Woorden en Daden | Coming Out Day

15-10-2018 | Afgelopen week was belangrijk voor de lhbt+ gemeenschap: op 11 oktober was het ‘Coming Out Day’ en enkele dagen daarvoor verhinderden de Roemenen dat in de grondwet van hun land zou worden opgenomen dat paren van gelijk geslacht voor altijd uitgesloten zouden worden van het recht om te trouwen. Op het eerste gezicht hebben beide zaken geen verband, maar voor onze Roemeense lhbt+ ligt dat anders.

Om uit de kast te komen, heb je rolmodellen nodig. Dat kan in je naaste omgeving zijn, het kan ook een artiest zijn die van haar/zijn seksuele geaardheid geen geheim maakt en het heeft natuurlijk alles te maken met de manier waarop er over lhbt+ in het algemeen gesproken wordt. Stel dat een overgrote meerderheid van de Roemenen had meegedaan aan het referendum en voor het voorstel had gestemd om paren van gelijk geslacht van het huwelijk uit te sluiten. Dan had dat gelijk gestaan aan een flinke afstraffing van de lhbt+-gemeenschap. Voel je dan nog maar eens veilig om uit de kast te komen.

Vanuit het Europees Parlement kunnen we de gevoelens van mensen over lhbt+ niet direct beïnvloeden. Maar door stil te staan bij dagen als ‘Coming Out Day’ kunnen we lhbt+ wel een zetje geven in de goede richting. En door blij te zijn met de uitslag van het referendum in Roemenië kiezen we partij voor de rechten van Roemeense lhbt+. Ik hoop dat er nog veel weken komen als de afgelopen week, want in grote delen van de EU is het uit de kast komen nog steeds niet vanzelfsprekend. En ik hoop dat we als Europarlementariërs zo een heel klein beetje rolmodel kunnen zijn.

GaySite.nl columnist Dennis de Jong is SP-fractieleider in het Europees Parlement. Hij is actief lid van de LHBT intergroep en woont al ruim 25 jaar gelukkig samen met zijn partner in Rotterdam.

 

 

Deel dit artikel:  

GayNieuws Quiz 2018

Wat weet jij nog van al het belangrijke, homogerelateerde nieuws uit binnen- en buitenland van afgelopen jaar? Doe nu de GayNieuws Kennis Quiz 2018 en test je kennis en geheugen!

Woorden en Daden

De laatste column door Dennis de Jong. Lees hier zijn bijdrage over afscheid nemen van het Europees Parlement.

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homo's en Homo's. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven