Meerderheid wil draagmoederbank voor homoparen

16-09-2018 | In Nederland is commercieel draagmoederschap verboden. Wensouders, dus ook homostellen met een kinderwens, mogen alléén een draagmoeder zoeken in hun eigen omgeving. Daarom zoeken veel wensouders hun heil op dit moment in het buitenland en wijken ze uit naar landen als Cyprus, Oekraïne en de Verenigde Staten waar commercieel draagmoederschap niet verboden is. Om op deze manier te voldoen aan een kinderwens heeft vele nadelen. Zo zijn de wetten in het buitenland niet altijd duidelijk en worden ze niet altijd even goed nageleefd. Daarnaast zijn er ook vaak flinke kosten aan verbonden die kunnen oplopen tot 100.000 euro en meer.

Omdat de kinderwens onder homostellen in Nederland explosief stijgt wordt de roep om ook in ons land commercieel draagmoederschap te legaliseren steeds groter. Uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag bleek vorige week dat een meerderheid (53 procent) inmiddels voor de komst is van een Nederlandse draagmoederbank die wensouders en draagmoeders aan elkaar koppelt en begeleidt. Ruim een kwart van de deelnemers van het EenVandaag Opiniepanel (28 procent) ziet een draagmoederbank niet zitten en 19 procent had geen mening.

Binnen het kabinet ligt het legaliseren van commercieel draagmoederschap gevoelig. In het onderzoek van EenVandaag zijn de kiezers van coalitiepartijen D66 (66 procent) en VVD (57 procent) in meerderheid voor. Ook de ondervraagde kiezers van GroenLinks (67 procent) en PvdA (61 procent) zien het wel zitten. De achterbannen van de PVV en de SP zijn verdeeld, al is wel de grootste groep voor (47 procent en 49 procent). CDA-stemmers twijfelen: 39 procent is voor en 37 procent is tegen. Coalitiepartner ChristenUnie is het meest uitgesproken tegen: de grootste groep van hun kiezers (47 procent) ziet het idee niet zitten. Daarmee is de kans op een meerderheid in de huidige coalitie klein.

Roel Schats, hoofd van het IVF-Centrum binnen het VUmc in Amsterdam, liet zich enkele jaren geleden al positief uit over de versoepeling van de wet zodat ook homoparen hun kinderwens in vervulling kunnen laten gaan. En ook afgelopen week pleitte hij voor de oprichting van een niet-commerciële draagmoederbank. Ook D66 pleitte er in 2016 al voor om het voor homostellen makkelijker te maken om hun wens in Nederland in vervulling te laten gaan. D66 vroeg ruim twee jaar geleden aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid om de wet aan te passen maar zonder succes. Ondanks het feit dat er inmiddels maatschappelijk draagvlak lijkt te zijn is de kans dat homoseksuele wensouders binnenkort bij een Nederlandse draagmoederbank terecht kunnen klein omdat de huidige coalitie de komst van zo'n bank niet ziet zitten.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Joop | 16-09-2018

Moet toch gewoon kunnen? Belachelijk dat we in dit land wel zo'n grote bek hadden dat we als eerste het huwelijke open stelden voor gelijke paren maar dat die paren nu naar nota bene Oekraine moeten om hun droom te realiseren. Ook de PVV draaikont er weer lekker in om. Partij van de vrijheid? welke vrijheid eigenlijk? en de ChristenUnie, tja, wat gunt die partij anderen eigenlijk wel.


Trends | 17-09-2018

De katholieken mochten zich gewoon het lamlazerus fokken om de meerderheid te krijgen in ons land. (En genoeg speeluurtjes voor pastoors!)
De moslims mogen dat ook. Al is de trend daar zeker niet zo fanatiek als bij die katholieken.

Je bestaat omdat je verwekt hebt en gebaard? Als je echt nog sterke aandrang hebt om te gaan zitten kinderwensen in zo een wereld, belachelijk dat daar de politiek zich ineens mee bemoeit. Die hebben daar helemaal geen verstand van. En hebben zich nooit druk gemaakt toen heel Nederland katholiek gevoortplant moest worden.... Toch?

Ik heb zels geen "kinderwens". Ik vind dat zelfs een beetje een debiel woord. Alsof je een kadootje krijgt wat je kunt bestellen bij Amazon. Alsof het de ultieme prestatie in je leven is, ons kinderwensje is vervuld! Allemaal opzij, want we moeten er door met die drie meter brede bevalbuggy, want wij hebben ons voortgeplant!!!!

Terwijl er al zat mensen op de wereld zijn.


Enneh.... | 17-09-2018

Ik ga daar lekker me alle nachten wakker laten janken omdat dan hopelijk de straat mij als homo wel accepteert? Hallo?


Politici | 17-09-2018

Interessant stukje, homo's zijn het zat om voor politiek gewin uitgebuit te worden, door hun eigen lebsische premier (een beetje alsof Tanya van de COC Rutte op zou volgen om het land te leiden....


Kroost | 17-09-2018

Schijnvrijheid in NL.Nooit de lijn doortrekken. Trots zijn op ‘t primaat v/h homo huwelijk, doch dat is ‘t dan. Gezinnen ordenen de maatschappij, geven structuur.Bij nagenoeg ieder1 komt de wens tot kinderen krijgen naar boven drijven, he ho of bi. Zo’n primaire behoefte dient geregeld te zijn.Is toch ook gebeurd met de fokpremie, kinderbijslag!Nu moet men naar Cyprus.Neem aan ‘t Griekse deel.


Huib | 17-09-2018

Een draagmoeder bank lijkt me niet in het belang van het kind. Misschien accepteren dat je samen geen kind kunt krijgen?


Huid | 17-09-2018

Hoe weten volwassenen zo zeker wat wel en wat niet in 't belang is van kinderen? Die betutteling hebben we bij alle religies reeds meegemaakt. Niet nog 'n keer, aub. Kinderen zijn dikwijls beter in staat 't kaf v/h koren te scheiden dan volwassenen. Die gedragen zich maar al te vaak "half"wassen.


Donderbliksem | 17-09-2018

Maar het gaat helemaal fantastisch met Nederland, toch? Hallo, is daar iemand? (...) Toedeledokie!!!

Volwassenen zijn net grote kinderen, de poepluier ontgroeit, maar met een mistig getroebleerd brein, zich vertwijfelend afvragend wat zijn doel is in dit korte leven op deze aardkloot. Uit wanhoop balanceert hij constant tussen hoop en vrees, vastklampend aan zijn geloof op betere tijden. En God zag dat Hij in zijn schepping een weeffoutje had gemaakt....


qw | 17-09-2018

Draagmoederschap voor homo's moet. Punt. In Frankrijk waar ze discussieren over alles wat overevident is (nu impöt a la source - loonbelasting), is over draagmoederschap voor homo's een waanzinnige discussie op gang gekomen. Wie tegen is, komt met geen enkel valabel argument.


Peter @ qw | 17-09-2018

euh maar ik woon niet in Frankrijk, ik woon in Nederland.... of maakt dat niet uit?


Ikea | 17-09-2018

We denken er over om een draagmoederbankstel te ontwerpen. Maar onder welke welke naam? Drögkoët? Bärdöös? Överblÿfsplïtje? Leckback?

En dan moet het ook nog in een kartonnen doos passen die met de gemiddelde auto mee te nemen is, én thuis gemakkelijk in elkaar te zetten zijn.

Kïenderwensgrötje?


Tja | 18-09-2018

Kinderen..bah moet er niet aan denken


@Ikea | 18-09-2018

Waren ze in mijn gemeenschap en in heel de eu maar zo gayvriendelijk als de Ikea in Noorwegen. Dan zouden stellen met draagmoederschap of adoptie het veel aangenamer hebben. Ik heb de indruk dat op deze site christelijke en turken zitten die het moeilijk of onmogelijk maken voor mensen om uit de kast te komen. Als homo mag je enorm trots op jezelf zijn. Je hebt een betere maatschappij verdient.


Tha | 19-09-2018

Een kinderwens maar wat is de wens van een kind?Twee vaders of twee moeders of een vader en een moeder.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Gay Woordenboek Quiz

Taal is een wonderlijk ding. En zeker 'onze eigen homotaal' kent een aantal vreemde woorden en begrippen. Doe nu de Gay Woordenboek Quiz en test je 'homowoordenschat'!

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over homoseksualiteit in Azië. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de Nashville-verklaring en de extremisten die hem ondertekenden. | klik hier

Gay op TV

14:00 | Million Dollar Listing: NY

22:00 | MVS

23:00 | The Graham Norton Show

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Cameron Hawthorne (zanger)

| Ryan Sampson (acteur)

| Ben Platt (zanger)

| Matt Pacifici (ex-voetballer)

| Anthony Bowens (worstelaar)

| Jake Borelli (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

GaySite.nl Onderzoek

Slik jij PrEP?

Ja

Nee

Wat is dat?

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven