik weet niet of dat lipgloss is of wat anders.


@ Ach | 10-02-2019

Gewoon heren- en damestoiletten, dan kan ik als man nog een beetje fatsoenlijk mijn "ding" doen. Over het algemeen zijn de damestoiletten te goor om over naar huis te schrijven en valt dat bij de herentoiletten wel mee.


Betonrot | 10-02-2019

Het is er allemaal zo langzaam aan ingeslopen toen iemand in de politiek andere culturen achterlijk begon te noemen (met zeer steekhoudende argumenten), maar vergat om zijn eigen cultuur ook eens onder de loupe te nemen. Met evidente ambities dat als eenmaal de absolute macht bereikt was, dat geen thema meer zou zijn.

Gelukkig was het "homohuwelijk" toen al wet, en wordt dat door meer en meer landen gevolgd. Tegelijk is dat zo een beetje het laatste moment geweest dat Nederland een voortrekkersrol kon spelen. Wijzen naar een ander werd de norm en kijken in je eigen spiegel werd onzin. Of je moest de moeder van Sneeuwwitje zijn. Maar dan zou de natuur daar vanzelf wel mee afrekenen. Of het sprookje.

Het heeft ertoe geleid dat we onze eigen achterlijkheid niet meer willen zien. En tot overtuigingen dat onze eigen achterlijkheid niet meer bestaat.

Daarmee is veel verziekt. En zijn er kansen geglipt. Dat laat die cartoon hierboven ook zo mooi zien. Want wat openbare wc's betreft, wat maakt het nou uit of je uit je linkerteen zeikt, of uit je rechteroor? Of je wilt zitten of staan. Heb je dat thuis dan ook? Gescheiden wc's?

Inclusief zijn is de toekomst. Heeft niks met gesubsidieerde COC's te maken, verre van. Inclusief denken en handelen. Dat is ook, wie nodig moet pissen moet kunnen pissen. Ongeacht welk bordje op de deur hangt.

Een echt gemiste kans voor Nederland. Dat vroeger zo voorop stond. Die bordjes afschaffen. Want als je moet dan moet je. Maar je kan niet ernaast omdat er iets anders in je paspoort staat, over wat er in je broek hoort te zitten. Volgens je pas.

Primitief en achterlijke cultuur. Jammer dat die achterlijkheid ook zo diep in de politiek zelf doorgedrongen is. Er komt achterlijk binnen in die zalen (wat nooit de fundamenten kan veranderen), maar om daar dan mee om te gaan, is dat hele theater verlaagd naar achterlijk terug doen.

Terwijl je juist met M/V onderscheid niet meer toegestaan (en vervangen door een bordje met "achterlaten zoals je de wc hebt aangetroffen") ook internationaal weer eens net zo inspirerend kan zijn als Nederland ooit was.

Maar zelfs het COC is te stom om daar op in te spelen. Veel reizen en wijzen. En alles wat thuis gebeurt kan de pot op.


sandra | 12-02-2019

@noniempje of paddosnuiver Elon. Als jij niet in de rij staat is de rest veel sneller aan de beurt. Ik zeg doen. Plas
maar in je broek zeikstraal.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Bones

20:25 | De Luizenmoeder

21:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven