Homowensouders niet meer naar buitenland

13-11-2018 | Homoseksuele wensouders die met een draagmoeder hun kinderwens willen vervullen kunnen vanaf volgend jaar terecht in Nederlandse klinieken. Twee IVF-klinieken starten in 2019 met draagmoederschap voor homoparen, blijkt uit onderzoek van tv-programma De Monitor. Alle medische en technische ervaring en kennis was al aanwezig bij de Nederlandse klinieken maar vanwege strikte criteria kwamen homostellen daarvoor tot nu toe niet in aanmerking.

Zowel MC Kinderwens in Leiderdorp als Nij Geertgen in Elsendorp starten volgend jaar met draagmoederschap voor homoparen. Twee andere klinieken overwegen nog of ze IVF-draagmoederschap voor homoparen aan gaan bieden. Het gaat om het Isala Fertiliteitscentrum in Zwolle, en Amsterdam UMC, locatie Vumc.

In 2016 nam de beroepsgroep NVOG het standpunt in om IVF-draagmoederschap onder strikte voorwaarden mogelijk te maken voor homoseksuele wensouders. "We zien elk jaar dat er tientallen mannenparen zich wenden tot artsen met dit verzoek. Maar tot nu toe is dat in Nederland niet mogelijk en zien mannen zich genoodzaakt om naar het buitenland te gaan," stelt gynaecoloog Annemiek Nap namens de beroepsgroep op de website van het tv-programma. Afgelopen zomer verscheen het nieuwe modelreglement van de Embryowet. Een document dat praktische handvatten biedt voor gynaecologen, IVF-artsen en embryologen hoe ze in de praktijk om moeten gaan met de Embryowet. Toch zitten er nog veel haken en ogen aan het IVF-draagmoederschap. Diverse organisaties roepen de politiek dan ook op het debat over draagmoederschap zo snel mogelijk te openen.

In Nederland is draagmoederschap mogelijk onder strikte voorwaarden. Wensouders moeten zelf een draagmoeder zoeken, maar mogen bijvoorbeeld geen oproep plaatsen op sociale media. Commercieel draagmoederschap is verboden. Een vrouw die zwanger wordt voor wensouders, mag dat dus niet doen om er financieel beter van te worden.

Het tv-programma De Monitor over draagmoederschap in Nederland is dinsdagavond om 21.25 uur te zien op NPO 2.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Kinderwens | 14-11-2018

Ik heb ook een kinderwens. Drie goed doorbakken geleende eicellen. Uit een draagschoonmoeder van tegen de 70. Door een reageerbuisje gehaald en dan geboren met een totale identiteitscrisis van hoe en waar en van hoe ze eigenlijk gekomen zijn. Totaal in de war natuurlijk. Wat nog erger wordt als je daar ook nog gedurende de opgroei fase heel krampachtig van gaat lopen houden.

De ideale borderliner terrorist van morgen! Voor al die religieuze homo genezers en kleuterneukers, als die jaloerse heteros, en al die buurvrouwen die maar bleven zeiken of ik het dan in elk geval wel veilig deed. Want haar zuster was ook net zwanger en je weet maar nooit. Die allemaal! En er zijn toch al genoeg kinderen, waarvan aan velen al wat mankeert. Dus dan kan dit er ook nog wel bij.

Ik heb een kinderwensje ja! Ik wil er minstens tien! En laat ze maar goed flippen. Op al die mensen die menen dat ik niet alleen niks om kinderen geef, maar als het zo uitkomt ze liever misbruik.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven