In elke stad een regenboogzebrapad?

24-11-2018 | Onlangs besloot de Limburgse stad Heerlen om binnenkort een regenboogzebrapad binnen de gemeentegrens aan te leggen. Als de veelkleurige oversteekplaats bij het nieuwe winkelcentrum Maankwartier is gerealiseerd telt Nederland bijna vijftig van dit soort zebrapaden. Ons land lijkt hiermee koploper in de wereld. Voor zover bekend liggen er nergens in de wereld zo veel  regenboogzebrapaden in één land. In enkele tientallen andere landen hebben gemeentebesturen besloten om een regenboogzebrapad aan te leggen om zo de acceptatie en zichtbaarheid van de lhbt-gemeenschap te vergroten, maar dit blijft meestal beperkt tot in de hoofdstad en enkele andere steden waar de concentratie lhbt's groot is. Zelfs in de Verenigde Staten liggen er slechts enkele, waaronder één bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Deze werd op 18 september 2016 door de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders geopend.

Voor zover bekend werd het eerste regenboogzebrapad in 2012 aangelegd tijdens de Gay Pride in het Amerikaanse West Hollywood. Utrecht had in ons land de primeur waarna bijna vijftig Nederlandse steden volgden. Binnen een groot aantal gemeenten levert de komst van een regenboogzebrapad veel discussie op mede omdat de oversteekplaats niet dezelfde wettelijke status heeft als een gewoon zwart/wit zebrapad. De voorrangsregeling voor voetgangers geldt niet bij een regenboogzebrapad. In veel gemeenten wordt dan ook besloten het regenboogzebrapad te situeren in een voetgangersgebied waar het louter een symbolische functie heeft. Regenboogzebrapaden zijn onder meer te vinden in:

Almelo
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem
Assen
Bergen op Zoom
Breda
Castricum
Den Bosch
Den Haag
Deventer
Dieren (gemeente Rheden)
Dordrecht
Emmeloord
Gouda
Groningen
Haarlem (foto)
Helmond
Hoofddorp
Hoorn
Krimpen aan den IJssel
Leiden
Leek
Lelystad
Maassluis
Maastricht
Naaldwijk
Nijmegen
Oss
Roermond
Rotterdam
Schiedam
Sittard-Geleen
Tilburg
Utrecht
Velsen
Venlo
Vlissingen
Winschoten
IJmuiden
Zaandam
Zandvoort
Zwolle

De gemeente Eindhoven besloot een regenboogtunnel aan te leggen en in het centrum van Hengelo staat een regenboogbank. Het gemeentebestuur van Harderwijk besloot geen regenboogzebrapad aan te leggen omdat een meerderheid van mening is dat dit de acceptatie juist niet bevordert.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 24-11-2018

Ach, het effect is natuurlijk ver te zoeken als het niet meer uniek is. Blijkbaar is dit een prestigeprojectje van Nederland, want is dat niet geweldig? Ons kleine kikkerlandje de meeste gekleurde gaybrapaden van de hele wereld? Ik heb liever dat Nederland echt iets doet tegen de homofobie, dat weigerambtenaren eindelijk eens een schop onder hun kont krijgen, dat religie (ondanks dat we statistisch gezien helemaal geen gelovig land meer zijn) nog steeds absurde vrijheden kent en daarmee mag discrimineren, dat homoseksuele asielzoekers hun leven niet zeker zijn door hun landgenoten, dat rechters eens duidelijk kunnen maken dat kankerhomo geen normaal taalgebruik is in Nederland, dat voetbalclubs boetes krijgen als er weer homofobe spreekkoren te horen zijn....en zo kunnen we nog wel even door gaan. Als dat allemaal geregeld is, leg dan een mooi zebrapad aan van moslimwijk naar achterbuurt, van stadion naar het Binnenhof en de rechtbank.


@Joop | 24-11-2018

Je vergeet nog het normaal vervolgen van misbruikers binnen de kerken. Als iedere andere persoon.


Peter @ Joop | 24-11-2018

Niets aan toe te voegen.


Onzin | 24-11-2018

Geforceerde projecten die tot niets leiden. Kunt beter de regenboogvlag hijsen op nationale feestdagen of permanent voor 't stadhuis. Bedacht door ludieke ambtenaren die hun weiger collegae geen strobreed i/d weg leggen. Nogal 'n lachertje.


Tandarts | 24-11-2018

Is het aanbieden van regenboogimplanten geen leuk ideetje voor slachtofers van antihomogeweld?


Zagte Gee | 24-11-2018

Dat gaat leuk worden in dat vreselijk katholiek zuid Limburg waar de meeste gays schreeuwend wegvluchten zodra ze de kans krijgen.


Fabeltjeskrant | 24-11-2018

Het is een puur cosmetisch gebaar zonder inhoud. Met een regenboogzebrapad kun je immers doen alsof je een probleem te lijf gaat, zonder dad je daadwerkelijk iets doet. En dan kun je gewoon zeggen tegen mensen die kritiek op je uitoefenen: 'maar we hebben toch een regenboogzebrapad'. Het erge aan zo'n vlag is dat heteros zich ermee kunnen sieren en doen alsof ze PC zijn en tegelijkertijd helemaal blind zijn voor wat er daadwerkelijk aan de hand zijn en helaas in de waan van hun PC gebaar kunnen blijven. Ze zijn immers verblind door het regenboogje en ze geloven in hun eigen sprookjes, terwijl transmensen, potten en homos ziekenhuisrijp gemept worden.


Schijnheiligheid | 24-11-2018

We hebben 50 zebrapaden en nu hoeven we niets meer aan het probleem te doen. Het gaat blijkbaar dus alleen om quantiteit. We weten dat in ZL de kriminaliteit echt extreem hoog is (fanatische relies die snel tot geweld bereid zijn: hun bijbel schrijft het immers voor, door de geografische ligging als uitvalsweg voor criminelen naar Belgi√ę of Duitsland, het grote hero√Įne probleem, etc) en de homophobie ook. De gays zitten nog vaak in de kast, want, kleine dorpjes en stadjes, daar loop je al snel uit de pas wanneer je out bent, dus, blijf je maar in de kast. Wordt je slachtoffer van discriminatie of geweld, dan ga je vaak niet eens naar de politie, want, de daders worden niet gepakt, krijgen amper straf, de slachtoffers zijn vogelvrij, en, je staat overal bekend als 'weet je wel... die ene die zus en zo...' of je krijgt te horen van de politie dat je maar beter diskreet kunt zijn, of beter de stad kunt verlaten. Ik kom uit die streek en weet precies waar ik het over heb: heb het immers aan den levende lijve ondervonden. En met mij, menige vriend en vriendin en bekende. De cijfers zijn daar dus erg hoog. En als gay heb je er g√©√©n rustig moment. Ja, ja, die hartelijke, bourgondische, goedmoedige Limburgers. Zoals Limburg smal is, zo is ook de geest van dat volk.


Tja | 24-11-2018

Het doet me denken aan mierenlokdoosjes, al die regenboogpaden. Ik weet niet precies waarom.


Bram | 25-11-2018

Schijnheiligheid wat een woordenbrij.


Regenboogakkoord | 25-11-2018

Weggegooid belastinggeld door werkend Nederland. Verzonnen door een kijk-mij-eens-goed-zijn overbetaalde boventallige ambtenaar achter een luie bureaustoel die zogenaamd zich inzet voor de homogemeenschap, maar in werkelijkheid het totaal niet interesseert en maar wat met geld rondsmijt om vooral in het pluche te kunnen blijven zitten. Zum Kotzen.


Janssens | 25-11-2018

Veel gemeenten gebruiken de regenboog zebrapaden of het vlagen van de regenboog vlag bij de coming-out dagen als windowdressing om te verdoezelen dat zij daadwerkelijk een anti homo-beleid voeren door het sluiten van homo-ontmoetingsplaatsen met feitelijke handelingen verdoezeld met allerlei flut argumenten .


WegErmee | 25-11-2018

HOP's zijn vooral door RWS in samenwerking met gemeenten de nek omgedraaid. 20j geleden was NL 'n Walhalla;niets van over. Als de nood hoog is, kun je nu over 'n gaybrapad gaan cruisen midden i/d stad. Wat 'n aanfluiting. Totaal verkeerde symboliek waarmee geen homo is gebaat.


@WegErmee | 25-11-2018

Ik denk niet dat daar ook maar één moslim achter zat. Met dat wegpoetsen van al die HOP's. Het is toch echt eigen volk geweest. Dat snel massaal gaat staan filmen ook, voor op instagram. Als er een jochie met zijn fiets onder de trein ligt.


Cor | 26-11-2018

wat een belachelijke onzin die regenboogpaden


Ja Joh | 26-11-2018

President Halsema van Amserdam en omstreken heeft de revolutie uitgeroepen. Dus dan zal er daar ook wel snel een burkazebra komen. Want diversiteit is diversiteit. En je mag best vast opkomen voor nog lange niet gebaksteende of betonschaarde burka's. En dat er dan gewoon gezegd zou worden dat het gewoon om een normale beroving met mishandeling ging. Ze kijkt vooruit, die slimme meid. Want over 5 jaar woont er toch geen homo meer in Amsterdam. En wie gaat er dan nog stemmen?

Eindelijk een visionair die daar de wet spelt en verdedigt! Beter dan Fortuyn en Wilders!


Ron | 27-11-2018

Regenboogpaden zijn lege Symboolpolitiek.

Onlangs heeft de Nederlandse Rechtbank besloten dat 'kankerhomo' alledaags taalgebruik is. En dat het woord niet homohatende bedoeld is.

Tegen dergelijke rechtspraak is geen gaybrapad gewassen


Reageer

Naam:
Reactie:

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven