Campagnes tegen komst Cubaans homohuwelijk

20-10-2018 | Een groot aantal kerkgemeenschappen op Cuba hebben zich verenigd in de strijd tegen de openstelling van het huwelijk voor homoparen. Kenners spreken van de grootste campagne ooit gevoerd op het eiland. Er is een petitie gestart en in een groot aantal media wordt opgeroepen om het huidige huwelijk, tussen man en vrouw, in stand te houden. Het is opvallend dat de afgelopen tijd met veel openheid in de media en op straat wordt gedebatteerd over de legalisering van het homohuwelijk omdat je stem laten horen in het streng communistische land meestal niet werd gewaardeerd.

In artikel 68 van de huwelijkswet staat nu nog dat een huwelijk alleen gesloten kan worden tussen een man en een vrouw. Mariela Castro, Cubaans parlementslid en dochter van voormalig president Raúl, heeft een voorstel ingediend om in de wet op te laten nemen dat ook mensen van het zelfde geslacht een wettelijk huwelijk kunnen aangaan. Binnenkort staat een hervorming van de grondwet op de politieke agenda en zullen de communistische machthebbers beslissen over een groot aantal wetsvoorstellen. Als artikel 86 wordt aangepast is de kans groot dat zeer binnenkort homoparen op Cuba een wettelijk huwelijk kunnen aangaan. Maar homo-organisaties vrezen dat de huidige, felle campagne gevoerd door de kerkgemeenschappen op Cuba roet in het eten zal gooien. Een kleine meerderheid van de politieke machthebbers, inclusief president Miguel Díaz-Canel, leek enige tijd geleden vóór openstelling van het huwelijk maar de grootscheepse campagne kan deze menig nog doen kantelen, aldus Cubaanse homo-organisaties.

GaySite.nl berichtte ook:
06-05-2018 | Krijgt ook Cuba het homohuwelijk?
14-05-2017 | Demonstratie voor homohuwelijk in Cuba

Deel dit artikel:  

Reacties:

Nico | 20-10-2018

Laat me raden, deze haatcampagne wordt aangevoerd door die altijd zo liefhebbende gelovigen?

G E L O O F = H A A T (Z A A I E N)


Hmm | 20-10-2018

Al eens iemand op straat zien protesteren met een spandoek waarop staat dat hij/zij/het zelf oerdom is? Daarom gaan ook nagenoeg alle spandoeken over anderen.


Nick | 21-10-2018

Protesteren tegen mensenrechten?
What is next?
Huwelijken ontbinden van kinderloze echtparen?
Seniorenhuwelijk verbod?
Invalidenhuwelijk verbod?
Huwelijken met een leeftijdsverschil verbod?


Niels | 21-10-2018

Die volkomen maffe gelovigen hebben het alleenrecht om legaal te discrimineren, zonder dat ze daarvoor gestraft worden. Zolang dat niet de wereld uit is, hebben minderheden helaas nog een lange weg te gaan om begrepen laat staan geaccepteerd te worden. Klootzakken.


Joop | 21-10-2018

Walgelijke lui die kortzichtige demonstranten. Religieuzen hebben slechts 1 doel in het leven, namelijk iedereen die anders is uitsluiten van gewone mensenrechten. maar zelf janken dat ze gediscrimineerd worden. Totaal geen respect voor dit soort lui.


No Religie | 21-10-2018

Er valt heel wat te demonstreren in Cuba,maar het homohuwelijk is wel het laatste in dat eiland waarvan vele gevlucht zijn,door de terreur die daar heerste en nog., om tegen te demonstreren


Revolutie | 21-10-2018

Als nou iets de oude geest van het communisme is, dan is het opstand tegen het kapitaal, het blauwe bloed en de religies. Om "de arbeider" te bevrijden.
Als er nou iets in die gedachte ligt dan is dat het "homohuwelijk" wel. De adel trouwt immers enkel heterosexueel, de kerk verkettert homos (maar verkracht ze letterlijk in het donker, leeftijd onbelangrijk) en ook een groot industrieel of CEO van tegenwoordig zal niet zo snel een man huwen.

Als er nou iets Revolutionair is, dan is het wel het huwelijk openstellen.


Rumcola | 22-10-2018

Wellicht kunnen de destijds voornamelijk naar Florida gevluchte Cubanen enig tegengas geven? De communisten hebben niets "communio" met homo's. Die vermaledijde rotkerken zitten de boel weer op te hitsen. Actie vereist vanuit de Varkensbaai. Caribisch gebied: gesloten voor homo's.


@Rumcola | 22-10-2018

Niet helemaal of waarschijnlijk helemaal niet waar. Los van veel delen van Azi√ę (waar gewoon alles al heel vele eeuwen kan), vindt je in Zuid en MIdden Amerka een bruisend gay leven. Waar een homo klieren, of laat staan slaan, echt zielig is.

Gay zijn is daar geen probleem, al heb ik het nu over een heel groot deel van de wereld, met op zich allemaal verschillende culturen. Het zich openlijk manifesteren is een ander thema. Daar heeft Cuba ook een hobbeltje te nemen. Maar een ander hobbeltje als bekeken of beoordeeld vanuit onze cultuur. Het is in de latino cultuur veel meer een geaccepteerd gegeven dat er homo's zijn. Alleen je loopt er niet mee te koop. Maar voor de rest, we weten het, we zijn niet blind, en niemand maakt zich er druk om. Het heeft even tijd nodig. Niet dat twee mannen (of twee vrouwen) kunnen trouwen, maar het is een publieke ceremonie. Wat er verder in het fietsenschuurtje gebeurt is geen latino vreemd. Dat is iets wat we bij ons vrijwel niet kennen.

Gun ze wat tijd. Op bepaalde punten hebben ze minder problemen dan wij.


Cubalibre | 23-10-2018

Daarin heb je gelijk. Homo zijn mag, zolang maar niet in 't openbaar. Geldt overigens ook voor de RKK en 't bloeiende gay leven in, bijv., N-Afrika. Staat haaks op 't uit de kast komen, ontstaan in de N-Amerikaanse cultuur. Als in die culturen zich niemand er druk om maakt, zou 't ook geen punt moeten zijn om andere verhoudingen dan m-v te accepteren en te institutionaliseren. Dat is kennelijk 'n brug te ver. Een hetero samenleving waar homo's in 't verborgene worden getolereerd, zou eigenlijk niet de norm behoren te zijn. Kijk dan naar de Oud-Griekse beschaving waar naast m-v verhoudingen pederastie maatschappelijk was geaccepteerd.


@Cubalibre | 23-10-2018

Ik leef in een latino cultuur. Waar inderdaad iedereen het wel door heeft hoe mijn vork in de steel zit. En men er ook volledig gelijkwaardig mee recpecteert. Zou ik met spandoeken gaan lopen, dan zou de algemene gedachte eerder zijn, wat loop je nou moeilijk te doen, en mot dat? Maar het zou niet anders zijn als dat de sigarenboer met een spandoek gaat lopen dat hij al jaren vreemd gaat met de vrouw van de slager. Wat ook het hele dorp al weet. Ik voel me dus ook helemaal niet in de schaduw levend. Als mijn vriend een paar dagen weg is, komt iedereen naar hem vragen en een praatje maken. En effe kijken of het misschien niet uit is. Wat ze naar mijn gevoel net zo erg zouden vinden als dat de vrouw van de slager zou gaan scheiden. Vooral de Cubanen die ik ken zijn erg lief op dat gebeid.


Reageer

Naam:
Reactie:

Songfestival Quiz

Het Eurovisie Songfestival staat weer voor de deur. Hoe Duncan Laurence het gaat doen is nog onbekend, maar wat weet jij nog van het Songfestival van alle andere jaren? Doe nu de GaySite.nl Songfestival Quiz. Klik hier!

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de serie Pose; homo-zijn in New York in de jaren 80 van de vorige eeuw. | klik hier

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

16:50 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

| Tyler Blackburn (acteur)

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven