Taiwan naar stembus voor homohuwelijk

09-10-2018 | De overheid van Taiwan heeft aangekondigd dat de bevolking zich op 24 november in een referendum mag uitspreken over de komst van het homohuwelijk. Het Constitutionele Hof in Taiwan bepaalde in mei vorig jaar dat het huwelijk niet alleen voorbehouden is aan man en vrouw. De rechters hebben de regering twee jaar de tijd gegeven de huidige wetgeving aan te passen en het huwelijk open te stellen voor paren van het zelfde geslacht. Tegenstanders willen nu dat het homohuwelijk een andere status krijgt dan het traditionele huwelijk. Er moet volgens hen een aparte wet komen die het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht regelt om zo de 'traditionele familiewaarden van het land' beschermen.

Homo-organisaties zien niets in deze constructie en pleiten voor de openstelling van het huwelijk voor iedereen, hetero's en homo's, zodat de gelijke rechten en plichten gelden voor alle Taiwanese burgers. De kans dat de LHBT-gemeenschap zijn zin krijgt lijkt groot. Volgens peilingen hebben de voorstanders van het opengestelde huwelijk een kleine voorsprong. Als begin volgend jaar Taiwan inderdaad het huwelijk voor homoparen openstelt is het land het eerste Aziatische land dat het homohuwelijk heeft gelegaliseerd. Taiwan is één van de meest homovriendelijke landen in Azië maar nog altijd verloopt de acceptatie van homoseksuelen binnen de familie of vriendengroep moeizaam.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 09-10-2018

Er van uitgaande dat bovenstaand verhaaltje klopt, waarom moet er dan nog een referendum gehouden worden als de rechter de regering nog twee jaar de tijd geeft om gewoon te regelen dat paren van hetzelfde geslacht kunnen trouwen? En dat gelul over traditionele familiewaarden ben ik ook wel klaar mee. Alsof ieder mens maar mee moet doen aan tradities. Referendums over dit soort onderwerpen is lachwekkend, het volk mag wel even beslissen of paren van hetzelfde geslacht dezelfde rechten krijgen of niet? Het is gewoon een recht.


@Joop | 10-10-2018

Ik vind het net zo logisch als een refrendum houden of het morgen mag regenen of niet. Wat dat betreft vind ik het niet eens enkel een recht, dat huwelijk van gelijk geslacht. Als je van de brug wilt springen, dan kan dat. Het is geen recht. Maar het kan. Als je een levenspartner hebt waar je een huwelijk mee wilt sluiten dan kan dat ook. Als dat niet kan is de wet debiel. Het is geen zak van wel of geen recht hebben. Het is een zaak van debiele wetten of niet-debiele wetten.

Want de keerzijde is, dat als de wet debiel is, je ook schijt aan de wet mag hebben. Met alle recht van de wereld.


JelleB | 10-10-2018

Joop,
Voor dat je jouw oppervlakkige opmerkingen plaatst over traditie en cultuur verdient het aanbeveling je eerst eens een beetje te verdiepen. De Chinese cultuur (incl. Taiwan) is vele malen ouder dan onze Westerse cultuur. Gedurende veel dynastie├źn was homoseksualiteit volledig geaccepteerd. Zo zijn er ook episodes geweest waarin dat niet getolereerd werd, zoals ook in het zogenaamd Vrije Westen.
Als je volgens jou geen respect hoeft te hebben voor tradities en cultuur van andere volken dan hebben allochtonen in Nederland het volste recht om geen respect te hebben voor onze cultuur en waarden.
Ik neem tenminste niet aan dat je van mening bent dat onze Westerse cultuur en onze tradities superieur zijn aan alle andere culturen.
Kortom je hoeft het niet eens te zijn met andermans culturele waarden en tradities maar enig respect is toch wel het minste. Als je (als homo) vraagt om respect dient je het ook te geven aan anderen.


Joop | 10-10-2018

JelleB, helaas, tradities zijn er om in ere gehouden te worden, maar niet als ze indruisen tegen mensenrechten. Het is ook een mooie dekmantel om tradities te misbruiken om mensenrechten niet te hoeven regelen. Nee, we zijn het er allemaal over eens dat de spaanse stierenvechterstraditie echt niet meer kan omdat het dierenbeulerij is. Maar als tradities homo's als tweederangs burgers neerzet dan zou ik daar toch respect voor hebben? Dacht het niet. Ik ben in vele landen geweest, heb genoten van vele tradities, gebruiken en culturen, maar niet van achterstelling van bepaalde bevolkingsgroepen, of dat nu homo's in Taiwan zijn of Tibetanen die door China gekleineerd worden. Ik begrijp je betoog dus ook niet over de veel oudere cultuur dan het westen, iets ooit wel en later weer niet geaccepteerd werd.


Baliekluiver | 14-10-2018

Moeten ze hoer ook maar eens doen: een referendum houden over de vraag of te hard rijden nu wel of niet beboet moet worden.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

20:30 | Chateau Meiland

20:35 | Het Uur Van De Wolf | Erwin Olaf

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven