Leefsituatie homo's slechter dan van hetero's

21-11-2018 | De leefsituatie van lhbt's in Nederland is op een aantal terreinen verbeterd, maar is nog steeds slechter dan die van niet-lhbt's. Dat is de conclusie van het onderzoeksrapport 'LHBT-monitor 2018' dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag publiceerde. Verbeterd is dat lesbiennes en homo's in 2017 niet vaker geweld meemaken dan heteroseksuele personen. Daarentegen zijn lhb's wel vaker slachtoffer van cyberpesten en voelen zij zich onveiliger dan heteroseksuelen. Lhb's, en dan met name biseksuelen, hebben een minder gezonde leefstijl en meer lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen. Ook ervaren lhb's meer negatieve bejegening op het werk en burn-outklachten. De ervaren leefsituatie van transgender personen steekt op alle terreinen negatief af in vergelijking met niet transgender personen. Wel krijgen lhb's in 2017 nog vaker te maken met respectloos gedrag in verschillende situaties dan heteroseksuelen. Ook voelen lhb's zich vaker onveilig in het algemeen en ook vaker onveilig op specifieke locaties, zoals uitgaansgelegenheden en plekken waar jongeren rondhangen.

LHB personen rapporteren een ongezondere leefstijl en meer lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen dan heteroseksuele personen. Voorbeelden van de ongezondere leefstijl zijn dat het percentage dat ooit verschillende vormen van (hard)drugs heeft gebruikt fors hoger is onder lhb's (bv. 7% van de heteroseksuele, 20% van de biseksuele en 15% van de lesbische/homoseksuele deelnemers gebruikte ooit ecstasy). Biseksuele personen hebben ook verhoogde percentages obesitas, overmatig alcoholgebruik en dagelijks roken. Zo drinken biseksuele personen bijvoorbeeld twee keer zo vaak overmatige alcohol dan heteroseksuele personen.

Naar aanleiding van de publicatie pleit het COC  voor een emancipatie-impuls door meer en betere aandacht voor acceptatie op school. "Dat lhbti's problemen ondervinden is niet verwonderlijk, want we worden in Nederland nog lang niet altijd geaccepteerd," reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. Ze wijst er op dat veel Nederlanders het bijvoorbeeld aanstootgevend vinden als lesbiennes en homo's elkaar zoenen of hand in hand lopen.

Klik hier om het hele onderzoek van het SCP in te zien.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 21-11-2018

Beste onderzoekers, ga aub eens gauw op stap in een willekeurige stad en kijk even hoeveel drugs, vooral coke, gebruikt wordt onder hetero twintigers... En, kijk ook meteen even hoeveel er gezopen wordt in heterokroegen, en hoeveel trammelant dit met zich voortbrengt in een stapnacht. En een minder gezonde levensstijl? Nooit een dag ziek van mijn werk, in tegenstelling tot de vele hetero collega's die om het minst of geringste weer eens een weekje thuis zijn. Kortom, kutrapport en generaliserend.


Prul | 22-11-2018

Comateus zuipen neemt onder hetero jongeren schrikbarende vormen aan, schijnt. Waarom in dit SCP rapport onderscheid maken tussen hetero's en homo's? Nmm √©√©n niet bestaand onderscheid. Healthfreaks zijn er in alle geledingen. Alles met mate en Gnooti se auton ('Ken U zelf') zijn de leidraden. Gebruik sexuele ori√ęntatie aub niet voor elk thema, SCP!


Korrel | 22-11-2018

Het SCP moet je met een korrel zout nemen. Immers gesubsidieerd door onze eigen overheid. Proberen alle cijfertjes binnen christelijke kaders zo correct mogelijk te houden voor de buitenwereld, en dus rooskleuriger voor de meerderheid. Nog een paar voorbeelden? De NOS (omroep), CBS, het OM, IND en de VVD.


Korrel enzo | 22-11-2018

En Den Haag stond erbij en keek er naar, deden een plas en alles bleef zoals het altijd al was...Gaaaaaap


Pfff | 22-11-2018

Pfff... dat men hier nog versteld van staat in een heteronormatieve wereld. Is toch een logisch gevolg. Dat kan een aap nog op zijn vingers tellen. Heb je echt geen overdreven dure en overbodige studie of onderzoek voor nodig.


Pride | 22-11-2018

In het heterouitgaansleven is meer geweld. Mannen die met elkaar concureren. Haantjes in één hok, volgetankt met drank.
Homo's gaan vaak anoniemer uit op veiliger gay-feesten waar veel harddrugs worden ingenomen om aan de realiteit van de dag te kunnen ontsnappen. Men komt dan pas los, angsten verdwijnen etc. Het homogerelateerde geweld is veel ernstiger, psychisch, dan een knokpartijtje tussen twee dronken hetero's in een kroeg.


@Pride | 22-11-2018

Man doe normaal, lees eens een paar Engelse kranten , dan kun je zien hoe hetero mannen elkaar te lijf gaan met liters alcohol op, ik schrik vreselijk van al dat geweld. Niet normaal meer, echter in de United States zijn grote onderzoeken naar het schadelijke gebruik van mobile telefonie en de werking van de straling op hersenen. Lokt waarschijnlijk geweld uit. Dubbel aantal hersens tumors in Europa en dubbel hoeveelheid borstkanker., dus overduidelijk !
Ook in Nederland een verdubbeling van hersens tumoren.
Nichten gebruiken heel veel harddrugs, maar doen een ander niets aan alleen zich zelf om zeep helpen, dat is hun eigen keuze, maar hetero's vallen elkaar met extreem geweld aan. dagelijks te lezen op de The Daily Mail .


Pride@@Pride | 23-11-2018

Ja jij stelt jet nog wat extremer voor maar het klopt wat je zegt. Wat ik bedoelde te zeggen is dat een heteroman geweld vaak anders ervaart. Een slachtoffer kan later zelf degene zijn die een andere man een knal verkoopt, vaak onder invloed van drugs en om een ruzie om niks. Als je als homo in elkaar geslagen wordt dan heeft dat veel meer impact. Het onderzoek van het Spb scheert al het geweld over één kam. De heteroman die wakker wordt met een kater en een blauw oog zal er weinig psychische schade aan over houden. Voor de homo man is dat anders. Nog meer harddrug gebruik en het terugtrekken uit zelfs de homoweteld die te open is, door alleen nog maar naar anonieme massale feesten te gaan onder invloed van ghb etc. Het zijn de onzichtbare junks van tegenwoordig die hulp nodig hebben. Zo'n onderzoek van het Spb dat zegt dat er niks aan de hand is omdat homo's en hetero's een gelijke hoeveelheid geweld meemaken helpt ons niet.


Tja | 23-11-2018

DE gayscene staat stijf van seks en popper en hard drugs, wachten op de volgende ziekte golf is een kwestie van een paar jaar, maar ja de begrafenisondernemer verdient er weer brood aan.


Sander | 24-11-2018

Als je denkt dat de heterowereld geen stimulerende middelen gebruikt bij het uitgaan, heb je de afgelopen decennia onder een steen geleefd! En de gayscene heeft dit ook nodig om overeind te blijven in een steeds maffer wordende wereld.


Zanzibar | 25-11-2018

41 procent normale reacties verwijderen. De DDR was er niets bij.
Geef het webadres eens terug aan de gemeenschap!


Paniek! | 28-11-2018

Ze moeten UTF-8 weer even aanzetten in de HTML. Om te beginnen. Want zelfs de vaginatiebalk staat vol met zwarte ruitjes met een vraagteken erin. Het is 2018, heren. En eind volgende maand begint 2019.


Ronald | 02-12-2018

Ben geloof ik een erg saaie homo. 28 jaar samen met mijn eerste vriendje. Allebei een baan. Nog nooit gerookt, laat staan drugs. Wel een glas wijn als we uit gaan eten. Ook geen wilde feesten, maar theater, bioscoop en museum. Ben toch erg tevreden met mijn leven.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven