Transgender Museum i.o. in Amsterdam

30-10-2018 | Volgens Hans Wijtenburg, eigenaar van café Lellebel in Amsterdam, heerst er nog altijd grote onbekendheid omtrent de strijd om erkenning die transgenders door de jaren heen voerden. Met een op te richten Transgender Museum wil hij daarom meer bekendheid aan transseksualiteit wil geven en zo een bijdrage leveren aan de emancipatie van transgenders. "Een museum start je niet zo maar," vertelt Wijtenburg. "Je hebt niet alleen een locatie en een collectie nodig, maar vooral ook veel kennis van het onderwerp en veel contacten. Zonder sterk netwerk kom je nergens…."

Door deze complexiteit laat Wijtenburg zich echter niet uit het veld slaan en hij laat GaySite.nl weten hoe hij met een aantal activiteiten alvast begonnen is. "Ik heb als eerste een aantal onderwerpen rondom genderdiversiteit benoemd, zoals geschiedenis, cultuur (waaronder theater, muziek en literatuur), sekswerkers, genderstudies en medische wetenschap, genderdiversiteit in het dierenrijk, etc. Voor deze onderwerpen zijn we vervolgens begonnen om kennis en kunstobjecten te verzamelen. Ook hebben we actief enkele kunstenaars benaderd met de vraag om iets voor het museum i.o. te vervaardigen. Mijn huis- en slaapkamer staan inmiddels vol met de mooiste objecten," lacht Wijtenburg. "Daarnaast zijn we begonnen met het oplijnen van mogelijke partners en met het bij elkaar brengen van een club mensen die mee willen werken. Via onze facebook pagina en middels andere media uitingen proberen we tevens steeds meer bekendheid te geven aan ons initiatief."
 
Tegelijkertijd is het Transgender Museum i.o. begonnen met het inrichten van enkele exposities. De tentoonstelling 'Heroes Of Our Community' in café Lellebel tijdens de Amsterdam Pride afgelopen zomer was daar het eerste voorbeeld van. En nu volgt tijdens Weert Respecteert de tentoonstelling 'TRA-ART (M/V, doorhalen wat niet van toepassing is)'. Weert Respecteert is een initiatief van de Gemeente Weert, dat bedoeld is om de diversiteit van de inwoners van Weert te tonen en de onderlinge tolerantie te vergroten. Weert Respecteert vindt plaats van 28 oktober tot en met 19 november. Tijdens Weert Respecteert toont Weerter kunstenares Gemma van Gennip haar werken in De Annex, een expositieruimte van het Jacob van Horne museum. Kleur, expressie en een soepele toets zijn kenmerkend voor haar doorleefde portretten in olieverf op linnen (foto). "Ik vind het echt ontzettend goed van de Gemeente Weert dat zij ons zo steunen door deze expositie te faciliteren. Weert is natuurlijk geen Amsterdam, en het is dus best heel wat om een dergelijke expositie, die dan ook nog eens goed zichtbaar is vanaf een drukke winkelstraat, op te zetten. Echt petje af voor dit initiatief!," aldus Hans Wijtenburg.

De officiële opening van de expositie zal plaatsvinden op 3 november om 14.30 uur in de Annex, Meikoel 3 te Weert. De kunstenaars Gemma van Gennip en Karin Visser zullen aanwezig zijn en tevens zullen er travestie-optredens worden verzorgd door Sugi La Ri, Esther van Cartier en door Desiree dello Stiletto, het alter-ego van Hans Wijtenburg.

Deel dit artikel:  

Reacties:

PoortLB | 02-11-2018

Na afloop is er koffie met Weerter vlaatjes. Prima dat men buiten A'dam aandacht besteedt a/d goede zaak. Hopelijk niet verstoord door 't locale AZC.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Amerikaanse haat-poster die 23 mei naar Amsterdam komt. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:10 | The Real O'Neals

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Nee

Ja

Wat is dat?

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven