Op weg naar nul nieuwe hiv-infecties

22-11-2018 | Aidsfonds-Soa Aids Nederland is ervan overtuigd dat het mogelijk is een einde te maken aan de hiv-epidemie in Nederland: "Alleen als we nog beter worden in preventie en in het tijdig vinden van infecties kunnen we de hiv-epidemie in Nederland stoppen. De nieuwe cijfers laten zien dat we in Nederland een uitstekende uitgangspositie hebben om het eerste land ter wereld te worden met nul nieuwe hiv-infecties."

Aidsfonds-Soa Aids Nederland verwijst naar de nieuwste cijfers van Stichting Hiv Monitoring die donderdag werden gepubliceerd. Volgens deze cijfers zijn in 2017 minder mensen  gediagnosticeerd met hiv dan in 2016 (750 in 2017 t.o.v. 820 in 2016). De cijfers laten tevens zien dat de meeste mensen met hiv nu binnen enkele maanden na het stellen van de diagnose starten met een hiv-behandeling. Echter, nog steeds worden te veel mensen pas gediagnosticeerd wanneer zij al een verzwakt immuunsysteem of zelfs aids hebben. Desalniettemin heeft Nederland nu de UNAIDS 90-90-90 'fast track' doelstelling voor 2020 al bereikt. In 2017 was 90% van het geschatte aantal mensen dat in Nederland leeft met hiv zich bewust van hun hiv-positieve status, 93% van hen werd behandeld en bij 95% daarvan was het virus in het bloed niet langer aantoonbaar. Dat betekent dat het virus niet meer te detecteren is en het wordt dan ook niet meer overgedragen.

Aidsfonds-Soa Aids Nederland schrijft dat in ons land nog wel een laatste slag geslagen moet worden om de hiv-epidemie helemaal te beëindigen. In 2017 zijn er naar schatting 23.100 mensen met hiv in Nederland. Hiervan zijn naar schatting 2.300 mensen niet op de hoogte van het feit dat ze hiv hebben, en komen nog té veel mensen met hiv té laat bij een arts voor een behandeling. Hier is nog veel te winnen en ook de inzet van alle beschikbare preventiemiddelen, zoals PrEP, kan helpen een einde te maken aan de hiv-epidemie in Nederland. "In landen waar PrEP wordt toegevoegd aan de bestaande preventiemiddelen, vindt een drastische daling van het aantal nieuwe hiv-infecties plaats. Hoe sneller we PrEP in Nederland uitrollen, des te sneller kunnen we hier zo'n effect realiseren," aldus een woordvoerder van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. De organisatie pleit er tevens voor om de barrières om regelmatig te testen te verlagen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 22-11-2018

Dus Prep is het nieuwe condoom? Dus als je seksueel actief bent vindt je het normaal om net als je tanden poetsen dagelijks medicijnen in te nemen? Chemische troep in je lijf? Noem mij maar ouderwets, boeit me niet, maar ik snap het niet. Ik heb ook maar een ouwe lul van 63 die tig mensen aan AIDS dood heeft zien gaan.


Peter @ mezelf | 22-11-2018

Ja die lul is ook 63 maar ik ben het ook


@Peter | 22-11-2018

Geeft niets Peter, jouw generatie heeft meer gedaan voor onze rechten en emancipatie dan de jongeren nu, die laten de emancipatie weer naar nul terug gaan, maar zullen nog wel eens aan de ouderen hun inzet terug denken.


Tja | 22-11-2018

Ik lees hier tussen de regels een oproep in aan homo's om eerst nog maar eens hard te gaan werken om die ziekte, die ze zelf verspreid hebben, ook zelf eerst maar eens netjes op te ruimen. Tot de laatste besmetting aan toe. Het gaat in de richting van wiedergutmachung verlangen. Van de Joden. Als je begrijpt wat ik bedoel. Er zit een heel vies tekstje door dit verhaal gevlochten. Dat tot nadenken zou moeten zetten.


Paul | 23-11-2018

En die besmettingen bij hetero's dan? Die neuken zich toch ook een slag in de rondte zonder condoom? Raken toch ook besmet? Waarom worden die cijfers niet in het onderzoek meegenomen? Het fonds noemt expliciet niet de homogemeenschap als oorzaak, maar spreekt over mensen in het algemeen. Prep kan dus ook door hetero's, die denken dat ze een risico lopen, preventief worden ingenomen. De conclusie van 'Tsja' is voorbarig en eieren op laag water zoeken! Maar ik snap zijn reaktie wel.


Klaas | 23-11-2018

Ik snap best dat ouwe mensen prep eng en raar vinden, dat dachten mensen vroeger ook over de pil toen die uit kwam..


Pride | 23-11-2018

Als je ziet wat de Prep-doelgroep er aan andere chemische middelen doorheen slikt en snuift dan is er zowiezo geen sprake van een gezonde levensstijl.


Ruud@Tja | 23-11-2018

Vreemde reactie van je, en waarom betrek je de Joden erbij. Volgens bij is Aids ontstaan bij de Afrikanen en binnen de gay gemeenschap terecht gekomen en door Amerikaanse airlines-stewards welke seks hadden met Afrikanen. Dus zijn de hetero's bovenaan de lijst van schuldigen, of was het iets met apenvlees.

Dus nogmaals waarom haal je de Joden erbij, smerige inzending om slachtoffer van de holocaust erbij te betrekken.


Tja@Ruud | 23-11-2018

Ik probeerde even de slachtoffers van AIDS erbij te betrekken, waarvan ik er aardig wat gekend heb. In die tijd ging er een golf van samenhang door de homowereld. Maar ook een angst voor stigma's over homo's. Hele buddy projecten werden opgezet en vele nalatenschappen gingen rechtstreeks naar het aidsfonds. Er zijn een hoop ziekten in de wereld waar men dan af en toe een knaak of twee in een collectebus gooit, en dat is het dan.
Het stigma is wel degelijk toch blijven plakken aan homo's. Alsmede dat AIDS toch een soort van schuld van homo's is. Toch wel vrij overwegend de schuld.
Zelfs zonder homo's expliciet te noemen is het voor mij toch een gevoelige plek. En zou net zoiets zijn als de Joden de schuld van de oorlog te geven. Smerige gedachte. Inderdaad.
Waarom staat er niet dat als iedereen de komende 20 jaar stopt met hoesten, dat we dan TBC, maar ook griep en verkoudheid eindelijk de wereld uit kunnen helpen. En dat vooral de groep waarvan we denken (zonder dat goed te weten overigens) dat die het vaakst hoesten zich maar aangesproken moet voelen?


Tja@Ruud | 23-11-2018

De homo generatie van nu is slachtoffer van hoe groots de vorige elkaar gesteund heeft.


Koji | 24-11-2018

750 per jaar in plaats van 820, 70 personen minder. Dat is toch niet echt een succes te noemen. Steeds vaker hoor ik om mij heen nieuwe besmettingen, steeds vaker hoor ik dat er ook PrEP geslikt wordt. Ik zie nog heel veel drugs in de scene en vaak bij jongens/mannen die het onveilig willen en doen. Eigenlijk weet je bij een date niet meer wie en wat je voor je hebt. Het blijft dus erg oppassen en gewoon altijd een condoom te gebruiken. Een vaccinatie is het beste maar dan blijft er ook nog hepatitis C over wat soms heerst in de scene wat bijna net zo heftig is. Het is goed wat medici en belangenverenigingen doen om hiv te verkleinen maar het is zeker geen hosanna anno 2018.


Bram | 25-11-2018

4 normale reacties verwijdert zonder enige uitleg. Vrijheid van meningsuiting werd in de nazitijd ook om zeep geholpen.


Tjah | 26-11-2018

Het volksvoorbeeld dat we hebben is een grijns die af en toe eens buiten komt om over normaal te doen te roepen. Wat dat dan ook moge zijn. Maar zelf blijkbaar geen relatie met niemand heeft. Rukken voor het vaderland en de generaties na ons. Zoiets?


Mwah | 27-11-2018

Zit het aidsfonds nog wel op een lijn met de gedachte van haar eerste oprichters? Of zijn die niet meer belangrijk omdat ze toch al lang dood zijn?


Bron AD | 27-11-2018

Fransen krijgen gratis condooms in strijd tegen hiv

Om de Fransen te beschermen tegen besmetting met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, heeft de regering besloten gratis condooms te verstrekken op recept. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn vandaag bekendgemaakt op de zender France Inter.
Buitenlandredactie 27-11-18, 16:41


@ Bron AD | 28-11-2018

Mooi.
Neuken op recept.
Euthanasie op recept.
Maar gelukkig wordt de liefde voor mijn liefde niet meer als psychosomatische ziekte gezien. Al mogen gebedsgenezers dat nog steeds volhouden. Want die hebben meer rechten dan ik.

Weet je wat ik denk? Steek alles lekker in je reedt. En waar de zon niet schijnt. En die gratis condooms ook. En je korting op de prep. En je Roel Coutinho van het volksgeweten. En dat het in Afrika nog veel erger is. Ik hoop dat die mensen een grote reedt hebben, want het mag er allemaal in. Ik regel wel een vorkheftruck. Met zo een tuuter die gaat als die achteruit rijdt. Ik zal hem betalen ook.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: NY

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven