Bisschoppensynode verzwijgt LHBT's

30-10-2018 | De afgelopen drie weken bogen honderden bisschoppen in het Vaticaan zich over de vraag hoe jongeren meer bij de kerk betrokken kunnen worden. Tijdens deze bisschoppensynode over jongeren was het al enige tijd stil tot dat afgelopen weekend een slotverklaring werd goedgekeurd en gepubliceerd. In deze verklaring ook een paragraaf over homoseksuele jongeren binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Naar verluidt was tegen deze paragraaf het meeste verzet. Interne discussies hebben er toe geleid dat de verklaring rond acceptatie van homoseksuele jongeren binnen de kerk aanzienlijk is afgezwakt ten aanzien van de 55 pagina's tellende conceptslotverklaring die eerder al uitlekte.

In de conceptslotverklaring werd voor het eerst door de Rooms-Katholieke Kerk gesproken over LHBT-jongeren. Deze afkorting opnemen in één van de paragrafen ging een aantal bisschoppen te ver, omdat dit een erkenning zou betekenen. Bisschop Andrew Fuanya uit Kameroen liet onder meer weten dat hij de afkorting niet in het officiële document wilde omdat in zijn thuisland toch niemand zou begrijpen waar de letters voor staan. In de slotverklaring zijn daarom alleen de termen 'seksuele geaardheid' en 'homoseksualiteit' opgenomen.

In de paragraaf over seksuele geaardheid zegt de bisschoppensynode dat "pastorale zorg van homoseksuelen gewenst is" zonder hierbij "de homoseksuele levensstijl goed te keuren". Jongeren moeten zich volgens de kerkelijk leiders in alle vrijheid kunnen bewegen en een actieve rol binnen de kerkelijke gemeenschap kunnen vervullen. In de slotverklaring wordt benadrukt dat "homoseksuele daden niet geoorloofd zijn en tegen de natuur". Homoseksuelen zouden in kuisheid moeten leven maar discriminatie van homoseksuelen wordt in de verklaring afgewezen.

De paragraaf over homoseksualiteit kreeg afgelopen weekend 73 procent van de stemmen en ook de rest van de slotverklaring werd met grote meerderheid goedgekeurd door de bisschoppensynode.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Marc | 31-10-2018

Grappig dat een bedrijf dat steeds minder klanten heeft echt zijn best doet om er nog minder te krijgen.


Joop | 31-10-2018

De ontkerkelijking in ons land is al jaren aan de gang. Goede zaak. Mensen wat anders opleggen vanuit een boekje met een eigen interpretatie verdient ook geen leden. Helaas is er wel iets anders voor terug gekomen, iets wat heel hard groeit.


Karel | 01-11-2018

Och och och. Ze hebben zo'n probleem met homoseksuelen. Hadden die smerige schijnheiligen maar zo'n probleem met het jarenlang misbruiken van kleine kinderen. En dit misbruik is tot in de hoogste regionen van die Katholieke poppenkast afgedekt. Stelletje criminelen zijn het !


Tjah | 01-11-2018

Volgens de wet mag iedereen die mogelijk verdachte kan zijn van erstige misdrijven opgepakt worden voor verhoor. Waarom gebeurt dat niet met geestelijken???


emilius | 01-11-2018

hebben de geestelijk zich weer goed verdiept in het Groote sprookjesboek. wat een onzin wat ze besproken hebben. ik ben blij dat ik homo bent. ben gelukkig. dan de kerk met hun schijnheilige kindermisbruik. en maar kinderen lokken naar de kerk, arme koorknaapjes. ze moeten die kerken onzin gewoon opdoeken . kom niks goeds vandaan .


WegErmee | 02-11-2018

Wat pastorale zorg inhoudt, weten we inmiddels na alle mega schandalen. Het is 'n pandemie.Top v/d ijsberg is slechts bekend. Een Januskop geloof: verbieden en 't zelf praktiseren. Morele autoriteit: 0,0. Zieltjes winnen, voortplanten, celibaat en geen sex zijn kernwaarden. Zijn jongeren daarvoor ontvankelijk? Hoeveel misdrijven zou de RKK gepleegd hebben? Een Augiasstal is er niks bij. Ausradieren!


Reageer

Naam:
Reactie:

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over single zijn versus een relatie hebben. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over Matthew Shepard, de jonge Amerikaan die door een hate crime om het leven kwam. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Gordon in Wonderland

20:30 | House Rules

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de de noodzaak van Coming Out Day.

Recent uit de kast!

| Jake Borelli (acteur)

| Lucas Fischer (ex-turnkampioen)

| Bert & Ernie (poppenstel)

| Abrahm DeVine (zwemmer)

| Tadd Fujikawa (golfer)

| Garrett Clayton (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

De GaydarTest

Beschik jij over een zogenaamde 'gaydar'? Doe deze Gaydar FunTest en je komt er snel achter!

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven