Celstraf voor schrijfster homoroman

20-11-2018 | De schrijfster van een roman met expliciete homo-erotische scenes heeft onlangs in China een celstraf van tien jaar gekregen. Onder het pseudoniem Tianyi bracht zij vorig jaar de roman 'Gongzhan' uit waarin een relatie tussen een leraar en één van zijn studenten wordt beschreven. In het boek zouden ook enkele expliciete liefdesscènes tussen de twee mannen worden beschreven en dat is in China niet toegestaan. Tianyi kreeg de gevangenisstraf omdat ze "onzedelijk materiaal heeft geproduceerd en verspreid". Van de roman zouden online meer dan 7000 exemplaren zijn verkocht.

In China is inmiddels felle kritiek op de straf. Distributie van pornografisch materiaal is verboden en er staat maximaal een levenslange gevangenisstraf op. Maar de kritiek is dat de afgelopen tijd verkrachters en moordenaars niet zelden minder celstraf krijgen opgelegd dan de schrijfster. De Chinese autoriteiten lieten onlangs weten dat ze de strijd aan gaan met wat zij noemen "illegale publicaties die de nationale veiligheid in gevaar brengen of de sociale orde verstoren".

Homoseksualiteit is sinds 1997 niet meer strafbaar in China en in 2001 werd het geschrapt van de lijst van mentale aandoeningen. Maar de Chinese overheid heeft ruim een jaar geleden nieuwe richtlijnen uitgegeven waar de media en videomateriaal op internet aan moeten voldoen. In deze verordening staat onder meer te lezen dat het niet meer is toegestaan om materiaal te plaatsen dat "abnormaal seksueel gedrag" laat zien. De traditionele opvattingen in het conservatieve land verhinderen nog altijd de volledige acceptatie van lhbt's. De Chinese overheid staat wel open voor meer rechten voor homoseksuelen (er worden inmiddels homo-evenementen en homohoreca toegestaan) maar slechts mondjesmaat worden wetten die homo's moeten beschermen aangenomen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Jaap | 21-11-2018

Een land met 1,3 miljard mensen verander je natuurlijk niet zomaar. Dat gaat nog trager dan het schenken van keukenstroop. Zeker met zo een conservatief staatsbeleid, waarbij alles, maar dan ook werkelijk alles, wat mensen doen, wordt gevolgd. Vrijheid in het huidige China bestaat niet. Als marionettenpoppetjes binnen door de overheid bepaalde kaders, want de mens moet immers een modelburger zijn. Wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, wordt genadeloos afgestraft door middel van een puntensysteem en kan zelfs basisvoorzieningen als zorg, onderwijs, toiletbezoek, of zelfs een dak boven het hoofd wel vergeten. Dictatuur van een totalitair systeem waarbij de mens een wegwerpprodukt is geworden. Moderne slavernij met een militair karakter. Gelukkig is er ook een ondergrondse stroming met een lange adem die zich hiertegen verzet. Het beroemde beeld van de man die in zijn eentje een tankwagencolonne tegen hield, staat nog in het geheugen gegrift.


ideologie? | 21-11-2018

Wat zijn verschillende tussen communist en conservatief? In China is een communinistsche regering, dacht ik?


JAN2 | 21-11-2018

Even een punt van orde @ redactie.....Waarom kan men niet reageren op het artikel over Ghana??


JAN2 | 21-11-2018

@ Joop helemaal met je eens.


Peter | 21-11-2018

@Joop... eens! naar het buitenland kijken is veel makkelijker


Reageer

Naam:
Reactie:

Homogeschiedenis Quiz

Wat weet jij eigenlijk over 'onze' historie? Wie stonden er op de barricaden en hoe zat het ook alweer met het COC? Doe nu de Homogeschiedenis Quiz!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de heren van Veronica Inside en hun homofobe opmerkingen en gedrag. | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: NY

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven