Russisch Pride-verbod onrechtmatig

27-11-2018 | Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft dinsdag geoordeeld dat Rusland lhbt-rechten ernstig schendt. Maar liefst 51 Russische lhbt-activisten, waaronder Gay Pride-organisator Nikolai Alekseev, hadden een zaak aangespannen bij het Hof nadat rechters in Rusland hen in het ongelijk hadden gesteld. De activisten voeren al jaren lang een strijd tegen de Russische overheid omdat hen telkens wordt verboden een Gay Pride te organiseren.

Het EHRM oordeelde dinsdag dat Rusland al jaren het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schendt. In diverse plaatsen, waaronder Moskou en Sint-Petersburg, werd de afgelopen jaren een verbod uitgevaardigd op het houden van een parade te behoeve van de rechten van lhbt's. Het Hof stelde vast dat de autoriteiten in deze steden op minimaal drie punten het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schenden. Omdat de centrale Russische overheid moet toezien op naleving van het verdrag werd dinsdag de regering onder leiding van president Poetin opgeroepen zich aan het verdrag te houden. Formeel dient Rusland de uitspraak te eerbiedigen en op te volgen maar recente geschiedenis laat zien dat Poetin uitspraken van het Hof aangaande de rechten van lhbt's meestal naast zich neer legt.  

Het is niet voor het eerst dat Rusland terecht wordt gewezen door het EHRM inzake de rechten van lhbt's. Ondanks dat de 51 Russische lhbt-activisten niet verwachten dat deze uitspraak wel een fundamentele verandering in hun land teweeg zal brengen zijn ze toch tevreden. "Elke uitspraak die laat zien dat onze president de lhbt-gemeenschap moet respecteren is een stapje dichter bij een daadwerkelijke verbetering van onze rechten," aldus één van de activisten in de Russische media.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Karel | 27-11-2018

Daar zullen die schijnheilige gelovigen echt van onder de indruk zijn in dat kut land!
Die gasten vermoorden mensen in het buitenland alsof het niks is.


Sonneveld | 27-11-2018

Gewoon het graf in prijzen. Al die kut-Russen. Het is immers het enige waar ze goed in zijn. Prijzen!


Gewoon... | 28-11-2018

Die Poetin de Gouden Lul Tulp laten winnen. En vragen oftie hem toch wel persoonlijk op komt halen. Dat scoort punten. Zelfs voor hem. Hij kan altijd in het Tsaar Peter huisje overnachten, toch?


TriasPolitica | 28-11-2018

Lachen 't EHRM te Straatsburg uit, ook al is Rusland er zelf lid van. Net zo min als dat de VS de jurisdictie v/h Internationaal StrafHof (ISH) te DH erkent. Puur kwestie van macht der 2 grootsten op aarde. Het recht is slechts 'n instrument. Willen dat rechters vonnissen zoals zij dat wensen. Onafhankelijkheid v/d RM is 'n farce. Een voorafgaand telefoontje naar de rechters valt nooit te controleren. Niet voor niets valt de benoeming van rechters onder de competenties v/h MinJus.


Peter | 28-11-2018

Het zal Poetin aan zijn reet roesten.


Nauw.... | 28-11-2018

Ik was in '86 in Rusland. Toen moest ik voor een roebel fl. 4,50 betalen. Nu koop je voor 1 euro 176 roebels. Ik zie de roestende reet van Poetin wel. Maar ook dat zijn land daar niet blij mee is natuurlijk. Te meer omdat "die twee" niet meer de USA en Rusland zijn maar ineens de USA en de EU. Dan kun je nog zo hard alles aan je reet laten roesten maar het gaat wel een keer heel zeer doen, aan die roestende reet. Terwijl het belangrijkste deel van Rusland ook gewoon deel van Europa is. Je kunt er gewoon een wodkaatje mee drinken.


Peter | 28-11-2018

Dat het een keer heel zeer gaat doen ben ik van overtuigd. Maar wij toetsenbord reageerders zullen daar helemaal niets aan veranderen.


RussischEi | 29-11-2018

Poetin laat zich graag stoer afbeelden in blote torso, zo'n ferme houthakkers look ergens in de Russische toendra. Zijn reet zal ie niet snel laten zien, want dat kan als homo propaganda uitgelegd worden, of 't moet zijn met één stel wodka drinkende broeders in de sauna. Vergeet dat land: homosexualiteit wordt er gekwalificeerd als geestesziekte, terwijl verkrachting één stoere, potente mannendaad is. Homosexualiteit wordt als Westerse decadentie afgeschilderd. Over de sexuele voorkeur van menige Russische balletspeler wordt diep gewezen. Zeg je er wat van, wordt je tot moes geslagen. Barbaroi!


Voorlopig.... | 30-11-2018

Was die Poetin wel slimmer dan Alexander Pechtold:
https://www.ad.nl/buitenland/bedrijf-trump-wilde-poetin-penthouse-geven~a4a5114d/

Het blijft een kutland natuurlijk, dat Rusland. Maar dat ze allemaal stom zijn is ook weer niet waar.


delamordant | 04-12-2018

Het europees hof voor de rechten van de mens, lol. Europa is inderdaad bekommerd om de rechten van de mens, maar enkel om de 'rechten' van de mens buiten de EU. Als de russen oordelen dat zo'n gaypride niet goed is voor hun volk dan is dat hun goed recht en ik kan hen daarin nog volgen ook.


@delamordant | 11-12-2018

meurt dat niet om al maanden in diezelfde slip te reageren


Reageer

Naam:
Reactie:

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Bones

21:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven