Percentage homo's wereldwijd bijna gelijk

10-09-2018 | Het gerenommeerde, Australische onderzoeksbureau 'Roy Morgan Research' heeft de afgelopen maanden onderzocht welk percentage van de Australische bevolking homoseksueel is. Deze cijfers zijn vergeleken met eerdere grootschalige onderzoeken elders in de wereld en uit deze studie blijkt dat er veel overeenkomsten zijn. Over het algemeen kan volgens Roy Morgan gesteld worden dat aanzienlijk meer mannen dan vrouwen zichzelf als homoseksueel bestempelen. Ook zeggen veel minder ouderen homoseksueel te zijn in vergelijking tot jongeren.

Uit de Australische enquête blijkt dat 4,6 procent van de ondervraagde tieners het eens is met de stelling: 'Ik beschouw mezelf als homoseksueel'. Bij 20-plussers is dit 6,5 procent, 4,2 procent bij 30-plussers en slechts 2,8 procent van de 40-plussers zegt homoseksueel te zijn. Opvallend is dat bij de ondervraagde groep 50-plussers dit percentage is gedaald tot een schamele 1,7 procent. In totaal identificeert 4,1 procent van de Australische mannen en 2,8 procent van de vrouwen zich als homoseksueel.

Uit vergelijkbare onderzoeken in onder andere Brazilië, Canada en Frankrijk komen vergelijkbare cijfers naar voren. In Frankrijk bijvoorbeeld bleek uit een recente studie dat  4,1 procent van de mannen en 2,6 procent van de vrouwen zichzelf homoseksueel beschouwd. Volgens cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau in ons land noemt 4,4 procent van de Nederlandse mannen zichzelf homoseksueel en 2,4 procent van de vrouwen. Ook bij de opdeling in leeftijdscategorieën zijn er opmerkelijk veel overeenkomsten.  

Volgens een woordvoerder van onderzoeksbureau Roy Morgan Research roepen de resultaten van hun studie veel vragen op die maar moeilijk te beantwoorden zijn. Waarom het percentage homoseksuelen bij mannen vaak aanzienlijk hoger ligt dan bij vrouwen is waarschijnlijk te verklaren door het verschil in definitie. Vrouwen zouden zichzelf volgens de onderzoekers minder snel het stempel 'homoseksueel' geven. De verschillen in percentages bij de diverse leeftijdscategorieën is volgens het onderzoeksbureau waarschijnlijk te verklaren zijn door de openheid van de tegenwoordige jeugd. "De toenemende acceptatie wereldwijd zorgt er voor dat jongeren steeds makkelijker uit kunnen komen voor hun geaardheid terwijl bij ouderen nog altijd een angstcultuur leeft. De groep 50-plussers leidt dan ook vaker een dubbelleven en durven zichzelf niet homoseksueel te noemen,"  aldus één van de onderzoekers.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Boeiend! | 10-09-2018

Vooral dat verschil tussen potten en poten. Het onderzoek heeft natuurlijk onderzocht hoe men zich zelf noemt. Dus ook een beetje in-de-kast/uit-de-kast vraag. Evenwel laat het ook de mogelijkheid open dat er misschien ook echt minder potten dan poten zijn.

Maar hoe zou dat dan komen? (Los van het feit dat ik het liefste zou zien dat ieder mens gewoon lekker heppie met zijn, haar of het leven is...)

Zijn er technische verklaringen? (Twee bulten en een putje, of geen bulten en een slurfje)?

Zijn er gender verklaringen? (Vorig weekend nog met een ouwe katteliek zitten praten, na wie is het mannetje en wie het vrouwtje, dan ook nog dat hij zei, twee zoenende mannen kan ik niet zien, maar twee zoenende vrouwen wel - gesprek duurde veel te lang trouwens, de hormonen kwamen er ook nog bij, heel mijn zondag naar de kloten -) Maar heeft het met "de vrouwelijkheid" in het algemeen te maken?

Heeft het met de achterstand van vrouwen te maken? Toch vaker maar een mannetje zoeken en het is wel goed zo?

Heeft het met de voortplanting te maken? Je ziet weinig tussen die benen, maar je kunt er wel leuke kinderen mee op de wereld zetten... Wat dat betreft zijn darkroomende homo's natuurlijk kansloos.

Heeft het met trouw te maken? Ondanks dat onderzoek uit de jaren '70 al aangaf dat mannen en vrouwen evenveel vreemd gaan (70%), heb ik de indruk dat lebsische potten veel langer trouw zijn aan hun partner. Heeft het te maken met dat vrouwen misschien serieuzer zijn in trouw blijven aan een partner en dus sneller toch maar bij die man blijven? Misschien nog meer als er ook nog eens kinderen zijn?

Zijn gay-bars een vingerwijzing? Bars voor poten genoeg, maar bars voor potten moet je met een kaarsje zoeken. En dan vaak nog met een "geen mannen binnen"-beleid.

Is het de vrouwelijke aard in het algemeen? Altijd hoofdpijn, nooit toegeven, jaloers maar niemand laten merken, stiekem, van boven niet open gaan, want laat staan van beneden? (Zonder sexistisch te willen zijn...)

Ik gooi maar wat balletjes op. Want ik ben poot, geen pot. Wel echt interessant om te weten, want er noemt zich bijna twee keer zoveel poot, als pot.

Zijn er lezeressen die hier een lichtje op kunnen schijnen? (Natuurlijk met dat mijn benadering weer typisch mannelijk is, hihihi).


Simon | 11-09-2018

Ja duh, ouderen van vijftig plus zijn over het algemeen veel conservatiever opgevoed in een tijd dat het niet ok was om homo te zijn! Dat kun je eigenlijk niet vergelijken met de jeugd van tegenwoordig. Nogal wiedes dus. Dat deze group vaker een dubbel leven lijdt, is ook niet zo gek: ze hebben eerst een hetero-leven geleefd, omdat de maatschappij anders was dan nu. Denk wel dat dit heel langzaam aan het veranderen is.
Vrouwen zullen zich inderdaad minder homoseksueel noemen dan mannen. Deze term klinkt ook meer mannelijk. Vandaar de term pot. Hoewel je natuurlijk ook mannelijke potten hebt! En vrouwelijke poten. Boeien. Love diversity, live your life in love. Daar gaat het om!


qw | 11-09-2018

Ander onderzoek vond meer vrouwen dan mannen bereid om zichzelf bisexueel te noemen. De onderzoekers verbaasden zich daarover.

Ik ken mannen die sex hebben met mannen, maar zichzelf niet homosexueel of gay noemen. Met die begrippen heeft hun sexleven huns inziens niets van doen.

Ik denk dat er beter van kan worden uitgegaan dat 10% kernhomo is, 10% kernhetero en de rest is min of meer homo of hetero. Veelal is men in het openbaar gewoon hetero.


Hmmmm | 14-09-2018

Als ik 's nachts half wakker word. Omdat iemand een arm om me heen slaat. En daarna slapen we lekker door. Denk je dan dat het me wat kan schelen wat voor stempel daarop wordt gedrukt of wat de straat of de buurt daarvan vindt? Denk je dat al die meningen dan nog iets betekenen, vooral van die triesten, die een "verplichte" of "heilige" partner hebben? En enkel kwaad zijn omdat die arm bij mij wel oprecht en eerlijk is, en die van hun enkel ingezegend door kerken van kinderverkrachters of blaas-je-lekker-op-moskee├źn?

Ik slaap goed. Misschien ook wat te verwend, en soms met te weinig respect voor mijn vriend. Alsof het zo normaal is om ondanks alles zomaar ineens een arm om je heen te voelen.

Ik slaap goed. Maar ben wel verhuisd om goed te blijven slapen. We doen niemand kwaad. Maar verderop bleek het veiliger. Als het over mocht zijn dan maken we het zelf wel uit. De staat der nederlanden is niet meer in staat ons deze vrijheid te verzekeren. Je mag ook niet verwachten dat je met braaf belastingen betalen, je daar liefde of respect voor terugkrijgt. Dat blijkt ook helemaal niet in het systeem te zitten. Daarboven in de top zitten ze vooral hun eigen reet te redden.

Geen zorgen. We zijn al weg. En slapen goed.


ik ben gay olee | 22-05-2019

dit is wel een beetje gay


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

19:00 | Anger Management

20:10 | Thuis

20:30 | Are You The One

21:00 | Empire

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven