Veroordeling na mishandeling homostel

14-10-2018 | De rechtbank in Amsterdam heeft een tweede dader veroordeeld in de geruchtmakende zaak waarbij twee homoseksuele mannen op 16 oktober 2016 zwaar werden mishandeld door drie jongens op de De Ruijterkade in de hoofdstad. De rechtbank veroordeelde de 25-jarige man tot een celstraf van 120 dagen en 150 uur taakstraf. Ook moet hij de slachtoffers in totaal 1000 euro aan schadevergoeding betalen. Eerder werd in deze zaak al de 24-jarige Mamadou D. veroordeeld als hoofddader. Hij kreeg een gevangenisstraf van 30 maanden en moet de slachtoffers ruim 8000 euro schadevergoeding betalen. Het OM eiste veel zwaardere straffen voor poging tot doodslag. De rechtbank acht dit echter niet bewezen en rekent de daders alleen het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan. De rechtbank heeft ook niet kunnen vaststellen dat het geweld homogerelateerd is geweest. Een getuige heeft weliswaar gehoord dat iemand 'homootje, homootje' riep, maar beide slachtoffers hebben verklaard dat dit hen is ontgaan dan wel dat zij dit niet zo hebben ervaren.

De mishandeling vond precies twee jaar geleden plaats en kreeg veel publiciteit omdat er veel foto- en videomateriaal van was gemaakt. Dit heeft mede geleid tot de aanhouding en veroordeling van de daders. Vlak voor de mishandeling botst de scooter van een van de slachtoffers tegen de scooter van een van de daders. Direct na dit incident op de pont naar het Centraal Station, begon het sarren. Eenmaal van de pont af brachten de daders de twee slachtoffers op hun scooter ten val. Zij begonnen genadeloos op hen in te slaan en trappen, zelfs toen een van de slachtoffers al bewusteloos op de grond lag. Op camerabeelden was te zien hoe één van de schatoffers een 'flying kick' kreeg, terwijl hij weerloos op de grond lag. Omstanders grijpen snel in en maken foto's van de daders. Ook staan de verdachten op camerabeelden die op de pont zijn gemaakt. Eén van de slachtoffers liep een schedelbreuk en een bloeding in de hersenen op.

Deel dit artikel:  

Reacties:

tyrion | 14-10-2018

dat is toch geen straf voor zulke gestoorde lui. zo iemand moet je gelijk 10 jaar opsluiten. hier leren ze niks van. dit is geen recht systeem. je laat toch geen moordenaars rond lopen.


J.D. | 14-10-2018

Dit zijn geen straffen maar een trap na door justitie. Het OM en de rechter(s) zouden zich kapot moeten schamen!


Joop | 14-10-2018

J.D. Waarom moet het OM zich kapot schamen? Als je goed leest (wel moeilijk soms) eiste het OM veel zwaardere straffen, namelijk poging doodslag. De rechter heeft het laatste woord en zegt dat dit niet kan worden bewezen. Dus mildere straf. Jaja, daar zal Mamadoetje, natuurlijk geboren en getogen Hollander die met de paplepel is ingegoten dat iedereen gelijk is wel om lachen. Ik gok dat de 25 jarige man geen Jan of Piet heet.


Eerlijk blijven. | 14-10-2018

Ik lees hierboven dat qua homogeweld "Beide slachtoffers hebben verklaard dat dit hen is ontgaan dan wel dat zij dit niet zo hebben ervaren". Dat lijkt me dan heel eerlijk van de slachtoffers. Maar tegelijk draagt dat wel bij aan het oordeel van de rechter. Logisch. Ruzie krijgen vanwege een scoorter of eruit gepikt worden omdat dat je homo bent is wat anders.

Daarnaast zijn de straffen, voor die leeftijd, best wel lang. Als ik op mijn leeftijd zoiets zou moeten dan zou het snel weer voorbij zijn, want jong leeft veel sneller dan oud. Daarnaast zijn de schadevergoedingen flink hoog, voor die leeftijd.

Ik hoop wel dat de daders zich beseffen dat als de slachtoffers wèl hadden staan liegen, het allemaal mogelijk nog zwaarder voor ze uit had kunnen pakken. En dat als je zoiets uitspookt wat je gedaan hebt, en ondanks alles je homo(!!!) slachtoffers toch eerlijk bij de feiten blijven, je daar nog meer van kunt leren dan van je straf.


JAN2 | 15-10-2018

Nee ze heten geen Piet of Klaas. Waren Marokkanen waarvan er één al eerder was veroordeeld voor een geweldsmisdrijf.


JAN2 | 15-10-2018

Best wel lang? In Duitsland verdwijn je voor 3 jaar de bak in. In de UK 6 jaar. In Canada 12 jaar en USA 25 jaar, voor een soortgelijk vergrijp.
@ Eerlijk blijven......Dit zijn geen straffen. Dit is een fooi en een volgend slachtoffer zullen wel weer pakken want ze hebben een hekel aan de rechtsgang, homo's en iedereen die ze gaan verraden. Die gast lacht zich kapot. Die rechter had zijn pagina lange strafblad an dader Mamadou eens moeten gaan bekijken en dan een veel hogere straf moeten eisen want deze idioot leert het nooit om met zijn klauwen van anderen af te blijven. Dus ja @ Eerlijk blijven, we moeten wel eerlijk blijven, want nu geef jij hem, net zoals zovelen, een schouderklopje.


JAN2 | 15-10-2018

Is het COC al wakker of zijn ze (weer) nog bezig in een ander Europees gehucht de les te lezen hoe homo acceptatie werkt. Gisteren weer een homojongen in mekaar getrapt in Utrecht. Hallo COC, bent u al wakker?? U beantwoord geen telefoon, geen emails.


Karel | 15-10-2018

Als je iemand een schedelbreuk en hersenletsel slaat krijg je een lagere straf dan wanneer je een stel raddraaiers die de intocht van sinterklaas willen verstoren, de weg blokkeert. De rechters in dit land zijn totaal gek geworden lijkt het wel.


No Religie | 15-10-2018

De advocaten en rechters zijn hier ter bescherming van de daders,met de slachtoffers hebben ze weinig te doen,dat is uit vele uitspraken wel te zien aan de straffen die men oplegt,speciaal als als de daders van buitenlands afkomst zijn,maar het is totaal anders als een buitenlander het slachtoffer is van een Nederlander,dan heet het ineens discriminatie.


Ach | 15-10-2018

Ik lees net dat Rutte toch weer de dividentbelasting gaat invoeren. Maar het geld dat dan ineens weer vrijkomt gaat naar de bedrijven!

Kan hij ook eens in zijn boekhouding kijken hoeveel belasting homo's betalen, en dat geld dan ook echt besteden zodat homo's in elk geval weer veilig over straat kunnen? In plaats van wat jodenfooien aan een COC te geven dat vervolgens alleen maar met hem meelult en net doet alsof ze namens ons spreken?


Uhmmm | 15-10-2018

Een paar natuurparken aanwijzen waar de homo (en de brave huisvader met de kinderzitejs achterin) nog als beschermde diersoort in zijn blote jodokus kan rondhuppelen terwijl een boswachter alle grijze wolven afknalt, ook goed.

Is toch ook leuk voor de internationale PR?


Mo | 17-10-2018

Rechters zijn zwak zwak voor extreem geweld. Met hersenbreuk en hersenbloeding heeft die geen leven meer. Wie betaalt zijn verzorging? Waarom niet gewoon hormoontherapie?
Als klein dochtertje van minister hersenbreuk was getikt, dezelfde straf?


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven