Hoop blijft op Roemeens homohuwelijk

09-10-2018 | Homoactivisten in Roemenië halen opgelucht adem nadat maandag bekend werd dat het referendum over een grondwetswijziging om het homohuwelijk tegen te houden, is mislukt. De vereiste opkomst van 30 procent is bij lange na niet gehaald. In twee dagen tijd ging slechts 20,41 procent van de ruim 18 miljoen kiesgerechtigden stemmen.

Het referendum was een initiatief van de ultrachristelijke Coalitie voor de Familie, met steun van enkele evangelische groeperingen uit Amerika. Priesters op tal van plekken in het overwegend christelijk-orthodoxe Roemenië moedigden kerkgangers aan 'ja' te stemmen. Ook LHBT-organisaties lieten van zich horen en riepen op het referendum te boycotten. Inmiddels is dus bekend dat het referendum ongeldig is verklaard maar de kiescommissie maakte maandag ook bekend dat maar liefst 91 procent van de mensen die waren komen stemmen hadden gestemd voor een verbod op het homohuwelijk.

Overigens kunnen homoseksuelen in Roemenië nu al niet trouwen, maar de grondwet laat nu nog een kleine opening voor de openstelling van het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht. De Roemeense homobeweging blijft dus hoop houden omdat het referendum een homohuwelijk niet geheel onmogelijk heeft gemaakt. De openstelling van het huwelijk blijft dus nog altijd mogelijk al lijkt de kans hierop klein omdat zowel onder de bevolking als in de politiek geen meerderheid is voor de legalisering van het homohuwelijk. Roemenië haalde homoseksualiteit pas in 2001 uit het wetboek van strafrecht en is één van de weinige Europese landen die geen enkele vorm van wettelijk partnerschap mogelijk heeft gemaakt voor partners van hetzelfde geslacht.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 09-10-2018

De altijd zo liefhebbende gelovigen hebben deze slag verloren. Dat is mooi, maar ze zullen het hier echter niet bij laten vrees ik.
G E L O O F = H A A T (Z A A I E N)


Baliekluiver | 10-10-2018

De lage opkomst geeft al aan dat het de bevolking in meerderheid geen moeite hebben met het homohuwelijk. Ik ben wel benieuwd of die 20% voor of tegen gestemd heeft, maar voor die informatie moet ik zeker op een nieuwssite zijn.


Cees | 12-10-2018

Hulde aan het Roemeense volk dat het zich niet heeft laten gebruiken als stemvee voor zo'n triest referendum. Wat een afgang voor de Roemeense regering.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

20:30 | Chateau Meiland

20:35 | Het Uur Van De Wolf | Erwin Olaf

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven