Scholen bedreigd om homolessen

27-10-2018 | Een onbekend aantal Poolse scholen heeft vrijdag deelgenomen aan de landelijke actiedag 'Rainbow Friday'. Dit project van de stichting 'Campagne tegen Homofobie' heeft als doel Poolse jongeren voor te lichten over homoseksualiteit om zo de acceptatie van LHBT-studenten te bevorderen. Volgens de stichting hadden 211 scholen zich aangemeld voor het project maar volgens de Poolse commerciële televisiezender TVN heeft slechts een klein deel van deze scholen het ontvangen lesmateriaal afgelopen vrijdag daadwerkelijk gebruikt.

Nadat afgelopen weken bleek dat een groot aantal scholen het lesmateriaal had aangevraagd en de aankondigingsaffiches hadden opgehangen groeide het verzet tegen de lessen. De Poolse minister van Onderwijs had felle kritiek op de actiedag en liet afgelopen week weten dat deelnemende scholen "nadelige gevolgen kunnen ondervinden van hun deelname". Ook de Poolse schoolinspectie zei dat 'Rainbow Friday' in conflict is met de onderwijswet en dat represaillemaatregelen niet worden uitgesloten. "De lessen ondermijnen de christelijke waarden en zijn is strijd met het Poolse cultureel erfgoed," aldus een woordvoerder. Maar ook diverse politici en vooraanstaande leden van de Poolse kerk waren kritisch op de lessen. De extreemrechtse groep All Polish Youth heeft naar verluidt een lijst opgevraagd van alle deelnemende scholen om hen te kunnen "wijzen op de verantwoordelijkheid die ze hebben".

Onder deze druk hebben een groot aantal scholen op het laatste moment afgezien van de lessen, tot grote woede van de initiatiefnemers van 'Campagne tegen Homofobie'. "Dit was een geweldige kans voor scholen om hun leerlingen, en in het bijzonder LHBT-jongeren, te laten zien dat de school een plaats is waar iedereen zich veilig kan voelen," aldus een teleurgestelde medewerker van de stichting. De woordvoerder liet ook weten dat er volgend jaar weer een 'Rainbow Friday' georganiseerd zal worden.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Glasnost | 27-10-2018

Alom bekend: 'n zeer R-K land. Wil graag bij 't Westen horen, maar voor Westerse vrijheden wordt bedankt. De EU vleespotten ziet men daarentegen graag. Er lopen directe lijnen van Warschau naar Vaticaanstad. Wat stonden de Polen te dansen op de werf in Dantzig in de jaren '80, dat ze zo graag deel v/h Westen wilden zijn.


Joop | 27-10-2018

Als ze geen homo bent is Polen een prima land. De exodus is nog niet begonnen maar steeds meer Nederlanders vertrekken naar het voormalig Oostblok. Weinig gezeur met immigranten, ruimte en cultuur. Maar ja, als je homo bent, kun je er beter weg blijven. Vooral omdat er nogal wat hitlerachtige typetjes in de regering zitten. Ik vraag me al langer af waarom dit soort landen nog steeds lid kunnen zijn van de EU. Wel geld opstrijken, niet aan de voorwaarden voldoen.


Nico | 27-10-2018

G E L O O F = H A A T (Z A A I E N)


Kees @ Joop | 29-10-2018

Vraag je je dat echt af Joop? Het is al langer bekend dat mensenrechten (en dan vooral van LHBT’ers) er helemaal niet toe doen. Handel en de verhouding met Rusland zijn veel belangrijker dan de diepe ellende van veel homo’s.


harrie | 29-10-2018

Joop ,de exodus naar Nederland vanuit Polen is hier al lang aan de gang,ze bezetten gewoon hele wijken in de grote steden,met eigen winkels in de Poolse taal,en nemen hun gedachtegoed mee en verdienen hier drie keer zoveel als in Polen en dan heb ik het nog niet over de uitkeringen.


@harrie | 29-10-2018

Het ergste is dat ze hier van alle harries ook nog tegenpolen maken. Het lijkt wel besmettelijk.


@Glasnost | 10-11-2018

zo heel rooms katholiek is polen niet meer hoor.
het heeft eerder met nationalistisch gevoelens te maken...

overigens het is een schijnbare tegenstelling.....

het is niet allemaal een op een.
een hele gelovige rooms katholiek man kan heel open zijn voor homorechten.
het is allemaal veel genuanceerder..dan hier soms in de reacties word beweerd.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven