Ook homohuwelijk in Costa Rica

10-08-2018 | Het Hooggerechtshof in Costa Rica heeft het verbod op het huwelijk voor mensen van het zelfde geslacht ongrondwettig verklaard. Het parlement krijgt anderhalf jaar de tijd om met een wet te komen die het homohuwelijk wél toestaat. Als dat niet lukt, worden alle huwelijken, dus ook die tussen personen van het zelfde geslacht automatisch rechtsgeldig. Costa Rica kent op dit moment een geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen maar deze verbintenis geeft homoparen aanzienlijk minder rechten en plichten in vergelijking met het reguliere burgerlijk huwelijk.

Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens deed in januari uitspraak in een zaak die Costa Rica had voorgelegd. Het Hof oordeelde dat overheden van alle lidstaten de rechten van LHBT's moeten erkennen en beschermen. Dit betekent volgens het Hof onder meer dat iedereen, zonder aanzien des persoons, toegang moet krijgen tot het nationale rechtssysteem, inclusief het recht om te trouwen. Het hooggerechtshof van Costa Rica volgt deze uitspraak nu.

President Carlos Alvarado Quesada is blij met het besluit en laat weten snel werk te maken van een nieuwe wet. Wat de uitspraak betekent voor de overige lidstaten van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens is volgens de president moeilijk te zeggen. De twintig landen die het Hof erkennen zijn; Argentinië, Barbados, Bolivia, Brazilië, Chili, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Uruguay. Argentinië, Brazilië, Colombia en Uruguay hebben het homohuwelijk al gelegaliseerd en in een paar landen zoals Chili en Ecuador kunnen homostellen een geregistreerd partnerschap aangaan.

Deel dit artikel:  

Reacties:

Markuch | 10-08-2018

Er zit niet 1 moslim land bij. Dus al die publiciteit voor homohuwelijklanden is duidelijk een vorm van etnies profileren. Weeral bewijs van achterstellen van de mening van een miljard mensen.


Ik | 10-08-2018

Zitten er christelijke landen bij..... ?


Huib | 10-08-2018

90 % van de Mexicanen is katholiek, 7 % protestant. In totaal dus 97 % van de inwoners christelijk." Ik" hierboven mag de andere landen verder uitzoeken. Waar blijven de moslimlanden met het homo huwelijk vraag ik samen met Markuch.


Joop | 10-08-2018

Natuurlijk zitten daar christelijke landen bij, BraziliŽ is het grootste katholieke land ter wereld en in ArgentiniŽ is 90% katholiek.
Costa Rica heeft het geluk dat ze een linkse president hebben die voor het homohuwelijk pleit en aandacht schenkt aan genderbeleid. Zijn tegenhanger, een dominee uit de rechtse hoek, had al aangekondigd tegen het homohuwelijk te zijn (hoe kan het ook anders). Ik ben bang dat we dit in moslimlanden niet snel meemaken, niet in deze eeuw, zolang moslimlanden voornamelijk geregeerd worden door dictators en hun rijke achterban.


Cees | 11-08-2018

Blijft het feit dat er in het rijtje niet 1 moslim land staat.


Pieter | 11-08-2018

Jullie moeten goed lezen: er staat 'Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens'. Logisch dat daar geen moslim landen bijstaan! Het is een Amerikaans bondgenootschap. In Midden- en Zuid Amerika zijn ook christelijke gemeenschappen. In het ene land meer dan het andere. Samen met andere geloofsovertuigingen.


@Pieter | 11-08-2018

Tjah. En het Inter-Islamitisch Hof voor de Rechten van de Mens overweegt zeker de zwaartekracht op te heffen rond hoge gebouwen?

Je hebt gelijk joh. Dat staat er ook niet.


Latinoís | 12-08-2018

Wat opvalt is dat menig L-A land ondanks macho cultuur en R-K cisme progressiever is dan Italie. Islam heeft geen voet a/d grond in M- en Z-Amerika. Nu EU wordt overspoeld, emigreer er naartoe.


Joop | 12-08-2018

@Latinoís, dan niet naar Suriname of Guyana gaan.


OffTopic | 13-08-2018

Dat is toch n pakje boter.Wat heeft dat met Ďt onderwerp te maken? Kunt ook over Zeeuwse mosselen beginnen.


Reageer

Naam:
Reactie:

HomoHoreca

Welke Nederlandse stad ga jij deze zomer bezoeken? Kijk hier of daar ook nog leuke homohoreca aanwezig is. Veel plezier!

De Roze Polder

Lees nu de nieuwe column van Jos over de aidsconferentie in Amsterdam. | klik hier

De wereld en zo

De nieuwe column van AKO gaat over het Pride Amsterdam 2018. Klik hier voor zijn nieuwste bijdrage.

Woorden en Daden

De nieuwe column door Dennis de Jong. Lees hier zijn nieuwe bijdrage over de Pride Walk Amsterdam.

Gay op TV

17:35 | Neighbours

20:00 | Louisa & Rosanna

20:10 | Thuis

20:30 | Eastenders

22:05 | Geslacht!

23:30 | The Ellen Degeneres Show

23:30 | How To Get Away With Murder

Recent uit de kast!

| Derek Chadwick (acteur)

| Brendon Urie (zanger)

| Rixon Ruas (worstelaar)

| Burçak Sikar (zanger)

| Amandla Stenberg (actrice)

| Jochen Schropp (acteur)

Volg GaySite.nl ook via

Nu online

| Toon alles

GaySite.nl | E-Zine

Abonneer je nu op het GaySite.nl E-Zine. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

     inschrijven    uitschrijven