Hiv-test onvoldoende toegankelijk

23-11-2018 | In Nederland is het risico op een hiv-infectie onder mannen die seks hebben met mannen hoger dan bij de rest van de bevolking. Homo- en biseksuele mannen geven aan hiv heel serieus te nemen. Toch testen onvoldoende mannen uit deze groep zich iedere drie tot zes maanden op hiv. Het percentage dat niet-recent en nooit getest werd, is het hoogst onder jonge mannen. Dat blijkt uit de vandaag uitgebrachte Survey Mannen & Seksualiteit, over seks en gezondheid onder 6025 mannen die seks hebben met mannen. De resultaten van dat onderzoek werden gepresenteerd tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks dat op dit moment in Amsterdam plaatsvindt. Naast de inzet van alle preventiemiddelen is meer en makkelijker testen op hiv cruciaal om de hiv-epidemie onder homomannen te stoppen.

"Het is onacceptabel dat er nog steeds een hiv-epidemie heerst onder homomannen in Nederland, want we hebben de middelen om dat te stoppen. Dat kan alleen als de hiv-preventiepil PrEP snel voor een grote groep homomannen beschikbaar komt. En testen op hiv moet toegankelijker worden voor echt alle homomannen. Met het voorkomen en sneller opsporen van een hiv-infectie kunnen we een einde maken aan de hiv-epidemie," zegt Wim Zuilhof, programmaleider bij Soa Aids Nederland.

Een van de hoofddoelen in de bestrijding van hiv in Nederland is dat 85% van de homo- en biseksuele mannen zijn actuele hiv-status kent, dat betekent dat mannen zich korter dan zes maanden geleden hebben getest. De Survey Mannen en Seksualiteit laat echter zien dat slechts 48% van de deelnemers zijn actuele hiv-status kent. Bijna een derde (31%) is langer dan een half jaar geleden getest en één op de vijf mannen (21%) is nooit getest. Het grootste percentage nooit-getesten is jong en ligt bovendien buiten de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook valt op dat 17% van deze groep hiervoor als reden aangeeft dat zij geen symptomen hebben. In de praktijk blijkt dat symptomen van een beginnende hiv niet altijd opgemerkt worden of geduid worden als griep.

Homo- en biseksuele mannen kunnen zich bij de soa-poli van de GGD kosteloos laten testen. Maar daar is een gebrek aan capaciteit en krijgen ze te maken met wachttijden. Voor mannen die de intentie hebben om zich regelmatig te laten testen, werken wachttijden sterk ontmoedigend. Nadelig gevolg hiervan is dat sommige mannen een hiv-infectie mogelijk later dan nodig ontdekken en dat het virus de kans krijgt om zich verder te verspreiden. Soa Aids Nederland vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Door een gebrek aan capaciteit verwijzen soa-poli's steeds vaker naar de huisarts. Testen op hiv bij de huisarts, komt ten laste van het eigen risico. Als mannen niet alleen op hiv testen, maar ook zoals aanbevolen op chlamydia, gonorroe en syfilis, dan zijn zij per keer enkele honderden euro’s kwijt. Het eigen risico voor testen op hiv en soa via de huisarts vormt een drempel om tot testen over te gaan. Bijkomend probleem is dat lang niet alle huisartsen een hiv-infectie goed herkennen. Thuis testen op hiv is evenmin mogelijk. In tegenstelling tot landen om ons heen, kan een betrouwbare hiv-zelftest in Nederland niet gekocht worden zonder tussenkomst van een arts of apotheker.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Gaan we weer | 23-11-2018

Wie kent er iemand uit zijn omgeving die getroffen is door slokdarm- of dikke darm kanker? Dat komt van meisjes van plezier uit Berlijn. Althans, daar is dat voor het eerst ontdekt. Er is inmiddels wel een vaccin voor, wat ook weer niet de hele lading dekt, maar alles beter dan niks. Dat het helemaal veilig is wordt gezegd. Het heeft wel meer en meer bezorgde ouders aangezet om alle vaccinaties te weigeren.

Mannen die het met mannen doen zouden er beter aan doen om een T-Shirt te dragen: Ik ben homo maar ruk al 35 jaar. En samen enkel in een plastic zak. Voor de volksgezondheid. Zijn er nog vragen?

Als je hetero bent moet je gewoon heilig, maagdelijk en gewetenloos je een slag in de rondte mogen wippen. Onbeschermd natuurlijk. Maar homo's, die gaan maar een potje rukken. En zich nog eens goed schuldig voelen. Met hun abnormale gedrag. In elkaar geslagen? Seponeer maar. Een halve of een hele viezerik blijft een viezerik. Het wordt niet gezegd, maar wel gedacht.


Oh homo? | 24-11-2018

Prima hoor, maar jullie doen het toch wel veilig he?


Oh diabeet? | 24-11-2018

Het is een auto-immuun ziekte. Veel niewe dingen ontdekt, ook dankzij veel AIDS onderzoek. Maar het is ook genetisch bepaald. Dus jullie doen het toch wel veilig he? Stel je voor dat je je nageslacht ermee opknapt. Een keer raak schieten kan al genoeg zijn. En dan draag je die ellende wel mooi over op een andere onschuldige. Als je geweten had zou je het veilig doen. Of liever helemaal niet meer.


Regulier | 24-11-2018

Soa Aids heeft een dubbele pet op. Jarenlang hebben ze zelftests tegengehouden. 'Ga maar naar huisart of GGD' was het devies. En nu blijkt dat GGD de vraag niet aan kan zouden we opeens richting de zelftest moeten. Waardeloze 'belangenorganisatie'.
Die houden zichzelf mooi in stand.


bram | 25-11-2018

Weer een normale reactie verwijdert. Hoe lang komt gaysite hier nog mee weg?


@bram | 30-11-2018

Als we zelf trachten om kwalitatief betere reacties te posten dan moeten ze toch vanzelf eens last van hun geweten krijgen?


Reageer

Naam:
Reactie:

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: NY

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven