Verdeeldheid rond inzegenen homorelaties blijft

16-11-2018 | De synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft donderdag besloten dat het homohuwelijk niet zal worden gelijkgesteld aan het heterohuwelijk. In de huwelijksordinantie van de kerkorde werd onderscheid gemaakt tussen het inzegenen van huwelijken tussen man en vrouw en 'andere levensverbintenissen'. Een aantal kerken hadden aangedrongen op het gelijktrekken van alle huwelijken maar donderdagavond bleek de PKN-leiding niet aan die wens te willen voldoen.

Om toch aan de wens van enkele kerken tegemoet te komen is wel besloten dat de woorden 'inzegenen' en 'zegenen' dezelfde lading krijgen. Tot nu toe werd bij een huwelijk tussen man en vrouw de term 'ingezegend' gebruikt, terwijl bij een huwelijk tussen twee personen van het zelfde geslacht die verbintenis werd 'gezegend'. Ook komt er een verklaring, die zegt dat de kerkorde "geen waardeoordeel geeft over de seksuele geaardheid van haar leden noch over hun persoonlijke keuzes als het gaat om het huwelijk of andere levensverbintenissen".

De leiding van de Protestantse Kerk in Nederland laat na de synode weten dat het de definitie van 'het huwelijk' in de kerk niet aanpast om zo de eenheid binnen de kerk niet op het spel zetten. Een jaar geleden liepen tijdens de synode van 2017 de emoties nog hoog op rond dit thema. En nog altijd is de Protestantse Kerk diep verdeeld over de vraag of homorelaties ingezegend kunnen worden. Elke individuele protestantse gemeente mag dit nu zelf beslissen waardoor het inzegenen van homorelaties in de ene kerk wel en de ander niet kan.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Tjah | 16-11-2018

Ik lees net dat in Tholen nog wordt gedacht dat de kansel en de bijbel boven de wet en de democracie staan. En dat de definitie van het christendom daar nog steeds is dat men schaamteloos en onbarmhartig anderen hun vrijheden onderdrukt moeten worden. Om een winkel open te mogen doen. Of een vlaggetje uit te steken. Pagina grote advertenties. Van intolerante christen facisten.


Ben | 16-11-2018

...ongelovigen, heidenen, ketters, athe√Įsten zijn inmiddels in de m√©√©rderheid


Peter | 16-11-2018

Ze zoeken het maar uit. En iedere homo die nog bij die clubs wil blijven, tsja jouw keuze.


Joop | 16-11-2018

Ik lees net dat sommige mensen geloven dat ze in de hemel komen. Ik geloof er niks van. Net zoiets als sinterklaas, en dan er achter komen dat het 1 grote grap is.


@Joop | 17-11-2018

Er zijn van die momenten. Kleine. Niks met sex of zo. Of nog viezere dingen. Dat ik mijn vriend zie. En hij ziet mij. Waarbij de die hele hemel in hun reet kunnen steken omdat ze niet eens weten wat dat is.


ohoh | 17-11-2018

Prima dat trouwen in de kerk heeft zo wie zo geen enkel nut, want voor de wet niet geldig...


Negeren! | 17-11-2018

Geen aandacht aan besteden. Laat ze in hun eigen Protestantse vet gaar smoren. Wie als homo kerken in zijn algemeenheid nog verdedigt, is van Lotje getikt. Homo's zijn er niet welkom en worden als paria's behandeld. Nu weer haarkloverijen over inzegenen en zegenen. Wat 'n lariekoek.


Nico | 17-11-2018

Diep triest dat een groep mensen, die in een sprookjesboek geloven, zich zo verheven voelt boven andere mensen. Walgelijke figuren!


Tja | 17-11-2018

Ik pleit daarom voorlopig voor gelijke rechten voor gelovingen en religies. Ik wil niet gelijk daarslaan naar afvoeren en opsluiten. ben ik te humaan voor. Gelijk behandelen van gelovigen en religies is dus wel in elk geval al hun speciale voordeeltjes en bijzondere status afschaffen. Afstraffen ben ik tegen, ondanks hun aanhoudende haat. Want ik denk niet dat ze veel in huis hebben om bij te leren. Dus dat lijkt me redelijk zinloos. Daar schiet niemand wat mee op. Zelfs zij niet.


JAN2 | 18-11-2018

Gelukkig dat de PKN niet doorslaggevend is in het officieel erkennen van het huwelijk en dat dit erkend wordt door de Nederlandse Staat met de Grondwet in de hand. Dus die PKN of andere religieuze haters krijgen van mij een dikke middelvinger.


jan1 | 19-11-2018

waarom eisen jullie iets van een ander wat jullie zelf ook niet aangedaan wilt worden, we leven toch in een democratie. de pkn heeft regels net zo als elke verenging of club. het is hun geloof en daar horen regels en wetten bij ze leggen niets op alleen als je lid wilt zijn wil je dat niet dan heb je er ook geen last van of moet iedereen maar naar jullie regels leven ook al ben je geen homo enz.
dit is een democratie dus mag je ook tegen homo's zijn want dat is vrijheid van meningsuiting net zoals geloof hier belachelijk wordt gemaakt respect voor iedereen niet alleen voor homo's


Jan2 | 19-11-2018

De wetten die religies botvieren zijn achterhaald en niet meer van deze tijd. Het is 2018 en niet 1518. En al die wetten zijn bedacht en tot uitvoer gebracht door gefrustreerde heteromannen.


Jan3 | 20-11-2018

Mensen zijn vrij om te geloven wat hen goeddunkt. Echter, de tijd is voorbij dat gelovigen zich (kunnen) beroepen op wettelijke privileges, te beginnen met afschaffing van gewetensbezwaren en dat "eeuwige" beroep op de Bijbel. Zolang gelovigen zich die alleenrechten laten welgevallen, is 'n discussie met hen op gelijk niveau onmogelijk. Dat beseffen ze terdege en buiten die exclusieve positie meedogenloos uit. Zich verplaatsen in 'n ander is niet hun topprioriteit. De wereldorde dient er anno 2018 uit te zien volgens hun normen, gebaseerd op vertellingen van duizenden jaren her van woestijnnomaden in 't M-O.Is dat nog re√ęel in de 21e eeuw?


Ruud | 24-11-2018

Stond vandaag een heel stuk van in het AD dat de vele kerken nog steeds op gays schijten, en er beslist geen homo relaties binnen hun muren mogen gezegend worden.
Zelfs geen acceptatie ! Dus je weet wie je vijanden zijn, de christelijke troep.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: NY

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven