COC wil onderzoek naar vervolging homo's

05-10-2018 | Het COC heeft de Tweede Kamer vrijdag gevraagd om onderzoek te doen naar de vervolging van homo- en biseksuelen in Nederland onder het discriminerende oude Strafwetartikel 248 bis. "Het is tijd om schoon schip te maken," zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de oproep. "Nederland zou deze episode uit de geschiedenis op waardige wijze moeten afsluiten, net zoals men dat in landen als het Verenigd Koninkrijk en Ierland probeert te doen."

Tussen 1911 en 1971 bepaalde het discriminerende artikel 248 bis van het Wetboek van Strafrecht dat homoseksuele contacten met personen tussen de 16 en de 21 jaar strafbaar waren, terwijl heteroseksuele contacten met personen van die leeftijd wel waren toegestaan. In de periode dat het artikel bestond, zijn ruim vijfduizend homoseksuelen voor de rechter gebracht. Ruim de helft werd schuldig bevonden. Zij moesten gemiddeld voor drie tot zes maanden de gevangenis in. Ook de zedenpolitie maakte lange tijd het leven moeilijk van personen die (mogelijk) homo- of biseksueel waren. Zo legde de politie zonder rechtsgrond kaartsystemen en fotoalbums aan van vermoedelijke homoseksuelen. Werkgevers, ouders en verhuurders werden over iemands (vermoedelijke) homoseksualiteit geïnformeerd. De zedenpolitie postte bij urinoirs en voor huizen, won inlichtingen in bij familie of kennissen en viel huiskamerbijeenkomsten binnen. Het leidde niet zelden tot ontslag, opzegging van de huur, chantage of verstoorde familierelaties.  

Minister Ollongren (BZK) en minister Van Engelshoven (OCW) lieten de Tweede Kamer onlangs weten dat ze onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de 'homolijsten' die bepaalde gemeenten in de vorige eeuw bijhielden. In november 2017 maakte dagblad Trouw bijvoorbeeld bekend dat de gemeente Amsterdam tussen 1950 en 1958 lijsten bijhield van sollicitanten die werden afgewezen voor een baan als ambtenaar omdat ze homoseksueel zouden zijn. Het COC roept het kabinet nu op direct schoon schip te maken en ook de vervolging onder art. 248 bis en de handelswijze van de zedenpolitie bij dit onderzoek te betrekken. Wat het COC betreft moeten de wensen van gedupeerde LHBTI's in een onderzoek centraal staan. Er moet worden onderzocht of er nog gedupeerden in leven zijn en of zij of hun nabestaanden mogelijk een vorm van genoegdoening willen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Uhmmm | 05-10-2018

Ik weet niet tot welk jaar precies, maar toch wel tot eind jaren 50 of zo. Mannen die contact hadden gehad met een man onder de 21 (terwijl 18 toen al de norm was voor hetero contact), die konden van de rechter kiezen: De bak in of "vrijwillige" castratie.

Dat al die geheime homolijsten van de gemeentes niet meer bestaan dat kan. Maar de vastleggingen van zedenzaken en vonnissen van rechters van toen moeten nog te vinden zijn.


Karel | 06-10-2018

Misschien zou het COC zich eens een keer druk moeten maken over het feit dat onze overheid anno 2018 nog steeds (bij wet geregeld) homoseksuelen discrimineert. De weigerambtenaar die nog steeds uit naam van een sprookjesboek mag discrimineren. Maar ja gelovigen hebben nu eenmaal het alleenrecht op discriminatie in dit land.


Kees | 06-10-2018

En het COC? Die vindt dat allemaal wel best. Even los van het feit dat het andere hier genoemde onderzoek ook zeer terecht is hoor.


Joop | 06-10-2018

Ik zou denken dat een onderzoek naar het huidige stelsematige discrimineren in Nederland een grotere prioriteit heeft. Even een paar wijkjes aandoen in Den Haag en Amsterdam en andere toevluchtsoorden in de randstad en je hebt een prima beeld hoe er op dit moment gedacht wordt over LGBT. Misschien moeten ze ook even kijken naar Birmingham, ja juist, een europese stad die volledig geislamiseerd en gereadicalisserd is. Een beetje Transvaal en Schilderswijk in het groot zeg maar.


Bas | 07-10-2018

Beetje errug laat hoor Tanja Ineke! Dat had je meteen moeten aangeven toen je geĂŻnstalleerd werd als voorzitter, jaren geleden! Tuurlijk, beter laat dan nooit, maar toch... Hoop dat we nooit meer terug gaan naar die bekrompen jaren vijftig!


JAN2 | 07-10-2018

Tanja en het COC in het algemeen lopen altijd achter de muziek aan in Nederland. Maar ze staan helemaal vooraan in de rij om andere landen de les te leren terwijl het hier 5 voor 12 is.


Ben | 08-10-2018

Hou `s op met dat COC-bashing !....Al meer dan 70 jaar bestaat deze homo-emancipatiebeweging…..de oudste in de wereld......de ene keer bereiken ze meer dan de andere keer, maar het COC verdient alle lof !Jan2 | 08-10-2018

COC bashing.....das is een goeie. COC is een waardeloze en onbetrouwbare organisatie gebleken dat zich alleen inzet wanneer er weer een beroep gedaan moet worden op subsidie. Voor de rest maken ze alleen werk voor zaken over onze grenzen. Het COC wil dit en het COC eist dat van de regering maar er gebeurd vervolgens helemaal niente.


jan2 | 09-10-2018

ik ben een bejaarde basher met veel tijd.


Ben | 09-10-2018

@jan2: `n bejaarde, verzuurde, salonactivist, die zelfs om 2.39 uur `s nachts de wereld vanachter zijn computer beziet...…..


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

20:10 | Thuis

20:30 | Modern Family

20:30 | Chateau Meiland

20:35 | Het Uur Van De Wolf | Erwin Olaf

21:00 | Eastenders

00:00 | MVS

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven