'Homofobe' bakkerij sluit deuren

20-10-2018 | De bakkerij die de afgelopen tijd meerdere malen in het nieuws kwam omdat het geweigerd had een taart te leveren met een pro-homohuwelijktekst sluit binnenkort definitief haar deuren. Het filiaal in het centrum van Belfast heeft volgens de christelijke eigenaar en zijn vrouw sinds enige tijd last van een dalende omzet. "De aanloop in onze straat is sterk terug gelopen en daardoor is onze omzet niet goed genoeg om de bakkerij open te houden," aldus het bakkerskoppel in de Noord-Ierse media. Het stel verwijst naar een brand in een nabij gelegen kledingwinkel en de nasleep hiervan die er voor gezorgd zou hebben dat er minder klanten naar de Royal Avenue komen.

Het Britse hooggerechtshof sprak begin deze maand na jarenlange juridische strijd het bakkerskoppel vrij van homodiscriminatie. Homoactivist Gareth Lee wilde vier jaar geleden een taart laten maken met de tekst 'Steun het homohuwelijk' maar Ashers Baking Company weigerde de taart te leveren omdat ze volgens hun religieuze opvattingen geen steun wilden geven aan de komst van het homohuwelijk in Noord-Ierland. Twee maal werd het bakkersstel veroordeeld door een lagere rechter omdat ze het leveren van de zogenoemde 'homotaart' niet hadden mogen weigeren, maar het hoogste rechtsorgaan van Noord-Ierland sprak hen uiteindelijk vrij. "Je kunt niemand dwingen iets te doen of te leveren waar hij het hartgrondig mee oneens is," aldus de rechters van het hof twee weken geleden.

De vrijspraak heeft er niet toe geleid dat de bakkerij aan de Royal Avenue weer massaal werd bezocht. "Het gaat uiteindelijk om de cijfers en die waren niet goed," aldus de bakker. Hij liet wel weten dat andere filialen van Ashers Baking Company elders in Noord-Ierland nog wel goed draaien en dus gewoon open blijven.

GaySite.nl berichtte ook:
10-10-2018 | Hof staat weigeren 'homotaart' toe
24-10-2016 | Veroordeling na weigeren 'homotaart'
19-05-2015 | Boete voor homofobe bakker

Deel dit artikel:  

Reacties:

Karel | 20-10-2018

Zo doe je dat dus! Gewoon met z'n allen kapot boycotten die christenen.


Poopoo-pidoo. | 20-10-2018

Pisnichten moeten zich niet zo aanstellen. Je mag in een demokratisch land toch een eigen mening er op na houden?! Ze hebben geen taart gemaakt. Punt. Uit. Verder niets. Geen beledigingen, geen aggressief gedrag, geen geweld. Niets. Men schijnt hier niet echt te kunnen differentieren tussen een geciviliseerde mening hebben en diskriminatie. Ik ben ook tegen religie en het huwelijk in het algemeen en zou dus voor niemand een bruidstaart maken. Niet voor gays, potten of heteros, hetras, bi’s, cactussen, chocoladeletters, kippen of geiten.
Bevalt het je niet, kun je nog altijd naar een van de véle banketbakkers of pattissiers gaan. Er zijn er beslist meer in Belfast.


@ Poopoo-pidoo | 20-10-2018

Gay zijn is geen mening. Ga maar tegen mensen in een rolstoel zeggen dat ze hun mening voor zich moeten houden, of anders rolstoelrellers zijn.


Joop | 21-10-2018

De sluiting heeft dus niks te maken met het homofobe gedrag van deze bakker maar met de nasleep van een brand van een kledingwinkel ietsje verderop. Als je als bakker al afhankelijk bent van een kledingwinkel vraag ik me af wat voor slechte broden en taarten ze dan bakken.
Verder zou poopoo even moeten nadenken als hij wil dat zijn reactie serieus genomen wordt. Beginnend met pisnichten is voor een teken van denigrerend en niet te tolereren gedrag. mag ik voortaan in mijn werk ook weigeren diensten te verlenen aan bv christenen? Mag een chirurg straks bij de operatietafel ook zeggen:'sorry meneer, ik maak lichamen weer zoals ze moeten zijn, maar mijn geloof verbiedt het maken van lichamen van christenen"?
Dat is de wereld op zijn kop dus. Deze bakker had gewoon een taartje kunnen maken, die vooringenomen gedachten die hij heeft belijdt hij maar in zijn privéleven.


Clancy47 | 21-10-2018

Apparently God was not pleased.


Nico | 21-10-2018

Koekje van eigen deeg?


JAN2 | 21-10-2018

Religie is vergif voor de bakkersgeest.


Doei&Dood | 21-10-2018

Om te beginnen weet elke echte ondernemer dat "nee" verkopen het slechtste en oerstomste is wat je kan doen. Er dan nog mee voor de rechter gaan om je gelijk te halen, en in de krant helemaal multi-oerstom. Dan naar de kloten gaan, en een brandje bij de buren de schuld geven.

Dat is ergens een kantoorbaantje gaan zoeken, of gaan borden wassen. Want dat is drie vette ongeschikt-kruisjes om ondernemer te zijn. WVremoedelijk ook ongeschikt als personeel. Want waarschijnlijk "voor zichzelf" begonnen uit hekel aan bazen, zonder enig besef waar de baas 's nachts allemaal wakker van ligt.

Hopelijk is er nog een lieve ouwe nicht met een tijdloze kapsalon in Belfast, of in een suf dorp in de buurt, waar ze op zaterdagmiddag een beetje mogen komen vegen of zo.


Joost | 22-10-2018

Hadden ze kennelijk toch niet hard genoeg gebeden. Hahaha. Sukkels.


Misjudged | 23-10-2018

Geweten is louter 'n privé zaak, los van ambt, beroep, vak etc. Gaat 'n gelovige arts 'n areligieuze patient niet helpen? Wat omtrent de afgelegde Eed van Hippocrates? Die N-Ierse bakker had gewoon die taart moeten bakken. Het vonnis v/h Hooggerechtshof roept vraagtekens op. Wat is "hartgrondig"? Je bent 't ergens mee eens, of niet. 1/2 mee eens of hartgrondig mee oneens bestaat p.d. niet. Common law (Engels recht) mist logica. 1 der redenen van Brexit.


Cees | 27-10-2018

Tja, God straft onmiddelijk!


japie | 10-11-2018

aan Karel wil je niet alle christenen over een kam scheren.

er zijn een grote groep christenen in vele landen die homorechten gewoon accepteren.
en ook als ze dat niet doen wel andere in hun waarde laten


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven