Europees Hof neemt belangrijk LHBT-besluit

12-09-2018 | Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dinsdag bepaald dat instellingen met een katholieke signatuur, zoals scholen en ziekenhuizen, werknemers niet zomaar kunnen ontslaan omdat het privéleven van de persoon niet aansluit bij de katholieke geloofs- en zedenleer. Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben binnen de Europese Unie omdat op grond van een godsdienst in principe niemand meer ontslagen mag worden. "Gelijkheid voor de wet en bescherming van eenieder tegen discriminatie is als universeel recht erkend door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens," aldus één van de regels in de uitspraak.

De zaak voor het Hof (foto) werd aangespannen door een Duitse arts die, nadat hij ging scheiden en hertrouwen, werd ontslagen door het katholieke ziekenhuis waar hij werkte. Volgens de katholieke geloofs- en zedenleer is hertrouwen niet toegestaan. De rechter oordeelde dinsdag dat het ontslag van de arts in beginsel ongeoorloofd is omdat "zijn privéleven geen wezenlijk aspect is van de beroepsactiviteit van de arts".

Hoewel de bepaling van het Hof nog veel onduidelijk laat wordt wel algemeen aangenomen dat ook de LHBT-gemeenschap in Europa bescherming kan halen uit deze uitspraak. Nog altijd worden bijvoorbeeld leraren ontslagen of geweerd van katholieke scholen vanwege hun seksuele geaardheid. In ons land is dat sinds 1 juli 2015 niet meer toegestaan (de zogenaamde 'enkele-feitconstructie' uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling werd toen geschrapt), maar in veel Europese landen is dat nog aan de orde van de dag.

Het Europees Hof van Justitie stelt dinsdag in haar uitspraak dat in een zeer beperkt aantal omstandigheden een verschil in behandeling gerechtvaardigd kan zijn. "Van katholieke werknemers wordt verwacht dat zij de beginselen van de katholieke geloofs- en zedenleer erkennen en in acht nemen. Met name werknemers die pastorale, catechetische en opvoedkundige taken verrichten […] dienen persoonlijk te leven naar de beginselen van de katholieke geloofs- en zedenleer. Dit geldt ook voor leidinggevende werknemers," staat in de uitspraak te lezen.

Deel dit artikel:  

Reacties:

qw | 12-09-2018

Op de foto staat het Hof te Straatsburg, dat wegens haar ledenbestand wellicht nooit een dergelijke beslissing zal kunnen nemen, hoewel het het hof van de Rechten van de Mens is. Het Hof te Luxemburg is het hof van de Europese Unie. Hoewel dit EU-Hof geen hof van de Rechten van de Mens is, kan het wel verwijzen naar de rechten van de mens zoals in deze uitspraak het geval was.


Pride | 12-09-2018

Nu snel art. 1 van de Grondwet aanpassen anders lopen we nog verder achter op de rest van Europa.


Hand&Boezem | 13-09-2018

Als pedo priesters zich niet a/d R-K zeden- en geloofsleer houden, wordt 't in de doofpot gestopt of wordt men overgeplaatst, tenzij 't schandaal reeds openbaar is. Intern: onder de dekmantel;extern: keihard aanpakken. Verder zou de EU er beter aan doen zelf elke schijn van innige band met de R-K Kerk te vermijden. Toen in 2017 't 60j bestaan v/d oprichting v/d EU werd herdacht (Verdrag van Rome), gingen de EU Mandarijnen eerst op audiëntie bij de Paus. Dient geheel los van elkaar te staan. Luxemburg=EU;Staatsburg=Europa. Wel zetelt 't EP officieel in Straatsburg.


Homoskee | 13-09-2018

Ze pakken alleen de katholieken aan. In de moskee en op de islamitische universiteit, en op straat in buurten met veel islamieten mogen homo's gewoon nog steeds met harde hand worden verjaagd of vermoord, hoor.


@Homoskee | 13-09-2018

Juist in dat licht is het enorm belangrijk dat die katholieken ophouden met zoete broodjes bakken. En zich eens fatsoenlijk voor de openbare rechter verantwoorden en hun staf moedig en dapper accepteren. Want anders vind ik het wel enigszins logisch dat andere religies er van uit gaan dat ze ook meer vrijheden hebben dan de gewone mens. Je kan niet salafisten afzeiken en die enorme misdaden van de kerk als, ja, zo gaat dat en jammer dan, afdoen. Van mij mogen alle religies teruggezet naar het niverau van hockey-club. Maar zolang dat niet is gebeurd, is het schouderophalen bij duizenden kindrverkrachters, en dan daarna salafistenpissen, uhhhmmm voorlopig een beetje discriminatie. Goed, er ontspoort er af en toe eentje, en die rijdt dan een vrachtwagen in het wandelend winkelpubliek, maar systematisch en decennialang kindermisbruik wat door vele medeplichtigen stelselmatig wordt verzwegen, dat lijkt momenteel bij Mo van de Belwinkel minder voor te komen. Toch?

Eerlijk=eerlijk.

(En wat Mo junior betreft, dat betekent niet dat ik niet terugbeuk! Respect is een straat met twee-richtingsverkeer, ga op je Erdogan school maar vragen wat twee-richtingsverkeer betekent.)


Lieve liebermann | 14-09-2018

Zo kan een vrouw inderdaad haar kind verliezen en gaan de gewetenloze weer lekker tegen elkaar aankruipen, want OOO stel je voor dat je alleen staat in het leven. Gelukkig hebben zij wolkjes van baby , hè??? Kan er genoten worden van de plaatjes!! En ja wat zielig weer een kinderloos stel erbij!! Oranjefondsje aanschrijven of kinderklerrtjes voor Dorkas?? Tja die losung muss sein, onder??


StuivertjeWissel | 14-09-2018

R-K Kerk is elk moreel gezag kwijt en heeft dat geheel zelf veroorzaakt. De pedo misdaden zijn systematisch,wereldwijd en decennia lang. Dat schreeuwt om gerechtigheid, waarvan Rome de mond vol heeft. Alleen geeft ze nu niet thuis.Dat wordt niet gepikt.Resultaat zal zijn dat althans in NL amper nog ‘n kerk te vinden zal zijn.Gevaar is dat de Islam daarop inhaakt. Rome wordt Mekka.


Feit | 14-09-2018

Het zou heel smerig worden, genocideachtig en dieper triest. Maar puur theoretisch zou je een heleboel, zo niet alle, moslims uit de straat kunnen vegen. Maar katholieke priesters niet. Want die blijven een soort van diplomatiek onschendbaar.

Dus kies maar, poep ik je brievenbus en een klap van een puber. Of je kinderen misbruikt die braaf misdaartje mochten zijn.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij binnenkort bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

Homoscoop

Ben jij ook zo benieuwd wat de komende week allemaal voor jou in petto heeft? Wie weet geeft je Homoscoop meer duidelijkheid... Klik hier!

Gay op TV

15:40 | Will & Grace

19:00 | Anger Management

20:05 | Bones

20:10 | Thuis

20:30 | Grey's Anatomy

20:30 | Eastenders

21:00 | Holby City

Op vakantie met Grindr

Niet alle landen in de wereld zijn zo open en vrij als Nederland. Lees hier 3 handige tips voor veilig Grindr-gebruik in binnen- en buitenland.

Gay Woordenboek

Altijd al willen weten wat 'Matispel' betekent of waar de letters 'MSM' voor staan? De antwoorden vind je in het Gay Woordenboek. Klik hier!

Recent uit de kast!

| Juan Pablo Di Pace (acteur)

| Lil Nas X (rapper)

| Willow Smith (dochter van)

| Connor Jessup (acteur)

| Daniel Howell (youtuber)

| Andy Brennan (voetballer)

Volg GaySite.nl ook via

Gay Vlaggen

De LGBTQASP-gemeenschap heeft vrijwel ook allemaal een eigen vlag. Daarnaast bestaat er ook nog een 'ponyvlag'. Wil je weten hoe die er uit ziet en wat dat betekent? Klik hier.

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven