Hiv-epidemie groeit onder homomannen

29-11-2018 | Het afgelopen jaar nam in meer dan 50 landen het aantal nieuwe hiv-infecties toe. Daaronder de grootste landen van de wereld: Rusland en China, en ook de zuidelijke staten van de VS. Dat meldt het jaarlijkse rapport van Aidsfonds, net voor Wereld Aids Dag. Volgens het Aidsfonds verdwijnt het optimisme van weleer dat aids al binnen enkele jaren de wereld uit kan zijn.

In de VS loopt de helft van de Afro-Amerikaanse homomannen vroeg of laat hiv op. In Rusland overlijden dagelijks 80 mensen aan de gevolgen van aids. In China neemt hiv snel toe onder jonge homomannen. Niet alleen in deze grootmachten, maar over de hele wereld is conservatisme aan de winnende hand. Ook in Brazilië en Indonesië en dichterbij in Oost-Europa, neemt hard repressief optreden tegen homomannen, transgenders, druggebruikers en sekswerkers toe. Door discriminatie worden ze uitgesloten van essentiële preventie en levensreddende medicijnen.

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds: "Terwijl in Nederland hiv al lang geen doodsbedreiging meer hoeft te zijn, gingen het afgelopen jaar elders in de wereld bijna 1 miljoen mensen dood aan aids. Onnodig, want we weten precies wat we moeten doen en we hebben de middelen om aids te stoppen. Maar de aidsbestrijding zit op een riskant dwaalspoor. Het is nu al duidelijk dat het internationaal afgesproken doel, aids de wereld uit tegen 2030 heel moeilijk gaat worden. Het conservatisme overal in de wereld neemt toe en dat raakt het hart van de aidsbestrijding." Want het aantal nieuwe hiv-infecties in de wereld daalt niet snel genoeg. Elke minuut raken er drie mensen met hiv geïnfecteerd. 15 miljoen mensen met hiv wereldwijd hebben nog geen toegang tot de medicijnen waar ze recht op hebben en zonder behandeling geven ze het virus door en gaan ze dood. Vorig jaar kwamen daar 1,8 miljoen mensen bij met een nieuwe hiv-infectie.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 29-11-2018

En dit wordt alleen maar erger. Overal in de wereld rukt het conservatieve tuig op, Rusland doet waar het zin in heeft, China boeit het ook niet, en Indonesi√ę, ooit een aardig land, is al volledig ge√Įslamiseerd. Kwestie van tijd, dan is dat in Nederland ook niet meer te houden. De prachtige vrijheden uit het verleden, die komen dan niet meer terug.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven