As Matthew Shepard bijgezet in kathedraal

27-10-2018 | De as van Matthew Shepard is vrijdag bijgezet in de National Cathedral in Washington. Matthew Shepard (foto) werd in 1998 op 21-jarige leeftijd vermoord in de Amerikaanse staat Wyoming vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Deze moord is één van de meest bekende en meest gruwelijke hate-crimes uit de Amerikaanse geschiedenis en van deze gebeurtenis zijn onder meer een film en diverse documentaires gemaakt.

De ouders van Matthew, Judy en Dennis Shepard, hebben uit naam van hun zoon een anti-hatecrime stichting opgezet die inmiddels duizenden mensen heeft geholpen. En nu, 20 jaar later, krijgt de as van Matthew eindelijk een laatste rustplaats in Washington. "We hebben veel nagedacht over waar Matthews laatste rustplaats zou moeten zijn," aldus Judy Shepard in een verklaring. "Matt hield van de Episcopaalse Kerk en voelde zich daar altijd welkom. Het is prettig om te weten dat zijn laatste rustplaats is, daar waar mensen zich veilig voelen."

Matthew werd 20 jaar geleden gecremeerd en al die tijd zochten zijn ouders naar de perfecte laatste rustplaats. In de National Cathedral in Washington vond in 2010 het eerste homohuwelijk plaats. Het was ook de eerste kerk met een transgender priester. Tijdens de bijzetting was ook Gene Robinson aanwezig, de eerste openlijk homoseksuele bisschop van de Episcopaalse Kerk, een gematigd progressieve protestantse kerk in de VS.

De bijzetting werd geleid door priester Randolph Marshall Hollerith. "In de jaren na Matthews dood heeft zijn familie zich fantastisch ingezet om zijn herinnering levend te houden. Wij zijn vereerd dat Judy en Dennis onze kerk hebben gekozen als zijn laatste rustplaats."

Lees ook de column van GaySite.nl-columnist Jos over Matthew Shepard.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Peter | 27-10-2018

Toen het bericht 20 jaar geleden in de gay-media kwam was ik zo verbijsterd, zo boos over de kwaadaardigheid van het geheel. Hoe was het mogelijk dat iemand vanwege zijn geaardheid op die manier verminkt werd en voor dood achtergelaten.
Wat was ik blij dat ik in Nederland woonde. Hier zou zoiets nooit gebeuren. Ik weet het echter helaas niet zo zeker meer.
Matthew Shepard is voor veel Amerikanen een symbool geworden. Maar ook na zijn dood zijn er nog velen gevolgd. En waardoor, waarvoor? blinde haat meestal gevoed door een achterlijk geloof (en dan bedoel ik echt niet alleen de islam)


Zeus | 27-10-2018

Toch weer 'n zweem van geloof eromheen, ook al is 't de progressieve Episcopaalse Kerk. Nmm zijn geloof en homoseksualiteit niet compatibel. Het eerste heeft de laatste te vaak bewust de nekslag willen geven. Houdt U er verre van. Mss zijn Matthew's ouders gelovig en heeft dat element de keuze beĆÆnvloed. Ook wat vreemd dat hierover 20 jaar nagedacht is. Mss had Matthew op thans 41jarige leeftijd tabak v/d Episcopaalse Kerk gekregen. Vaak is dat op 21 jaar nog niet uitgekristalliseerd. Homo's hebben van kerken meer slechts dan goeds te verwachten. Het Christendom, waartoe de Episcopaalse Kerk behoort, is fnuikend voor homo's. Dat was in de Klassieke Oudheid, m.n. de Helleense tijd, beslist anders. Matthew's ouders hadden beter 'n Oud-Griekse tempel kunnen uitzoeken voor zijn RIP.


Willem | 27-10-2018

@Zeus: Bij De Remonstranten, zij staan voor een vrij en verdraagzaam christendom, is homo-zijn of welke geaardheid dan ook geen issue. Ook staan zij open voor andere geloven en overtuigingen.
Het blijft gevaarlijk gelovigen, in wat dan ook, te generaliseren. Als homo wil ikzelf ook liever niet in een hokje worden gestopt... Overigens begrijp ik heel goed dat velen een gruwelijke afkeer hebben van alles wat met geloven te maken heeft, ik ben niet naĆÆef!!


Guillaume | 28-10-2018

@Willem: Idd is alles over 1 kam scheren ongewenst en gevaarlijk. Desalniettemin is 't standpunt van menige religie (Joden-,Christendom,Islam) over homoseksualiteit duidelijk, zich baserend op Talmoed, Bijbel en Koran. Dus ben je haast gedwongen om te generaliseren,ook al zijn bepaalde splinter kerken 'n andere mening toegedaan. Bij religies staat de voortplanting primair;bij homo's minder expliciet. De theorie v/h aardse tranendal en geluk in de hemel slaat bij homo's niet aan. Bij de vrouw speelt de leeftijd tot waarop men kinderen kan krijgen, 'n doorslaggevende rol. Geloven passen niet in de homoseksuele levensstijl, kunnen daarvan geen kader vormen en indien wel, is 't altijd verkrampt en gemankeerd.Wijs 't daarom af en laat de gelovigen.


@Guillaume | 28-10-2018

Er zijn een hoop gelovigen die godvergeten mazzel hebben dat ik niet toevallig een consulaat bezit in de buurt. En al zeker als ik het verhaal van Matthew teruglees.

Om daar dan onder pleidooien voor de begrip en respect voor de gelovige mensch te posten, is godvergeten respectloos. Flikker op met je geloof.


Nico @ Guillaume | 28-10-2018

"laat de gelovigen" ? Wie begon er hier eigenlijk? Het zijn altijd die gelovigen die hun haat ten toon spreiden. Nooit andersom. Dat is altijd alleen een reactie daarop.


Peter @ Guillaum | 28-10-2018

Ergens in geloven staat niets in de weg iedereen met respect te bejegenen. En daar gaat het eeuwenlang mis richting homo's.
Rot op met je zalvende praat. Zit niemand hier op te wachten.
Laat de gelovigen? Waarmee? Met mij haten? Sodemieter toch op idioot.


Willem | 30-10-2018

Dag @Guillaume, dag Nico, dag Peter: De reactie van Guillaume is gewoon een reactie met respect. In zijn reactie lees ik bijvoorbeeld geen: rot op, sodemieter op, flikker op.....


wim | 01-11-2018

Nou dat heeft hij wat aan, my god ze worden gek in een kerk zijn as begraven maar juist de geloven die deze haat oproepen.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Amerikaanse haat-poster die 23 mei naar Amsterdam komt. | klik hier

Gay op TV

17:35 | Neighbours

18:10 | The Real O'Neals

20:00 | Goede Tijden Slechte Tijden

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Shiho Shimoyamada (voetballer)

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Ja

Nee

Wat is dat?

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven