Europees Hof verbiedt weigerburgemeester

18-10-2018 | Franse burgemeesters mogen niet weigeren een huwelijk te sluiten tussen twee personen van het zelfde geslacht. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg woensdag bepaald.

Nadat in 2013 het huwelijk in Frankrijk werd opengesteld voor homoparen liet een groot aantal burgemeesters weten zich te beroepen op hun geweten en weigerden op grond van hun geloof homoparen in de echt te verbinden. De hoogste rechtbank in Frankrijk oordeelde eerder al dat burgemeesters die in Frankrijk huwelijken voltrekken niet mogen weigeren paren van het zelfde geslacht te huwen. Dit zou hen op maximaal vijf jaar gevangenisstraf komen te staan. Hierop spanden 146 weigerburgemeesters een zaak aan tegen de Franse staat. Deze rechtszaak verloren zij woensdag voor het Europees Hof. Volgens de uitspraak van het Hof vervullen burgemeesters hun functie als afgevaardigden van de staat en niet als privépersoon. Zij kunnen dus geen beroep doen op hun geweten of religieuze overtuiging. De uitspraak is een gevoelige nederlaag voor de tegenstanders van het Franse homohuwelijk. Burgemeesters hangt nu een celstraf boven het hoofd als ze weigeren een homostel te huwen. Franse homo-organisaties zijn blij met de uitspraak en hopen dat eindelijk, vijf jaar na de openstelling van het huwelijk, homoparen in heel Frankrijk elkaar het jawoord kunnen geven.

In ons land werd in 2014 een wet aangenomen die het zogenoemde 'weigerambtenaren' verbiedt om homohuwelijken te weigeren. Het verbod geldt alleen voor nieuwe trouwambtenaren, wat betekent dat alle ambtenaren van de burgerlijke stand die vóór die tijd al in dienst waren nog altijd op grond van hun geweten of geloof een homohuwelijk mogen weigeren. Wat de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg voor deze weigerambtenaren betekent is nog onduidelijk.

Deel dit artikel:  

Reacties:

J.D. | 18-10-2018

Al die weigeraars hebben gewoon de wet uit te voeren. Daarvoor zijn ze aangenomen en worden ze betaald. Als iemand weigert moet die persoon direct uit zijn functie ontheven worden zonder enige financiële compensatie of andere tegemoetkoming.


Joop | 18-10-2018

Dit is natuurlijk een prachtige uitspraak. Je begint je wel zo langzamerhand af te vragen of we in Nederland niet een beetje achter beginnen te lopen.


MarcB | 18-10-2018

Zal wel weer groet protesten/optochten geven zoals een aantal jaren gelede toen er 100. duizenden moslims. katholieken. en bruinhemden in Parijs tegen openstelling van het huwelijk liepen te protesteren. het was beangstigende op te zien leek 1939 wel met protesten tegen de joden.

In de Volkskrant stond er toen een heel groot stuk met de titel.

Volkskrant d.d. Bart Schut − 14/01/13, 11:30
Groepen tegenstanders die elkaar tot op het bot minachten, zijn nu verenigd door hun haat
tegen de liefde, beschrijft journalist Bart Schut de protestmars tegen het homohuwelijk in
Parijs. 'Maar diep in haar hart moet deze coalition de l'intolérance weten dat zij een
achterhoedegevecht voert.'
Zoals altijd hebben de Angelsaksen er een mooiere uitdrukking voor: strange bedfellows

Waanzin ten top heet het , ik heb het wel opgeslagen maar op PDF.

Lees nog maar eens goed dat geheugensteuntje, het stuk is vast nog te vinden


Hmmm | 18-10-2018

Zich beroepen op vrijheid van godsdienst moet gewoon strafbaar worden. Geloven zijn per definitie oorlogsstokers. Al brengen ze het nog zo keurig en schijnbaar respectvol. Die nieren blijven zuur.


Karel | 19-10-2018

Prima! Aanpakken die christelijke discriminerende gasten!
Maar hoe kan het dat we in Nederland dan nog steeds van die belachelijke weigerambtenaren in dienst hebben? (Met goedkeuring van het COC overigens).
Nu doorpakken en ook in ons land zo snel mogelijk weg met die achterlijke weigerambtenaren!
Gelovigen hebben hier nog steeds het (bij wet geregelde) alleenrecht op discriminatie.


Zum Kotzen | 19-10-2018

Vanmorgen op teletekst , in Amerika groot onderzoek naar verkrachtingen van duizenden kinderen (jongens) door Priesters uit de Roomse pedo kerk.
De schandalen houden niet op, en de beerput van deze troep kerk blijft maar doodgaan, voeg daarbij nog de vele duizenden verkrachtingen van jongens meisjes door de IS aanhangers en je krijgt spontaan kots neigingen.

Kinderen zijn voor hun leven geestelijk en lichamelijk vernietigd, het is om te huilen.

Opsluiten die handel en miljoen betalen aan die slachtoffers,


Nico | 19-10-2018

Alleen het woord al! "weigerambtenaar"!! Hoe kan het ĂĽberhaupt bestaan. Dankzij de christelijke politieke kliek in dit land geholpen door, inderdaad, het COC. Die hier niets van vindt laat staan er wat aan wil doen! Al jaren niet! Theeclubje.


@Nico | 20-10-2018

Wegens het heersende cultuurklimaat ben in inmiddels overtuigd weigerhomo geworden. Zo zou ik bijvoorbeeld die Tanja Koen van het COC nooit helpen met oversteken, ondanks dat het een blind oud vrouwtje is. Kan ook niemand mij kwalijk nemen. Wat ik ben zo uit overtuiging. En overtuigingen gaan voor. Daar geloof ik heilig in.


Basta! | 20-10-2018

NL is conservatief en schijnheilig met z'n door de Wet getolereerde weigerambtenaren. Arrest v/h EHRM is glashelder: publieke taak uitvoeren; voor beroep op geweten is geen ruimte.Privilege van gelovigen: exit. Hebben te lang daarvan misbruik gemaakt.


Karel@Basta | 20-10-2018

Je hebt helemaal gelijk maar onze "belangenvereniging" het COC vindt het allemaal wel best. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig!


Cees | 20-10-2018

Wat een verzuurde reacties weer hierboven. Om te beginnen even een misverstand wegnemen: het COC vind het namelijk helemaal niet best dat er zoiets als weigerambtenaren bestaan, laat staan dat ze dit fenomeen helpen in stand te houden. Ik weet werkelijk niet hoe het komt dat sommige mensen op dit forum dit schijnbaar geloven. Over 'overtuiging' gesproken! Feit is dat het fenomeen weigerambtenaar in ons land marginaal is en sowieso een uitstervend soort. Elke vorm van aandacht aan dit soort kneuzen is er een te veel. Verder is de uitspraak van het Europese Hof natuurlijk prachtig. Gelukkig dat er nog zo'n instituut bestaat. We zullen het in de nabije toekomst nog nodig hebben.


Karel@Cees | 20-10-2018

Het gaat hier niet over aantallen maar over PRINCIPES Cees. Weleens van gehoord?
En ik kan je uit ervaring mededelen dat het COC er helemaal niets aan wenst te doen. Ik heb daar meerdere mailwisselingen over gehad met beleidsmakers van die theeclub.


JAN2 | 20-10-2018

@ Karel...Dan heb je meer geluk dan ik. Mijn emails of telefoontjes worden niet eens beantwoord. Het COC is er alleen voor de subsidie, want dan komen ze met een of andere kul actie in het nieuws Ă©n om hun eigen geilheid te vieren.


JAN2 | 20-10-2018

En over zuur gesproken...….als het COC zich iets meer inzet voor wat er hier aan de hand is ipv bezig te zijn andere landen de les te lezen, zullen ze wat meer waardering krijgen. Maar wat mij betreft is mijn waardering voor wat ze doen in ons land tot onder een 0 punt gedaald.


Nico@cees | 20-10-2018

Ik begin een restaurant en hang er een bord boven " verboden voor joden" of "verboden voor moslims" of"verboden voor christenen". Mijn restaurant is dan toch marginaal? Er zijn nog zat restaurants waar die mensen wel kunnen gaan eten toch? Of gaat het inderdaad om het principe dat je discrimineert?! Snap je hem nu beste Cees? Of nog niet?


VerborgenWeiger | 21-10-2018

Weiger politie bestaat ook. Zit een homo in de metro die de hele rit wordt uitgescholden voor homo. Krijgt bij de uitgang een baksteen op zijn kop en zijn iphone wordt gepikt.

Politie zegt dat het een "gewone" beroving was. En dat ze wel eens gaan mailen of iemand camerabeelden heeft.

Het zijn niet enkel een paar debielen van de burgerlijke stand die weigerambtenaar zijn. Het is veel breder. Feitelijk kun je het hele COC ook als weigerambtenaar definiëren. Of ben ik nou blind en dement tegelijk?


TotaalFaal | 21-10-2018

Waar het COC totaal in faalt (en zelfs hun eigen naam belachelijk maakt) is dat het werkelijk absoluut niets doet om voor de toegevoegde- of meerwaarde van homo's of gays of hoe je het ook noemen wilt (ook dat is vervallen tot het niveau van boterletters knopen) in een beschaafde maatschappij.

Ze lijken zich er niet eens wat van bewust te zijn.

Daarmee dragen deze intrinsieke weigerambtenaren er passief aan bij dat je over een paar jaar gewoon met koningsdag op de dam een geit kunt neuken voor een euro. En dat de gemiddelde passant dat nog grappig vindt ook.


Broddelwerk | 23-10-2018

Zolang politiek+religie 'n duo vormen, houdt NL weigerambtenaren.Mss moet er 'n homo partij komen, die tegenwicht kan bieden ipv bij huidige partijen te bivakkeren. Gebundelde belangen werkt 't meest effectief.Versnippering niet. Religieuze partijen hebben veel te veel macht. > helft NL gelooft niet. En zal rap toenemen. Homo's dienen in DH 'n politieke vertaalslag te maken. Anders blijft 't gerommel in de marge.


Tjah | 23-10-2018

Het lijkt me wel het leukste compliment voor je partner. Dat je sexuele interesse volledig is gebaseerd op religieuze overtuiging! Ik zou gelijk scheiden.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven