Taiwan stemt tegen homohuwelijk

27-11-2018 | De Taiwanese bevolking heeft afgelopen weekend in een referendum tegen de openstelling van het huwelijk voor homoparen gestemd. Maar liefst 70 procent van de stemmers vond dat alleen een man en een vrouw moeten kunnen trouwen en dat de huidige wetgeving gehandhaafd moet blijven. Volgens een peiling in september hadden de voorstanders nog een nipte voorsprong maar een intensieve campagne van de tegenstanders van de openstelling van het huwelijk heeft blijkbaar de publieke opinie de afgelopen weken doen kantelen. Tegenstanders willen dat het homohuwelijk een andere status krijgt dan het traditionele huwelijk. Er moet volgens hen een aparte wet komen die het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht regelt om zo de 'traditionele familiewaarden van het land' beschermen.  

Het Constitutionele Hof in Taiwan bepaalde in mei vorig jaar dat het huwelijk niet alleen voorbehouden mag blijven aan man en vrouw. De rechters gaven de regering twee jaar de tijd de huidige discriminerende wetgeving aan te passen en het huwelijk open te stellen voor paren van hetzelfde geslacht. Zo niet, dan zouden koppels van hetzelfde geslacht automatisch kunnen huwen. De verwachting is dat de regering zeer binnenkort met nieuwe voorstellen komt om koppels van gelijke sekse met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld door middel van een samenlevingscontract. De uitspraak van de hoogste rechtbank is immers bindend maar de uitslag van het referendum ook.

Als begin volgend jaar Taiwan inderdaad een wettelijke verbintenis tussen twee personen van hetzelfde geslacht mogelijk maakt is het land het eerste Aziatische land dat het homohuwelijk gelegaliseerd. Taiwan is één van de meest homovriendelijke landen in Azië maar nog altijd verloopt de acceptatie van homoseksuelen binnen de familie of vriendengroep moeizaam.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Modern! | 27-11-2018

Mag bij ons ook wel eens ingevoerd. Want als je trouwt denkt gelijk de hele straat dat je een Christen Unie relatie probeert na te doen. Zulke stigma's zijn voor mij al meer dan genoeg om niet eens te denken aan trouwen met mijn vent.


(T)rouwen! | 27-11-2018

Trouwen is voor heteros al een super ouderwets en achterhaald concept, stammend uit de tijd dat vrouwen amper mensen- en civile-rechten hadden en zich door een huwelijk een bestaan moesten verzekeren. Waarom gays dat moeten na moeten bootsen, (uitgerekend het allerslechtste van hetero zijn), is me altijd al een groot raadsel geweest. Ik heb geen gay emancipatie doorgemaakt om heteros te gaan na doen: ik heb mijn eigen identiteit en kultuur. Aangepast gay zijn heb ik niet nodig: ik heb immers karakter en kloten en kan zonder dat gezeik door het leven. Ik hoef niemand te bewijzen dat ik respectabel ben en me zulke onzin aan te doen om door heteros en heteras 'geaccepteerd' te worden. Ik heb hun schijn-acceptatie niet nodig. Van mij mag elk land het trouwen verbieden. Ik sta dus 100% achter de keuze van de mensen die er tegen stemmen. Zou ik óók doen als ik de keuze had. Om mijzelf en de mensen om me heen waar ik van hou heb ik verder advocaten en notarissen.


Tja | 27-11-2018

Trouwen is anti-AIDS. Homo's die trouwen gaan hopelijk nooit meer vreemd. Net als hetero's!!!!!!!


Joop | 27-11-2018

"Taiwan is √©√©n van de meest homovriendelijke landen in Azi√ę maar nog altijd verloopt de acceptatie van homoseksuelen binnen de familie of vriendengroep moeizaam".

Wat klopt er nu niet in deze zin..... En zo zie je maar weer, mensen zijn zo be√Įnvloedbaar door campagnes, zelf nadenken of een eigen mening hebben de meeste mensen niet. Dat zie je overal, zelfs iemand als Trump wordt alleen maar president door foute campagnes die veel geld kosten en een hoop blah blah.... en zie het resultaat.


@Joop | 28-11-2018

Het is nou niet dat de aziaten, ook niet in taiwan, met zo een referendum uitspreken dat ze liever door de christen unie gered zouden willen worden he?


Huwen=Gruwen | 28-11-2018

Het huwelijk is hetero normatief. Dus waarom zouden homo's dit moeten kopi√ęren? Hebben hun eigen normen+waarden waaraan hetero's zich evenmin spiegelen. Thema homo huwelijk is achterhaald. Sowieso niet 't imiteren waard, want 1:2 eindigt in scheiding. Een looser's instituut. Elke familierecht advocaat kan bibliotheken vol schrijven over de ellende die dit instituut (R-K Sacrament) dagelijks veroorzaakt. Toch verdedigen Christenen 't a tort et a travers en tegen beter weten in. Ziek(elijk).


Vies, bah, bah, | 29-11-2018

Helemaal mee eens met Huwen=Gruwen, (T)rouwen en Modern! Ben blij dat ik niet 'de enige gay in the village' ben die falikant tegen trouwen is. Ik heb het altijd al als truttig ondervonden. Is niets vooruitstrevends aan.


Muilpeer | 29-11-2018

Ik kopieer liever andere eigenschappen van heteros, zoals iemand op zijn muil slaan wanneer er scheldwoorden naar mijn kop geslingerd worden. Huppekee. Of onder de tram pleuren die kuttenkoppen of de gracht in pleuren. Vooral 's avonds gaat det goed wanneer het lekker donker is. Koekje van eigen deeg.


Nonstarter | 29-11-2018

Taiwan is zeker voorop lopend in 't Verre Oosten. Dat is niet niks. Een ander land daar in de buurt, de Filippijnen, is anno 2018 't enige land ter wereld waar echtscheiding wettelijk niet mogelijk is. Een R-K land bij uitstek. Rome's tentakels zijn overal en omnipotent. Er bestaan ook R-K homo's die 't homo huwelijk beschouwen als één Sacrament. M.i. zijn die van Lotje getikt. Aap niet iets na dat wezensvreemd a/d eigen identiteit is. Laat 't bij hetero's de unieke verbintenis zijn tussen één man+vrouw. Zal mij één worst wezen. Giet de m/m verbintenis in één eigen kader en maak hetero's zo jaloers dat zij dat willen na-apen. Dan ben je als homo origineel en doe je recht a/d goede homo zaak! Blind en als één zot typische hetero 'shit' imiteren, is voos en leeg.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven