"Geen probleem met homo-medesporter"

10-10-2018 | Binnen Nederlandse sportverenigingen is over het algemeen sprake van een positieve houding ten aanzien van homoseksualiteit. Dat schrijft het Mulier Instituut in een persbericht naar aanleiding van haar onderzoek naar de acceptatie van seksuele diversiteit in Nederlandse sportverenigingen. Een grote meerderheid van verenigingssporters geeft aan geen enkel probleem te hebben met homoseksuele medesporters. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de voetbalverenigingen aan dat homonegativiteit in hun vereniging voorkomt; bij andere verenigingen is dit 16 procent. Mannelijke teamsporters en bestuurders van voetbalverenigingen geven het vaakst aan dat in het afgelopen jaar aandacht was voor de acceptatie van homoseksualiteit. Ook hebben vooral voetbalverenigingen beleid gericht op het tegengaan van discriminatie, inclusief discriminatie naar seksuele voorkeur. Ondanks de beleidsinzet van de afgelopen tien jaar laten de cijfers geen substantiële verbetering zien in de algemene homo-acceptatie in de sport. Dit pleit volgens de onderzoekers voor blijvende aandacht voor het creëeren van veilige en inclusieve sportverenigingen voor alle LHBTI-ers, met een blijvende focus op mannelijke teamsporten.

Andere uitkomsten van het onderzoek:
* Ongeveer één op de tien mensen kent via de sportvereniging mannen of vrouwen met een homo- of biseksuele voorkeur. Onder vrienden of collega's kent één op de drie mensen LHB-ers.
* Negen op de tien verenigingssporters vinden het geen enkel probleem wanneer een medesporter aangeeft homoseksueel te zijn; onder mannelijke teamsporters is dat 84 procent.
* Mannelijke teamsporters geven bijna twee keer zo vaak aan (18%) dat in hun sportgroep regelmatig grappen of negatieve opmerkingen worden gemaakt over homoseksualiteit dan andere sporters.
* Zeven op de tien Nederlanders zijn van mening dat scheidsrechters moeten ingrijpen wanneer sporters ‘homo’ of ‘mietje’ als scheldwoord gebruiken in de sport. Onder mannelijke teamsporters onderschrijft minder dan de helft de noodzaak tot sanctionering. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met 2008.
* Bij 12 procent van de verenigingssporters was in het afgelopen jaar positieve aandacht voor de acceptatie van homoseksualiteit binnen hun sportvereniging. Onder mannelijke voetballers was dat 18 procent.
* Tweederde van de bevolking, evenveel als in 2008, vindt het bestaan van LHBTI-sportverenigingen onzin.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 10-10-2018

Er is nog een lange weg te gaan. Volledige acceptatie zal nooit gebeuren. Je kunt alleen maar streven naar beter. Maar tsja..... met de huidige import van een cultuur die zeer anti LHBTI is..... vul maar in...


Karel | 10-10-2018

Er is dus geen enkel probleem met homo's in de sportwereld. Vandaar dat er totaal geen openlijk homoseksuele voetballers in het betaald voetbal bekend zijn. Omdat het allemaal zo goed gaat natuurlijk. De eerste voetballer die het zou durven uit de kast te komen zal binnen de kortste keren kapot gemaakt worden door z'n mede spelers en vooral het ruimdenkende en intelligente voetbalpubliek.


@Karel | 11-10-2018

Misschien is de misvatting in het betaald voetbal dat ze dan ook betaalde homo's aan moeten trekken?


Eredivisie | 13-10-2018

Zolang de transferwaarde duikelt indien de betaalde voetballer zijn seksuele identiteit wereldkundig maakt, blijft men in de kast. Scheelt 'n hoop centen. Men gaat 'n schijnhuwelijk aan en IVF en draagmoeders doen de rest. Verandert mss bij 40, want te oud voor voetbal. Of men gaat a/d drank.


Bas | 13-10-2018

Gaat in de sport tegenwoordig alleen maar om geld en transferbedragen. Uitingen van homoseksualiteit horen daar niet bij. Bang voor gezichtsverlies. Want reputatie is alles. En geld natuurlijk. Oogklepdenken met tunnelvisie. Zo verandert er natuurlijk nooit wat.


Ronaldo | 14-10-2018

Kijk, alles in het betaald voetbal kost nu eenmaal geld. En boven de 3 ton kan ik voor sex alleen maar wijven vinden.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

20:05 | Bones

22:00 | MVS

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven