Hoop blijft op Roemeens homohuwelijk

09-10-2018 | Homoactivisten in Roemenië halen opgelucht adem nadat maandag bekend werd dat het referendum over een grondwetswijziging om het homohuwelijk tegen te houden, is mislukt. De vereiste opkomst van 30 procent is bij lange na niet gehaald. In twee dagen tijd ging slechts 20,41 procent van de ruim 18 miljoen kiesgerechtigden stemmen.

Het referendum was een initiatief van de ultrachristelijke Coalitie voor de Familie, met steun van enkele evangelische groeperingen uit Amerika. Priesters op tal van plekken in het overwegend christelijk-orthodoxe Roemenië moedigden kerkgangers aan 'ja' te stemmen. Ook LHBT-organisaties lieten van zich horen en riepen op het referendum te boycotten. Inmiddels is dus bekend dat het referendum ongeldig is verklaard maar de kiescommissie maakte maandag ook bekend dat maar liefst 91 procent van de mensen die waren komen stemmen hadden gestemd voor een verbod op het homohuwelijk.

Overigens kunnen homoseksuelen in Roemenië nu al niet trouwen, maar de grondwet laat nu nog een kleine opening voor de openstelling van het huwelijk voor paren van het zelfde geslacht. De Roemeense homobeweging blijft dus hoop houden omdat het referendum een homohuwelijk niet geheel onmogelijk heeft gemaakt. De openstelling van het huwelijk blijft dus nog altijd mogelijk al lijkt de kans hierop klein omdat zowel onder de bevolking als in de politiek geen meerderheid is voor de legalisering van het homohuwelijk. Roemenië haalde homoseksualiteit pas in 2001 uit het wetboek van strafrecht en is één van de weinige Europese landen die geen enkele vorm van wettelijk partnerschap mogelijk heeft gemaakt voor partners van hetzelfde geslacht.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 09-10-2018

De altijd zo liefhebbende gelovigen hebben deze slag verloren. Dat is mooi, maar ze zullen het hier echter niet bij laten vrees ik.
G E L O O F = H A A T (Z A A I E N)


Baliekluiver | 10-10-2018

De lage opkomst geeft al aan dat het de bevolking in meerderheid geen moeite hebben met het homohuwelijk. Ik ben wel benieuwd of die 20% voor of tegen gestemd heeft, maar voor die informatie moet ik zeker op een nieuwssite zijn.


Cees | 12-10-2018

Hulde aan het Roemeense volk dat het zich niet heeft laten gebruiken als stemvee voor zo'n triest referendum. Wat een afgang voor de Roemeense regering.


Reageer

Naam:
Reactie:

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

20:30 | House Rules

21:00 | Holby City

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

| Max Bemis (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven