Hof staat weigeren 'homotaart' toe

10-10-2018 | De vijf rechters van het Britse hooggerechtshof hebben woensdag na jarenlange juridische strijd een Noord-Iers bakkerskoppel unaniem vrijgesproken van homodiscriminatie. De christelijke eigenaar van de bakkerij en zijn vrouw weigerden vier jaar geleden een taart te leveren met een pro-homohuwelijktekst. Homoactivist Gareth Lee uit County Antrim wilde een taart laten maken met de tekst 'Steun het homohuwelijk' maar Ashers Baking Company weigerde de taart te leveren omdat ze volgens hun religieuze opvattingen geen steun wilden geven aan de komst van het homohuwelijk in Noord-Ierland.

Al twee maal werd het bakkersstel veroordeeld door een lagere rechter omdat ze het leveren van de zogenoemde 'homotaart' niet hadden mogen weigeren. "Je hoeft niet achter het gedachtegoed of een mening van klanten te staan maar deze klant niet helpen is discriminerend," aldus een rechter twee jaar geleden. Een jaar eerder oordeelde een rechter ook al dat de "diepgewortelde" geloofsovertuiging van de bakker moet worden gerespecteerd maar dat dat niet betekent dat hij boven de wet staat.

Het hooggerechtshof oordeelde woensdag dat de christelijke bakkers de klant niet hebben geweigerd omdat hij homoseksueel is maar omdat de boodschap op de taart tegen hun geloofsovertuiging is. "Je kunt niemand dwingen iets te doen of te leveren waar hij het hartgrondig mee oneens is," aldus de rechters van het hof die het bakkersechtpaar vrij spraken. Homo-organisaties in Noord-Ierland zijn teleurgesteld en vrezen dat winkeliers de uitspraak zullen gebruiken om personen met een andere geaardheid te weigeren als klant.

GaySite.nl berichtte ook:
20-10-2018 | 'Homofobe' bakkerij sluit deuren
24-10-2016 | Veroordeling na weigeren 'homotaart'
19-05-2015 | Boete voor homofobe bakker

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 10-10-2018

Weder om het bewijs dat gelovigen het alleenrecht hebben op discriminatie.


Wim | 10-10-2018

Gewoon christenen ook gaan discrimineren, want hoe vaak wij al door kerkse groeperingen gediscrimineerd zijn, is niet meer te tellen., dus fuck de christenen .


Dus... | 10-10-2018

Goede uitspraak van de rechter; als winkelier hoef je niet iets te leveren waar je niet achter staat. Een 'gewone' taart, die bijv. standaard in het sortiment zit, zou wel door de bakker geleverd zijn geworden, en dus zijn de klanten niet gediscrimineerd.....
Als men bij mij ( bloemist) een bestelling doet van iets waar ik niet achter sta, lever ik het ook niet immers ( bijv. een religieus teken).


Tjah | 10-10-2018

Een taart waarop bijvoorbeeld moet staan:
"Alle moslims zijn ...."
"Adolf Hitler was ...."
"Alle Joden ...."
Enzoveert, daar kan ik me wel bij voorstellen dat je een brave bakker niet kan verplichten om zijn spuit te trekken om dat op een taart te spuiten.

Het is alleen zo spijtig dat we met zo een uitspraak (van een hooggerechtshof nog wel) in zo een zelfde rijtje worden gezet. Terwijl ik nog steeds niet weet wat we fout doen. Wat doen homo's nou fout? Wat is er bedreigend aan homo's? Het toont eens te meer aan dat die bijzondere grondwetsbepalingen voor gelovigen wel degelijk door rechters worden meegewogen. En dus uit die grondwet moeten. Want "het mag niet van God&De Bijbel" wordt als geldig argument geaccepteerd. En dat is bizar primitief. In 2018.

Kortom ik hoop dat na die Brexit het ene grote teringzooi moge worden, daar in Belfast. Met al dat op kudtgeloven gebaseerd terrorisme uit het verleden zal dat vast wel goed komen. Ik was oit eens best wel blij dat dat over was. Maar het zit er nog vuistdiep in bij die mensen blijkbaar. HALLELOEJA.


Joop | 10-10-2018

Waarom bestel je in godsnaam een taart bij een christelijke bakker.... Nooit doen!


Peter | 10-10-2018

quote:
Je kunt niemand dwingen iets te doen of te leveren waar hij het hartgrondig mee oneens is," aldus de rechters van het hof
unquote
Nu waren het geen Nederlandse rechters, maar stel dat dit wel zo was....
Dan hoef ik dus niet te accepteren dat Nederland duizenden gelukszoekers in het land opneemt die de rest van hun leven de geldpotten opsouperen.....
Helemaal eens met Nico, blijkbaar mogen alleen gelovigen (van welke religie dan ook) discrimineren? Ik heb datzelfde recht volgens art. 1 van de Grondwet.
Maar de Nico's, Wimmen, Jopen en ondergetekende kunnen nog jarenlang op deze site dezelfde reacties geven. Ik heb er geen vertrouwen in dat het ooit echt zal verbeteren.


Kees | 10-10-2018

Het wordt tijd dat alle homoseksuelen die achterbakse kut christenen een keer gaan boycotten.


Hof(nar) | 11-10-2018

Weiger ambtenaren en nu weiger bakkers. Welke beroepsgroep wordt de volgende? En wat betekent juridisch " 't ergens hartgrondig mee oneens zijn"? Hartgrondig= tegen Christelijke overtuiging in? Tijd voor oog om oog en tand om tand en reciprociteit. Het ergens mee oneens zijn omdat dat tegen je homoseksuele overtuiging in gaat, en wel zo hartgrondig dat Christenen dat hebben te respecteren. Die rechters zullen dan eveneens moeten zwichten. Zij maken naar mijn mening geen deel uit van een Hooggerechtshof maar van een Laag(bijdegronds)gerechtshof.


rih | 11-10-2018

niet alle christenen over een kam scheren.

er zijn miljarden christenen. Ook homosexuele christenen bijvoorbeeld Wim Sonneveld was er van.
Ook in deze tijd zijn er in Nederland homosexuele christenen.

En er zullen ook christelijke bakkers zijn die geen moeite om taart te bakken.


rih | 11-10-2018

Jos Brink, Pim Fortuyn, en velen waren homosexuele christenen.
en die ene...schrijver. Reve...


@rih | 11-10-2018

Er zijn ook veel homo's die in Sinterklaas geloven of de Kerstman. Die laatste twee hebben naar mijn weten nog nooit homo's verketterd. Verder staan die "beroemde" mensen op het gebied van het geloof wat zij openlijk steunden het zelfde als landverraders. Nooit iets bereikt om de wind in die kerken te laten draaien. Nog niet een zuchtje.


Nico | 11-10-2018

Volwassen mensen die in een sprookjesboek geloven kun je eigenlijk sowieso niet serieus nemen.


rih | 11-10-2018

wat een idiote reacties. is dit een chatbot?


@rih | 11-10-2018

Als Wim Sonneveld, Jos Brink, Pim Fortuyn en Gerard Reve van de brug springen. Doe jij het dan ook?
(Ik vind het wel een goeie chatbot die mijn commentaar kan bedenken! )


@rih | 11-10-2018

Naast die vier dooien, leeft bijvoorbeeld Andre van Duin nog! Trek je daar dan aan op. Of op af.


Pettisserie | 11-10-2018

Ik zou als atheïst en homosexueel óók weigeren om zo een domme text (beetje teveel platidude voor mijn smaak) op een taart te gieten. Ben helemaal tegen trouwen, en dat staat haaks op mijn persoonlijke levensfilosifie. Zou dus ook voor heteros en heteras en relilullen geen taarten maken, of voor het koningshuis of VVD politici. Zou iemand zo een achterlijke taart willen hebben, bakken ze hem maar lekker zelf, of, zoeken ze een van de honderen bakkers en caterers die er in een grote stad zijn. Je bent immers een mix van kunstenaar en vakman als patisseur, en niet een uitvoerder van idiote wensen van even zo idiote mensen die alleen maar iedereen willen manipuleren om achterlijke spreuken en leuzen overal op aan te brengen.


@Pettisserie | 11-10-2018

En dan zijn er geweest die hier censuur censuur riepen. Maar jij trek de lijn dus rigoreus door naar de patisserie? Als de nieuwe normbewakers? De nieuwe mening-dielieters, zelfs als die kudtcake bedoeld is om in privekring op te peuzelen?

Wel grappig. Want dan kun je het ook al op kleuren gooien. En zelfs op smaken.

Ik elk geval hoera en bravo! Er is iemand opgestaan die fundamenteel tegen het etnisch profileren van taarten door patissiers is. Hulde! Ik zou zeggen, laat het in de grondwet zetten! Met als extra bepaling dat elke klant die daarna "steek die kudttaart dan maar in je reedt" zegt, in de winkel nog wel, ernstige patissierdiscriminatie begaat.


Spiegel | 13-10-2018

Wanneer worden sommige discriminerende geloven eens als criminele organisatie gezien? En als dusdanig berecht? In het openbaar? Oh nee, dat gebeurt natuurlijk niet, de verzuiling is immers diep verankerd in onze samenleving. In onze genen. Hypocriet. Of niet.


@Spiegel | 14-10-2018

Zijn er ook geloven die niet discrimineren dan?


@@Spiegel | 19-10-2018

Ja, de heidenen


Puck en Char | 09-11-2018

Wat is dit nou weer voor een debiele actie, ga godverdomme een keer normaal doen mensen


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

19:00 | Anger Management

20:10 | Thuis

20:30 | Are You The One

21:00 | Empire

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven